keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Jeesuksen vertaukset ovat aina ajankohtaisia

Nimi: Paavo - 31.08.2008 15:42
Kristus on minun "leiviskäni", "aarteeni", "kalleimpani"!
Tuohon aikaan, kun vertaus esitettiin, ihmisillä oli tapana kätkeä aarteensa maahan. Piilopaikat salattiin huolellisesti kaikilta ihmisiltä, etteivät rosvot saisi vihiä ja löytäisi ja ryöstäisi noita aarteita. Rosvojen pelko sai ihmiset toimimaan näin. Toisinaan kävi niin, että kätkijä itsekin unohti kätköpaikan tai hän kuoli eivätkä perilliset tienneet aarteesta ja sen olinpaikasta mitään. Aarre ei siis mitenkään hyödyttänyt ketään millään lailla. Siihen aikaan ei ollut pankkeja, kassakaappeja eikä pankkiholveja. Vaikka pankkeja ei ollut, niin korkoja ja veroja osattiin kuitenkin kiskoa. Vanhempi käännös käyttääkin nimeä "rahanvaihtaja", kun taas uudemmassa käytetään meille tuttua "pankki"-sanaa.

Matt. 25-luvussa Jeesus esittää kolme vertausta, joilla hän kuvaa taivasten valtakuntaa lopun ajan kontekstissa eli asiayhteydessä. Kullakin vertauksella on oma tärkeä sanomansa meille kaikille.
Ihminen on luotu maan päälle Jumalan kunniaksi ja kaikilla ihmisillä on oma palvelutehtävä, jonka Jumala on heille uskonut. Olemme palvelijoita ja meidän hoitoomme Jumala on antanut koko omaisuutensa. Leiviskät, talentit ja rahat ovat Jumalan omaisuutta alusta loppuun saakka. Täällä ei ole mitään sellaista, joka olisi meidän omaamme. Kaikki on Herran. Emme omista edes itseämme. Olemme Hänen taloudenhoitajiaan ja palvelijoitaan, joilta isäntä odottaa uskollisuutta, luotettavuutta, rehellisyyttä, rakkauteen perustuvaa kuuliaisuutta, ahkeruutta ja vastuullisuutta jne. Kaikissa kolmessa vertauksessa kuvataan kahta ihmisryhmää. Ryhmät paljastavat sen hedelmän, elämän sadon, joka on kypsynyt korjattavaksi talteen tai joka arvottomana heitetään pois. Ryhmät ovat toistensa vastakohtia. Viisaat ja tyhmät, uskolliset ja uskottomat, ahkerat ja laiskat, siunatut ja kirotut, pelastetut ja kadotetut jne. Jumala on kiinnostunut hengellisestä kasvustamme ja hedelmästä. Jeesus kirosi viikunapuun, jossa ei ollut hedelmää. Hän sanoi, että viinitarhuri leikkaa kuivat viiniköynnöksen oksat pois poltettavaksi. Miten tämä jumalanmielenmukainen hedelmä kypsyy? Pysymällä Kristuksessa! Miten leiviskät lisääntyvät? Pysymällä Kristuksessa. Missä ovat ansiomme? Kaikki on Kristuksen ansiota. Kristus on oikeudenmukainen pelastaessaan ja tuomitessaan ihmisen. Yhden leiviskän saaneen ongelmana oli se, että hän ei kätkenyt elämäänsä Kristukseen, vaan hän eli ilman Kristusta. Ilman Kristusta elämä on hyödytön. Ilman Kristusta meillä ei ole Pyhää Henkeä. Ilman Kristusta leiviskät eivät lisäänny. Ilman Kristusta nälkäiset, alastomat ja kodittomat eivät tule autetuiksi.
"Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää" (1 Joh. 5:12).

Ei kommentteja: