keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Vuoden 2008 kirjoituksiani

Paavo - - 31.08.2008 22:30
Olen kysellyt linja-autoa sukujuhlille!
Minulla on seurakunnan tuttu Turun lähellä, jolla on tällä hetkellä linja-auto. Hänen nimensä on Voitto Rantanen. Hän voisi antaa linja-autonsa käyttöömme sukulaistemme kuljetukseen Kuusamoon. Hän ei osannut sanoa, että onko hänellä sitä vielä kahden vuoden päästä. Lupasi kuitenkin järjestää samoilla ehdoilla tuttunsa kautta, jos hänellä sitä ei ole vuonna 2010. Turusta Kuusamoon edestakaisin on n. 1700 km. Kustannukset olisivat n. 1-1,5 e/km eli n. 1700,- e - 2500,- e. Ilman kuljettajaa. Jos meiltä löytyisi kuljettaja omasta takaa linja-automaksu olisi n. 50,- e - 100,- e /hlö meno-paluu. Laskettu 50 lähtijän mukaan.
Matkareitti voisi olla esim. Turku-Huittinen-Vammala-Mouhijärvi-Hämeenkyrö-Ikaalinen-Parkano- Karvia-Kauhajoki-Kurikka-Seinäjoki-Lapua-Kauhava-Evijärvi-Kaustinen-Toholampi-Sievi-Ylivieska-Oulainen-Oulu-Kuusamo.
Toinen reittivaihtoehto voisi olla: Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio-Iisalmi-Kajaani-Kuusamo.
Sukulaiset voisivat kerääntyä suuremmille paikkakunnille reitin varrelle, jotta matkanteko olisi joustavaa ja ripeää. Linja-autolla olisi sitten hyvä liikkua myös täällä Kuusamossa. Olisitko halukas tulemaan Kuusamoon tällaisella yhteiskyydityksellä, jos sellainen järjestyy?

Paavo - - 31.08.2008 19:35
Siitä on jo 32 vuotta.
Tämä päivä on meidän kihlajaispäivämme. Menimme Annen kanssa kihloihin 31.8.1976. Siitä on siis 32 vuotta. Muistan paikankin vielä oikein hyvin. Pujotimme sormukset toistemme vasempaan nimettömään Kajaanissa. Samassa kirkossa, jossa meidät vihittiin 6.5.1977.
Aivan kuin tämän päivän kunniaksi näin äsken kauniin näyn. Upea joutsenpari lensi matalalla kotimme yläpuolella ja kirkkaat auringosäteet valaisivat elokuisen taivaan. Olin silloin Mikaelin kanssa ulkosalla ja ihailimme kansallislintujemme uljasta menoa kohti etelän lämpimiä.

Paavo - - 28.08.2008 12:37
Sorry! Katsoin netistä tomaattisodan uutista aikaisemmalta vuodelta.
Tomaattisodan päivämäärä 30.8. oli ilmeisesti vuodelta 2006. Eihän tätä päivämäärää ole vielä tänä vuonna eletty. Tänä vuonna sota oli 27.8.2008. Tuo sota pidetään vuosittain elokuun viimeinen keskiviikko ja toistuu samantapaisena. Järjetöntä!

Paavo - - 28.08.2008 07:28
La Tomatina!
Oletko kuullut tomaattisodasta La Tomatinasta?
Kerrotaan, että vuonna 1945 kaksi nuorisojengiä joutui tappeluun ja paikalla sattui olemaan kärry täynnä tomaatteja, joita he sitten nakkelivat toistensa niskaan.
Tästä on kuulemma saanut alkunsa kuuluisa tomaattisota La Tomatina, Espanjassa. 30.8. Bunolin oudossa festivaalissa heitettiin yli 110 tonnia erittäin kypsiä tomaatteja ihmisten päälle. Tomaattisota kesti tunnin ja kadut peitti tuon tunnin jälkeen polvenkorkuinen tomaattimurska. Tämän sodan väitetään vähentävän stressiä. Kaupungin puhtaanapitolaitoksella oli varmaan kauhea stressi saada paikat puhtaaksi tämän mielettömän festivaalin jäljiltä. Mitähän Jumala tästä ajattelee?
Äitini opetti meitä lapsia, että ruoalla ei saa leikkiä ja Jumalan viljaa ei saa sotkea!

Paavo - email - 27.08.2008 13:57
Juhlavalmistelut ovat nyt alkaneet!
Kiitos Mikko! Nyt olisi jo kolme sukulaista tulossa juhlille! Tästä se ohjelman suunnittelu sitten alkaa.
Soitin tässä välissä Kuusamon kirkkoherralle, Veli-Matti Koivurannalle ja kyselin lupaa kirkon käytöstä. Antoi luvan suvun jumalanpalveluksen järjestämiselle. Soitin Käylään ja Käylän kirkko oli vapaa ja on nyt alustavasti varattu sukujuhlaamme varten. Merkitkää kalenteriinne 30.7.-1.8.2010 ja varatkaa aika ja tulkaa koko suku Lappiin.
Käylän kirkon yhteydessä on rivitalo, jossa on majoitusmahdollisuus 34 hengelle. Huoneet ovat: 5 x 4 h, 3 x 2 h, 1 x 8 h. Majoitusmaksut ovat 18,e/vrk/hlö aik. ja alle 12 v. 15,50 e. Käylän kirkolla on omat emännät, jotka voivat tehdä ruoan. Ruokailumaksut ovat: aamupala 5,- e aik. ja 3,10 e alle 12 v., lounas 7,50 e/hlö ja päivällinen 7,50 e/hlö.
Käylän kirkon seurakuntamestari, Sakari Patosalmi kertoi, että 9 km Käylän kirkolta on Takkusalmen leirikeskus. Se on kodikas paikka, jonka lähellä on järvi (200 m). Siellä on, Sakarin sanojen mukaan, majoitustilaa n. 50:lle hengelle. Kyselen tarkemmat tiedot ja hinnat myöhemmin. Siellä on kuulemma Suomen toiseksi paras kokki. Olikohan nimi Jukka Räsänen. En ole varma nimestä. Takkusalmen leirikeskus on entinen Takkusalmen koulu, joka on nyt matkailukäytössä. Järjestävät myös ohjelmapalveluja. Tässä paikassa olisi hyvä pitää kirkon jälkeen vapaamuotoinen ohjelmallinen tilaisuus ja rentoutua, saunoa ja seurustella ja tehdä retkiä luontoon. Kyselen sitten hinnat, kun saan yhteyden. Käylän kirkon lähellä on myös Käylän koulu ja Korpihovi (maamiesseuran talo). Nämä voisivat olla sopivia kokoontumispaikkoja, jos Takkusalmen leirikeskus ei sovi. Kuusamossa on paljon hyviä majoitusmahdollisuuksia, jotka saa tietää kun soittaa Matkailukeskus Karhuntassuun. Kuusamossa on mökkejä enemmän kuin missään muualla Suomessa väkilukuunsa nähden. Kenenkään ei siis tarvitse jäädä taivasalle yöksi. Kotikirkossani on yhteismajoitustyyppistä majoitustilaa n. 15-20 hengelle. 12,- e/vrk/hlö (suihkumahdollisuus).
Lähettäkää minun henkilökohtaiseen postiini omia ideoitanne ohjelmasta. Minkälaista ohjelmaa sinä voisit esittää tai järjestää? Jokaisella on jotakin annettavaa! Voisimme valita myös jonkun nasevan mottoajatuksen näille juhlillemme. Lähetäthän ehdotuksesi. Teen sitten ennen juhlia käsiohjelman!

Paavo - - 21.08.2008 23:57
Tulimme tänään kotiin Kuusamoon. Matka meni hyvin. Tapasimme monia ihmisiä.
Ilkan ja Anne-Marie Viitalan häissä, Karviassa, oli paljon väkeä. Näin suurissa häissä en ole ollut mukana koskaan aikaisemmin. Karvian kirkko oli täpösen täynnä harrasta hääväkeä. Tuntui juhlalliselta olla läsnä isiemme kirkossa. Tämä oli kai ensimmäinen kerta, kun olin tässä kirkossa. Kotini seinällä olen katsellut komeaa Karvian kirkon taulua. Sain sen perintönä isältäni, Paavolta. Kuusamolainen arkkitehti, Hannu Hiltula, ihastui tähän tauluun, kun hän näki sen kodissamme yli vuosi sitten.
Karvian kirkon pastorin puhe hääparille oli erittäin koskettava, lämminhenkinen ja mieleenpainuva. Puheessa oli paljon hyviä neuvoja ja ohjeita elämää varten. Hääjuhlasta jäi mieleeni Iiris-Maijan puhe ja avainten juhlallinen luovutus Ilkalle ja Anne-Marielle, jotka ottivat vastaan vastuullisen tehtävän, Viitalan talon isännyyden ja emännyyden. Kaasot ja bestmanit esiintyivät luontevasti. Tunsin heistä vain Jaakon, sulhasen veljen. Hääparille järjestetty häävieraiden tunnistamisleikki osoitti sen miten hyvin nuoripari tunnisti häävieraat, vaikka heitä oli suuri joukko. Kiitos, että saimme etuoikeuden olla mukana tässä juhlassa. Tunsimme olevamme tervetulleita. Kiitos hyvästä ruoasta ja mahdollisuudesta tavata sukulaisia. Tämä korvasi sukujuhlan ,ainakin osittain, johon emme alkukesästä päässeet mukaan. Kiitos Kaarinalle ja Arvolle hyvästä hoidosta ja yösijasta. Kuten myös Mikolle ja Kaarinalle ja Sannille. Oli myös ilo tavata Hautalankorvessa Mikko ja Kaija, Pekka ja hänen vaimonsa. Tapasimme myös tätini Helkan, Anna-Liisan, Allin, Sannin ja setäni Heikin, Laulajan pariskunnan ym. sukulaisia. Matkareitillemme osuivat myös veljeni Mikko ja Kaarina, Tero ja Tuure, 85-vuotta tänä kesänä täyttänyt Eeva-äitini, kotimme uudet asukkaat, porilainen Tuula ja hänen Katri-tyttärensä, soinilaiset ystävät, Aila ja Reijo Hannus, Oulaisista, Annen äiti ja isä Kajaanista ym. Kaikki tapaamiset jäivät mieleemme hyvin ja muistelemme käytyjä keskusteluja ja rukoushetkiä. Olisi ollut ilo
tavata vielä monia muitakin teistä, mutta aikataulu ei antanut siihen mahdollisuutta. Kiittäen ja siunausta toivottaen.
Paavo perh.

Paavo - - 14.08.2008 00:07
Luontoa on mukava tarkkailla!
Kasvimaailma on mielenkiintoinen tutkimuksen kohde, kuten eläinmaailmakin ja yleensä luonto kokonaisuudessaan. Luonto on Jumalan toinen oppikirja, jonka "sivuilta" voimme lukea, että Jumala on rakkaus. Olemme yleensä liian kiireisiä emmekä ehdi pysähtyä havainnoimaan ympäristöämme.
Kun olin nuorena poikana koulussa, niin osallistuin Outokumpu Oy:n järjestämään malminetsintäkilpailuun. Vuosi oli 1967 ja olin silloin 13-vuotias. Kiertelin Hiilimäen kylässä ja etsin kivinäytteitä, joita sitten vein koululle. Kivinäytteet lähetettiin Outokumpuun. Aikanansa tulivat tulokset. Voitin viidennen palkinnon. Sain palkinnoksi 100,- mk, pienen hopeisen pokaalin ja malmivasaran ja pienen "kivioppaan". Kivinäytteessäni oli rikkikiisua ja ilmeisesti hieman jotain jalometalliakin. Lähetin myöhemminkin kivinäytteitä suoraan Outokummulle ja näytteeni herättivät mielenkiintoa sen verran, että löytöpaikkoja tultiin tutkimaan tarkemmin. Kultakaivosta ei sentään perustettu. Haapavedellä sitä vastoin kultaesiintymän runsaus saattaa johtaa kaivostoimintaan lähitulevaisuudessa.
En muista olenko jo kertonut näillä sivuilla malminetsintäkokemuksesta, joka meillä oli Kuukkeli-Kerhossa?

Paavo - - 08.08.2008 13:52
8.8.08 8.08 ?
Kuten tiedätte, tänään alkavat kuuluisat kisat. Beijingin olympialaisia on mainostettu paljon. Kiina on pistänyt kaiken peliin. Suuret rahavirrat liikkuvat. Mitähän tästä kaikesta seuraa? Ovatkohan kiinalaiset urheilijat pistäneet myös kaiken peliin ja kahmaisevatko he kaikki mitalit kotikisoissaan? Maassa on ainakin paljon väkeä mistä voi valita huippuosaajat kaikkiin lajeihin.
Näistä kisoista on tullut myös ihmisoikeustaistelun foorumi. Jotkut meidänkin urheilijoistamme ovat laittaneet nimensä papereihin, joista eivät ole tienneet, että mitä ne ovat ja mihin nimiä käytetään. Ihmisoikeudet ovat tärkeä asia ja nämä oikeudet kuuluvat kaikille, jotka ovat tähän maailmaan syntyneet. Valitettavasti tällä alueella on paljon vääryyttä.
Toivottavasti ihmiset oppivat kunnioittamaan ja rakastamaan toisiaan niin, että kaikilla olisi mahdollisuus elää rauhassa.

Paavo - - 05.08.2008 10:10
Seitsemäntoista muuttoa!
Ensimmäinen kouluni oli n. 5 km:n päässä Pomarkun kirkonkylältä. Kolumatka ei kestänyt kauan, koska matka taittui nopeasti linja-autolla. Linja-autoja kulki tasaisin välein, aika usein, molempiin suuntiin, joten ei tarvinnut odotella kovin kauaa, että pääsi kotiin. Ensimmäinen koulumatkani oli kuitenkin hieman dramaattinen. Nimittäin eksyin matkalla ja sen johdosta myöhästyin linja-autosta. Lähdin sitten kävelemään valtatielle. Minulla oli sellainen olo, että pallo on nyt hukassa. Valtatielle ehdittyäni joku otti minut polkupyörän tarakalle ja sen johdosta pääsin kotiin vähän nopeammin kuin kävelyvauhdilla olisin päässyt. Elämäni suuri seikkailu oli alkanut. Kiitos Herralle, että Hän on varjellut ja ohjannut aseleitani tähän päivään saakka. Elämäni on ollut rikasta ja mielenkiintoista. Olen kirjannut muistiin kaikki paikkakunnat, joissa olen asunut. Tässä ne ovat järjestyksessään: Soini, Pomarkku (Hiilimäki), Kankaanpää, Vammala, Pori, Niinisalo, Lohja, Nummela (kaksi eri osoitetta), Heinola (neljä eri osoitetta), Piikkiö, Tornio ja Kuusamo (kaksi eri osoitetta). Muttoja on ollut yhteensä 17.
Kuusamossa olen asunut kaikkein pisimpään, 18 vuotta.

Ei kommentteja: