maanantai 14. joulukuuta 2009

Joulukalenterin neljästoista luukku

14.12. Kun avaamme luukun sieltä tulee tervehtimään meitä T-kirjain.
Taipuisa, tarkka, tarkkaavainen, tasapuolinen, tasapainoinen, taitava, taidollinen, taidokas, tarmokas, tahdikas, taloudellinen, taaja, taiteellinen, tapahtumarikas, tarkoituksenmukainen, tarpeellinen, taattu, tanakka, tanu, terve, terveellinen, tepsivä, tenhoava, terävä, terhakka, tehokas, telmivä, tiheä, tiuha, tiedonhaluinen, tieteellinen, tilava, tiukka, tiedostava, tiedonjanoinen, timanttinen, tietäväinen, tietävä, topakka, tomera, toimiva, totuudenmukainen, todellinen, toiveikas, toimelias, tosi, touhukas, trendikäs, treenattu, tunnollinen, tunteikas, tuore, tukeva, tuuhea, tuhti, tunteellinen, tunnettu, tuttu, tuoksuva, tuunattu, turvallinen, turvattu, työteliäs, tyyni, tyytyväinen, täsmällinen, tärkeä, täyteläinen, täysinäinen, täysikasvuinen, täydellinen

Tänä aamuna oli tosi kova pakkanen, mutta onneksi oli tyyni ilma. Päivästä tulee varmaan tapahtumarikas. Koululla vietetään tänään terveyspäivää. Luokanopettaja, Pekan, tarmokas ja tehokas vaimo, Seija, joka on kouluterveydenhoitaja pitää luennon koko kouluväelle. Pekka ja Seija olivatkin ensimmäisiä, jotka saapuivat tänä aamuna koululle. Terhakka, Pörri, otti heidät vastaan. Pörrillä on tuuhea turkki. Seija ihmetteli kuinka tiheä ja tiuha turkki Pörrillä on. Pekka sanoi, että tuollainen turkki on tarpeellinen tällaisella kovalla pakkasella, koska Pörri on ulkokoira. "Onko se täysikasvuinen", kysyi Seija. "Kyllä se on, vaikka se onkin touhukas ja telmivä", Pekka totesi. "Katsos kuinka se on tyytyväinen, kun sitä vähän rapsuttaa korvan takaa", Pekka sanoi, ja rapsutti Pörriä korvan takaa ja niskasta, kaulapannan alta. "Koiralla pitää olla tiukka kuri ja sen kanssa pitää olla tarkka. Se ei saa hyppiä vieraiden päälle, eikä haukkua turhan takia", Pekka sanoi ja nousi ylös. "Nyt menemme suoraan juhlasaliin valmistelemaan terveysluentoa, muuten me myöhästymme", sanoi Seija ja hoputti Pekkaa sisälle.

Koulun täsmällinen, topakka ja tomera rehtori, Risto, toivotti Seijan tervetulleeksi koululle ja sanoi Seijalle, että hänen aiheensa on hyvin tärkeä ja tarpeellinen koko kouluväelle. Seija sanoi, että hän tuli vierailemaan koululle hyvin mielellään ja lupasi olla totuudenmukainen, tarkkaavainen ja taidollinen käsitellessään aihetta. "Olen varannut koko tämän päivän teidän kouluanne varten", Seija sanoi. "Onko sinulla myös täydellinen terveystarkastus oppilaillemme", kysyi aiheen tärkeyden tiedostava Risto? "Katsotaan mihin aikani riittää. Tahdon olla tunnollinen ja mahdollisimman toimelias ja työteliäs ja myös tasapuolinen kaikkia oppilaita kohtaan, joten jatkan työtäni koko tämän vuoden ja pyrin selvittämään mikä on jokaisen oppilaan todellinen terveydentila", Seija vastasi. "Sinulla on varmasti hyvin toimiva suunnitelma", rehtori totesi toiveikas ja tyytyväinen ilme kasvoillaan.
"Kokoamme koko kouluväen juhlasaliin", Risto sanoi.
Koulun tilava juhlasali on Seijan mielestä tarkoituksenmukainen kokoontumistila tämän päivän luennolle.

Kun Seija näki koulun kauniisti koristellun juhlasalin ja tunsi kuinka kuusen tuore, pihkainen tuoksu leijui ilmassa, niin hän sanoi, että salilla on aivan tenhoava vaikutus häneen. "Kylläpä täällä on komea, tuuhea ja tukeva joulukuusi. Kuusen oksisto on hyvin taaja ja tasainen. Se on oikein tanakka ja tanu, suorastaan timanttinen", Seija sanoi lumoutuneena. "Eikös olekin tasapainoinen, taiteellinen ja hyvältä tuoksuva kuusi", sanoi Pekka. Tämän kuusen toimitti koululle toimelias Aleksi. Hän on Seijalle tuttu. Aleksi on koko kylälle tunnettu, koska hän on hyvin taipuisa luonne. Hän auttaa kaikessa missä pystyy olemaan apuna. Aleksi on taitava käsistään ja hänellä on nykyisin hyvä treenattu kunto. Hän on kylälle ja koululle todellinen aarre.

Luennon alkaessa Seijalla oli tuttu ja turvallinen olo, koska hän on aikaisemminkin vieraillut koululla vuosien varrella. Seija on terveysasioihin nähden erityisen tietävä ja hän on myös taidokas esitelmöitsijä. Hänen terveellinen elämäntyylinsä puhuttelee ilman sanojakin erittäin paljon. Ennen luennon alkua Seija huomasi kuinka hänen viimeksi käyttämänsä havaintoväline, koululaista esittävä nukke, oli tuunattu aivan uudenlaiseksi. Nyt se oli erittäin täyteläinen ja trendikäs. Tämä on varmaan tepsivä nuoriin hyvin, Seija tuumaili itsekseen.

Pian koulun juhlasali oli täysinäinen. Mukana oli tunteellinen Eeva, tuhti Eppu-Ali terve puna poskillaan, tietäväinen Edvard, terävä Heikki, tunteikas Anne, tahdikas Eero, tiedonhaluinen Eino, säästäväinen ja taloudellinen Aulis, tiedonjanoinen Essi jne.

Seijan luennon alku oli niin mukaansatempaava, että kuulijoiden kiinnostus koko esityksen ajan säilyi hyvin ja menestys oli turvattu ja taattu.
Esityksen päättyessä Risto sanoi, että kylläpä Seijalla oli tuhti annos terveystietoa, ja kehotti kaikkia muistamaan hyvät neuvot ja toteuttamaan niitä joka päivä käytännössä. Kaikki osoittivat Seijalle kiitollisuuttaan hyvästä luennosta taputtamalla käsiään!
Taputusten aikana Seija riensi nopeasti ovelle ja jakoi kaikille kuulijoille kopion esitelmästään kotiin vietäväksi. Kaikki olivat tosi tyytyväisiä!

Kun sali oli tyhjä, Pekka tuli kiittämään ja rohkaisemaan vaimoaan onnistuneesta tilaisuudesta. Pekka sanoi, että luento oli oikein hyvä, koska se ei ollut liian tieteellinen, vaan se oli hyvin käytännöllinen.

Ei kommentteja: