perjantai 11. joulukuuta 2009

Joulukalenterin yhdestoista luukku

11.12. Tänään on P-kirjaimen vuoro tulla esille piilopaikastaan. Sehän on nimikkokirjaimeni.
Painava, pakastuva, palmikoinen, palkitseva, palsamimainen, palvelevainen, paneutuvainen, papillinen, paras, parhain, paratiisimainen, passeli, peilimäinen, perinteinen, persoonallinen, perusteellinen, pehmeä, periaatteellinen, pieni, pienin, pihkainen, pilvetön, pisin, pitsinen, pilkullinen, pirteä, pitkämielinen, pitkäjännitteinen, positiivinen, pohtija, pohtiva, poimuinen, ponteva, potra, priima, priimus, prinsessamainen, prinssimäinen, psykologinen, punainen, pulleaposkinen, punaposkinen, puhdas, puhelias, pulska, punertava, puolueeton, puolustava, puuhakas, puhtoinen, pumpulimainen, puunattu, pyhittynyt, pyhä, pyöreä, pyrytön, pyyteetön, päihteetön, päättäväinen, pölytön, pörröinen

Pyrytön aamu pitkästä aikaa. Taivas pilvetön ja taivaanranta hieman punertava. Puhdas pehmeä lumi peittää tienoon. Luontoa katsellessa tulee mieleen Jumalalle pyhittynyt ihminen, jonka sydän on yhtä puhdas kuin valkoinen vastasatanut lumi. Maisema on tänään pumpulimainen. Sää on tiedotusten mukaan kuitenkin pakastuva iltaa kohden. Punaposkinen pulska, Aleksi, patikoi pihamaalla. Hänellä on ollut pitkä matka, kun hän on patikoinut kotoaan koululle. Aleksista on paljon iloa kaikille, koska hän on palvelevainen kaveri. Hänellä on mukanaan painava ja pihkainen joulukuusi, jonka hän lupasi toimittaa ennen joulua. Aleksiin luotetaan, koska hän on periaatteellinen ja puolueeton kaikkia ihmisiä kohtaan. Puhelias talonmies, Ilari, näkee Aleksin pihamaalla pilkullinen ja poimuinen pusakka päällä ja pörröinen pipo päässä. Ilari menee häntä vastaan ja ajattelee itsekseen, kuinka hyvä asia on, että Aleksi on nykyään päihteetön. Ilari tervehtii Aleksia iloinen pilke silmäkulmassaan. "Kylläpä olet ollut puuhakas ja asiaasi paneutuvainen tänä aamuna. Mistä olet löytänyt noin komean kuusen? Tämä on todella priima puu ja täysin passeli koulun juhlasaliin", totesi Ilari. "Se on sellainen perinteinen", virkkoi pohtiva Aleksi.

- Miehet veivät kuusen juhlasaliin, joka oli pesty ja puunattu. Sali on todella pölytön ja puhtoinen, koska koulun siivoojat ovat tehneet saliin suursiivouksen, joka on ollut perusteellinen. Lattiakin on aivan peilimäinen. Siivoojilla oli urakan jälkeen palkitseva tunne sydämessään. Koulun siivoojan on oltava pitkäjännitteinen ja pitkämielinen ihminen, koska lapset ja nuoret ovat kovia sotkemaan ja jättämään tavaroitaan hujan hajan. Salin etuosassa oikealla puolella, pianon vieressä, on pyöreä pöytä, jonka päällä on pitsinen valkoinen liina, jossa on palmikoinen kuviointi. Pöydän päälle tehdään kuvaamataidon tunnilla punainen kukka-asetelma. Luokan pisin poika, Heikki, ja luokan pienin poika, Eino, ovat taiteellisesti lahjakkaita. He ovat luvanneet tehdä tämän kukka-asetelman jouluksi. Heikki on luokan priimus, mutta Heikin mielestä Eino on paras. Koulun kuvaamataidon opettaja, Päivi, on erittäin pirteä, persoonallinen ja prinsessamainen persoona. Hän on myös päättäväinen ja pyyteetön. Hänellä on psykologinen taito saada oppilaat innostumaan taiteesta. Pojatkin ovat innolla mukana hänen tunneillaan ja puuhaavat yhtä sun toista. Päivillä on puolustava asenne niitä kohtaan, jotka ajattelevat, etteivät he osaa esimerkiksi piirtää kunnolla. Päivin mies, Pekka, on aivan toisenlainen. Hän on sellainen pohtija-tyyppi. Heillä on potra, ponteva, pulleaposkinen, pieni poika, joka on suloisen prinssimäinen.

Kuusi pystytettiin salin vasemmalle puolelle, eteen. Kun Ilari ja Aleksi saivat kuusen paikoilleen, niin Anne, Eeva, Aulis, Heikki ja Eino saivat luvan koristella sen. Heidät oli valittu tänä vuonna koristelemaan kuusi. Salissa leijui palsamimainen ja pihkainen tuoksu ja koristelu onnistui hyvin. Kun kaikki oli saatu valmiiksi, Heikki meni puhujapöydän taakse ja sanoi, että hänellä on nyt paratiisimainen, papillinen ja pyhä tunnelma, joten emmeköhän pyytäisi Herraa siunaamaan juhlamme, että kaikki menisi parhain päin.

Ei kommentteja: