tiistai 8. joulukuuta 2009

Joulukalenterin kahdeksas luukku

8.12. Avataanpa kahdeksas luukku. Ämmä haluaa tulla ulos lokerostaan ja muistuttaa meitä M-kirjaimen mahdollisuuksista tuoda oma mausteensa joulutarinaan.

Maltillinen, mainio, maukas, makea, maanläheinen, maineikas, maistuva, maksukykyinen, marmorinen, mausteinen, mahtava, mallikelpoinen, mehukas, mehevä, melodinen, menestyvä, metka, merkittävä, meluton, mielenkiintoinen, miehekäs, miellyttävä, miettiväinen, mietteliäs, mittava, mieto, mojova, moderni, monipuolinen, moraalinen, mukava, muodikas, musikaalinen, muistorikas, mutkaton, myönteinen, myötätuntoinen, määrätietoinen

Miehekäs Ilari oli pitänyt hyvää huolta koulusta sillä aikaa, kun muu kouluväki oli matkoilla. "Miten matka meni", hän kysyi ensimmäiseltä vastaantulijalta? "Olihan se mahtava ja mielenkiintoinen", sanoi Lauri määrätietoinen ilme kasvoillaan ja kiirehti opettajanhuoneeseen. "Muistellaan myöhemmin lisää, kun näytämme matkakuvia. Nyt pitää mennä valmistelemaan tuntia, muuten minä myöhästyn", hän jatkoi. Mietteliäs Ilari mutisi itsekseen, että olipa mainio ajatus tuo kuvajuttu. Siitä pitäisi tehdä koko kylän yhteinen mittava tapahtuma. Oli se niin merkittävä, mieleenpainuva ja muistorikas kokemus nuorille.

Lauri oli matkaan tyytyväinen, koska matkan moraalinen puolikin meni hänen mielestään hyvin. Laurin vuoro oli tänä aamuna pitää aamuhartaus koko kouluväelle. Hetki oli miellyttävä ja moderni, koska hän käytti kannettavaansa ja valkokankaalta pystyi seuraamaan sanomaa sanoin ja kuvin. Aamun sana oli Jes. 9:1-6. Tekstiä oli mukava seurata, koska jokaiseen jakeeseen Lauri oli löytänyt puhuttelevan kuvan. Kaikille jäi varmasti mieleen jae viisi, koska se luettiin yhteen ääneen kuorossa.
"Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas." "Poikalapsi, joka meille annettiin on myötätuntoinen Jeesus", sanoi Lauri ja muistutti, että "pian saamme nähdä joulukuvaelman tästä merkittävästä tapahtumasta." Musikaalinen "enkelijoukko" lauloi kuvaelmaan kuuluvan laulun: "Enkeli taivaan." Se kuulosti tosi kauniilta, Anne ajatteli, ja sanoi tytöille myöhemmin, ettei tätä laulua tarvitse enää harjoitella, koska tytöt osasivat sen jo hyvin. Tämä laulu on Martti Lutherin melodinen laulu, jossa on kymmenen säkeistöä. Martti Luther on maineikas virsien sanoittaja. Aamuhartauden jälkeen oppilaat menivät luokkiinsa. Me menemme nyt hetkeksi keittiön puolelle.

Keittiössä tulee vastaan miettiväinen ja myönteinen pääemäntä, Kaisa. Hän seisoo kippikattilan vieressä, joka on melko mojova. Kaisa on mutkaton, maltillinen ja työssään hyvin menestyvä ihminen. Kaisa on iloinen siitä, että koulu on maksukykyinen, joten ruoka on monipuolinen. "Meillä ei mene ruokaa hukkaan, koska talossa on eläimiä, joille voi syöttää tähteeksi jääneet ruoat", Kaisa toteaa.
Keittiö on tällä hetkellä meluton, koska työt eivät ole vielä alkaneet. Keittiön muodikas marmorinen lattia on puhdas ja sen väri on maanläheinen.
Silmiini osuu metka ruokalista. Menussa lukee seuraavaa:
- Maukas mieto metsäsienikeitto
- Muheva ja mehevä mausteinen joululimppu
- Maistuva ja makea pannukakku
- Mehukas marjasoppa

Nyt pitää jättää "ämmät" sikseen, koska minun on valmistauduttava kenttätyöhön Taivalkoskelle!

Ei kommentteja: