tiistai 1. joulukuuta 2009

JOULUKALENTERI 2009

Kootaan yhdessä tälle sivulle hyviä ja positiivisia adjektiiveja, luonteenpiirteitä tai asenteita, joita on olemassa. Aloitetaan A:sta ja edetään aakkosjärjestyksessä päivä kerrallaan. Sanan pitää olla suomea. Kirjoitan aluksi niin monta sanaa, kun tulee mieleeni.

1.12. Ensimmäisestä luukusta astuu esiin A-kirjain. Ajetaanpa sisään A:sta!
Armahtavainen, armollinen, anteeksiantavainen, auttavainen, ahkera, aikaansaava, aktiivinen, avoin, avarakatseinen, aloitekykyinen, avulias, aulis, altis, antelias, autuas, absoluuttinen, aurinkoinen, armelias, auvoinen, antoisa, avokätinen, arvokas, asiallinen

Joulukertomus, jossa on käytetty eo. adjektiiveja.
Avarakatseinen opettaja pyysi luokkaansa suunnittelemaan joulujuhlan, joka olisi aurinkoinen ja arvokas tilaisuus. Aloitekykyinen Aulis ja ahkera Anne ottivat haasteen vastaan ja ryhtyivät organisoimaan ja järjestelemään asioita. Auttavainen Anniina ja aikaansaava Antero innostuivat asiasta ja ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi esittämään ohjelmaa. Avulias Aatu lupautui tekemään tarvittavat lavasteet. Hän on asiallinen kaveri, joka varmasti hoitaa tehtävänsä huolella. Aktiivinen luokka aloitti tuota pikaa suunnittelutyön yksissä tuumin. Luokassa vallitsi avoin ilmapiiri. Joulukuvaelman aiheeksi valittiin anteeksiantavainen, armahtavainen ja armollinen Jumala. Aatun antelias isä, Aleksi, lupasi toimittaa koululle kauniin joulukuusen. Hän sanoi Aatun koulukaverille, Alille, että hän on nykyään, väkeviin nähden, absoluuttinen, koska hän on tullut uskoon. "Ilmankos hän on niin autuas", tuumaili Ali ja jatkoi, "Hänellä on nykyisin niin auvoinen ilme kasvoilla." Aleksin vaimo, Amanda, on muutoksesta erittäin iloinen. Hän lupasi leipoa joulujuhlaan täytekakun, koska hän on niin kiitollinen Jumalalle kodin rauhasta. Amanda on aina altis palvelemaan. Hän on avokätinen ja hänellä on armelias luonne.
"Meille tulee varmaan erittäin antoisa ja mieleenpainuva joulujuhla", opettaja sanoi. "Niin tulee", sanoivat oppilaat yhteen ääneen!

3 kommenttia:

Täti. kirjoitti...

AVASIN ENSIMMÄISEN LUUKUN ADVENTTIKALENTERISTA,ODOTAN INNOLLA HUOMISTA!
KIITOS PAAVO!

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei, täti!
Tämä joulukalenteri-idea tuli aivan yllättäen. En tiedä itsekään miten se etenee. Kaikki on yllätystä sekä lukijalle että kirjoittajalle. Jos sinulle, tai jollekulle muulle, tulee mieleen joku posittivinen adjektiivi ko. kirjaimella, niin kerro siitä kommentissa. Lisään sen tekstiin jollain lailla.

Aila kirjoitti...

Ailahteleva ei välttämättä ole yksiselitteisesti positiivinen luonteenpiirre, mutta samansukuinen substantiivi ailahdus on jäänyt mieleeni eräästä helluntaisaarnasta. Kirkkoherra Perälä kuvasi Pyhän Hengen toimintaa tai olemusta lämpimänä ailahduksena. Samassa kirkonpenkissä istuva nuoriso-ohjaaja käntyi virnistelemään minulle ja sen jälkeen mulla oli sinä kesänä lempinimenä Ailahdus.