torstai 3. joulukuuta 2009

Joulukalenterin kolmas luukku

3.12. "Kukko, kukko kultaharja, kiiltotukka, silkkiparta, kurkistapa ikkunasta annan sulle herneen"
Kukko kurkisti ikkunasta ja nappasi H-kirjaimen.
Halukas, haluttu, hanakka, harkitsevainen, harmiton, harmoninen, harras, harteikas, harvinainen, hassu, hauska, hedelmällinen, hehkeä, hehkuva, henkevä, helakka, heleä, hellivä, hellä, helppo, hengellinen, hempeä, hento, herkkä, hersyvä, hieno, hienotunteinen, hiljainen, hillitseväinen, hillitty, hilpeä, hivelevä, hohtava, hoikka, hoitava, hoivaava, hoksaavainen, hopeanhohtoinen, hopeinen, horjumaton, huikea, hulppea, hunajainen, huoleton, huomaavainen, huolehtivainen, huomiokykyinen, hupaisa, humoristinen, huumorintajuinen, hurmaava, hurskas, huvittava, hymyilevä, hyvä, hyväilevä, hyväksyvä, hyvänmakuinen, hyväntahtoinen, hyväntuoksuinen, hyväntuulinen, hyödyllinen, häikäisevä, hämmästyttävä

"Hyvää huomenta", sanoi hyväntuulinen ja hymyilevä opettaja luokalleen. "Hyvää huomenta", vastasivat lapset yhteen ääneen. Aamuhartaus oli harras ja hiljainen hetki. Opettaja luki Raamatusta miehestä, joka oli omasta mielestään hyvin hurskas. Kertomus oli erittäin hyvä ja koskettava. Siinä oli hyödyllinen ja sielua hoitava opetus kaikille. Kertomuksen jälkeen käytiin aiheesta hedelmällinen keskustelu. Aamulauluna laulettiin hengellinen joululaulu: "Heinillä härkien kaukalon." Laulun melodia on aivan korvia hivelevä. Taustalla soiva hopeinen huilu soi kauniisti. Lauluun tuli hopeanhohtoinen sointi. Sitten opettaja piti rukouksen, joka oli erittäin henkevä. Joidenkin mielestä vanhanaikainen, uskossaan horjumaton, opettaja on liian hoivaava. Oppilaat kuitenkin pitävät hänestä, koska hän on hyväntahtoinen, hienotunteinen, hillitty ja harkitsevainen ihminen. Hän on myös huumorintajuinen ja usein myös hauska. Hän on erittäin huolehtivainen ja hieno ihminen. Luokassa on aistittavissa hyväksyvä ja harmoninen ilmapiiri.

"Tällä tunnilla saatte jatkaa joulukuvaelman suunnittelua", opettaja sanoi.
Anne oli aivan hehkuva tänä aamuna, koska hänellä oli uusia ideoita kuvaelmaa varten. Auliksella oli hanakka ote asioihin, kuten tavallisesti. "Tästä tulee hieno päivä", Anne sanoi. Minulla on nyt lista esiintyjistä ja me tarvitsemme vielä monia uusia esiintyjiä joulukuvaelmaamme. "Ensiksi valitaan ylipappi", Anne totesi. "Antero, sinähän lupasit esiintyä. Voisitko sinä olla ylipappi?" "Pitääkö minun esiintyä yksin", Antero kysyi? "Ei, koska sinun seuraksesi valitaan kaksi tavallista pappia ja kaksi lainopettajaa", Aulis tiesi kertoa. "Keitä ne muut sitten olisivat", Antero tiedusteli? Aulis sanoi, että Heikki sopisi lainopettajaksi, koska hän on pitkä ja hoikka, samoin Elmeri, joka on hoksaavainen ja hento. Harmiton Harri ja hassu Henri olisivat tavallisina pappeina hyviä kavereita Anterolle. Pojat suostuivat Auliksen ehdotukseen ja lupasivat olla mukana. Roomalaiseksi sotilaaksi valittiin harteikas ja melko hupaisa Hannu, tallivahdiksi suostui humoristinen Hans, kertojiksi pääsivät heleä-ääninen Anniina ja huomiokykyinen Hugo. Tallin eläimiä ja lampaita saavat esittää huomaavainen, lampaita hellivä, Hille, hersyvä Aila, hurmaava Hilkka, hempeä ja huoleton Henna, itsensä hillitseväinen Hermanni, hehkeä Hertta, hilpeä Ari, huvittava Heli, hellä ja herkkä Helena. Puvustajan osa on aina hyvin haluttu. Sen sai tällä kertaa häikäisevä ja hohtava Helmi, koska hän oli halukas ottamaan tehtävän vastaan. Helmillä on usein helakka asu, jonka hän on itse suunnitellut ja tehnyt. Puvustajan tehtävä ei ole kovin helppo.

"Tämä on aivan korvia hyväilevä hulppea ja huikea suunnitelma", sanoi opettaja ja pyysi lapsia siirtymään ruokasaliin syömään. Voi, kuinka hunajainen ehdotus, totesivat lapset ja pomppasivat pystyyn ja riensivät ruokajonoon välittömästi. Hyväntuoksuinen ruokasali oli hetkessä elämää täynnä ja hyvänmakuinen ruoka teki kauppansa, vaikka se oli tällä kertaa melko harvinainen tähän aikaan vuodesta. Se oli nimittäin kesäkeitto ja jälkiruokana oli lappapuuro vanilijakastikkeen kera.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paljon olet keksinyt aadjektiivejä, ei paljon lisäämistä! Hieno tarina mutta älä kirjoita liian pitkää;) kerralla...Hyvä blogi kaikenkaikkiaan.
Tv: Hannele

Paavo Hautala kirjoitti...

Kiitos, Hannele, kommentista!
Ajattelin ensin jakaa nuo H-adjektiivit kahtia, jotta kertomuksesta olisi tullut vähän lyhyempi, mutta innostuin kuitenkin kirjoittamaan tarinaa pidempään ja huomasin, että siinäpä ne hoot hupenivat tekstiin melko sukkelaan.
Kyllä suomen kieli on rikas. Äidinkielessämme on paljon kauniita sanoja, joita käytämme tavallisessa puheessamme melko suppeasti. Katsotaan millaisia sanoja löydämme tähän joulukalenteriin. Sanoja olisi paljon enemmän, jos ottaisin mukaan myös kaikki negatiiviset sanat. Jätän ne kuitenkin pois aivan tarkoituksella.