perjantai 18. joulukuuta 2009

Joulukalenterin kahdeksastoista luukku

18.12. Luukussa on Ä-kirjain.
Äidillinen, äkillinen, äveriäs, äleä, älykäs, älyävä, äänekäs, ääretön, äänetön, ällistyttävä, ärhäkkä, äimänä, äksöninen, älyttömän

Aamulla varhain, kun oppilaat eivät olleet vielä tulleet koululle, koulun pihapiiri oli äänetön. Ääretön, kirkas tähtitaivas, kimalteli korkealla pään yläpuolella. Sitä oli juhlallista katsella ja ajatella joulun sanomaa. Ärhäkkä Pörri nukkui kopissaan kaikessa rauhassa. Tilanteeseen tuli kohta äkillinen muutos, kun koulun portista pörhälsi äleä joukko komeita poroja pulkkineen. Oilin aivan äimänä, kun katselin tuota komeaa porosaattuetta. Pörri heräsi ja kohta alkoi äänekäs haukunta. Taitaa tulla äksöninen päivä tänään, ajattelin, ja siirryin vähän syrjemmälle, etten jäisi porojen jalkoihin. Äveriäs porotarhan omistaja tuli kysymään minulta, että mistäpäin hän löytäisi koulun talonmiehen? Tilanne oli aika ällistyttävä, koska Pörri oli aivan vauhkona, kun se haukkui poroja. Ilari oli koulun takapihalla tekemässä lumitöitä ja kun hän kuuli Pörrin haukunnan hän tuli nopeasti paikalle katsomaan mitä oli tekeillä. Älykäs talonmies, joka on tottunut eläimiin, vei heti Pörrin sisälle ja tilanne rauhoittui. Porot eivät olleet enää vauhkoja eivätkä peloissaan. Ilarin äidillinen Iines-vaimo tuli myös ulos ja sulki heti portin, ettei Polle-poni päässyt pakenemaan poroja. Iines ajatteli itsekseen, että vähänkin älyävä ja eläimiä tunteva ihminen olisi sulkenut portin heti, kun porot tulivat pihaan.

Päivästä tuli erittäin äksöninen ja älyttömän hauska. Kaikki saivat ajella poroilla ja suorittaa poro-ajokortin. Paikalle oli tilattu valokuvaaja, joka teki tapahtumasta videon ja kuvasi lapsia poron kyydissä.

Ei kommentteja: