lauantai 5. joulukuuta 2009

Joulukalenterin viides luukku

5.12. Avaamme viidennen luukun ja siellä on jouluinen J-kirjain.
Juhlallinen, juhlava, jalo, johdonmukainen, joustava, järjestelmällinen, järkevä, järjestelykykyinen, jämäkkä, jaarli, jelppaava, jouheva, jalomielinen, jaksava, jalosukuinen, jouhea, juohea, jylhä, jämtti, jännittävä, jalopiirteinen, jalokivenhohtoinen, juovikas, jäänhohtoinen, juureva, jutusteleva, juurtunut, jouluinen, joikutaitoinen, jokavuotinen, janoinen, janoava, juokseva, jänkhäinen, jämerä

Koulun vanhempainyhdistys järjesti tänään linja-auto retken Lappiin. Tämä on jokavuotinen perinne. Ystävyyskoulumme oli kutsunut meidät jäästä tehtyyn pienoiskaupunkiin Jäämeren rannalle. Sinne oli järjestetty juhlallinen hengellisten - ja isänmaallisten laulujen konsertti. Vanhempainyhdistys ja oppilaat halusivat järjestää jokavuotisen konserttimatkan tähän juhlavaan tilaisuuteen, koska tänään on itsenäisyyspäivän aatto ja oppilailla on vapaapäivä. Konserttiin oli kutsuttu kuuluisa joikutaitoinen saamelainen ja se kiinnosti nuoria. Jalomielinen linja-autonkuljettaja, Jalosaari, järjesti kuljetuksen. Lapset sanovat, että hän on joustava, järkevä, jämäkkä ja jämtti mies. Opettajankin mielestä hänellä on erittäin järjestelmällinen ja lapsia jelppaava tapa toimia. Järjestelykykyinen ihminen on johdonmukainen ja jämerä tekemisissään. Jalosaaren autossa oli jännittävä ja jutusteleva tunnelma. Jäänhohtoinen, jylhä maisema oli jouluinen näky. Ikkunasta näkyi juovikas poro, jolla oli jouheva, juohea ja jouhea turkki. Poron täytyy olla jaksava, koska sille oli lastattu melkoinen kuorma ahkioon. Jänkhäinen tunturimaasto oli jalokivenhohtoinen. Auton ikkunasta näkyi juokseva tunturipuro, josta janoinen jääkarhu joi vettä. Purolle juosta jollotti myös janoava vaadin.

Jääkaupungissa meitä oli vastassa jalopiirteinen jaarli, joka oli järjestämässä tätä kansallista tapahtumaa. Jaarli ei ole kotoisin Jäämeren rannalta, mutta hän on juurtunut paikkakuntaan melko hyvin. Hänen juureva jalosukuinen sukunsa on lähtöisin Englannista. Kaikesta näkyi, että hän on jalo ihminen. Näihin jään, tulen, valojen, varjojen ja musiikin lumoihin jätän teidät viettämään itsenäisyyspäivän aattoa.

Ei kommentteja: