lauantai 12. joulukuuta 2009

Joulukalenterin kahdestoista luukku

12.12. Avaamme tänään kahdennentoista luukun ja esiin tulee rohkeasti R-kirjain.
Rakas, rakastettava, rakastava, rakkaudellinen, rauhallinen, rauhaisa, raikas, raitis, rajaton, rahakas, rannaton, rapea, rattoisa, raukea, rautainen, raponen, rapsakka, ravakka, rasakka, rautainen, railakas, raamatullinen, rakeinen, raitainen, raikuva, rehellinen, reilu, reipas, reima, rento, rehevä, rehti, reteä, rempseä, reipa, remontoitu, retkeilevä, ripeä, riemukas, riuska, rivakka, riittoisa, riittävä, rikas, riskitön, riidaton, riippumaton, riippuva, riimikäs, ritarillinen, rohkaiseva, rohkea, roima, roihuava, roteva, roikkuva, roudaton, roponen, rouvi, rukoileva, runollinen, ruokaisa, ruskea, ruusuinen, runsas, ryhdikäs, rytminen, rypistymätön, räätälöity, räväkkä, räiskyvä, röyhelöinen

Tämän päivän joulukalenterin sanoman sisällön alkuosa on raamatullinen, koska nyt on sapatin päivä. Lopussa esittelen, kalenterissa kerrotun, kouluperheen henkilökuntaa.

Aikainen aamu on rauhallinen hetki hiljentymiseen ja Raamatun lukemiseen. Luin tänä aamuna Jesajan kirjan kuudennenkymmenennen luvun. Tämä luku sopii adventtiaikaan ja se on erittäin rohkaiseva. Meitä rakastava Jumala, jolla on rautainen valtikka kädessään, hallitsee luotujaan sekä oikeudenmukaisesti että armollisesti. Jumala on rakastettava, koska hänen suhtautumisensa syntiinlangennutta maailmaa kohtaan on rakkaudellinen. Jumalan armo on runsas ja se on riittävä pelastukseksi kaikille ihmisille, jotka ottavat sen lahjana vastaan, uskon kautta. Jumalan armoa ei voi millään mitalla mitata, koska se on rajaton. Runollinen ilmaisu: "Armon meri on rannaton", antaa katuvalle syntiselle toivoa. Meillä on rakas ja rikas Isä antamaan! Riemullinen ja riemukas juhla on ihmisellä, joka vastaanottaa Jeesuksen ja pelastuksen hänessä. Jumalan armoon turvautuva ja siinä kiinni riippuva ja roikkuva ihminen ei tule koskaan pettymään. Rehellinen ja rukoileva etsijä löytää rakkauden Jumalan. Ole rohkea, sillä Jeesus rakastaa sinua ja hän on aina rukoileva puolestasi. Jumalan lapsen sydämessä roihuava Hengen tuli sytyttää hänen ympärillään olevia etsiviä. Jokaiselle kristitylle Jumala on varannut tehtävän, joka on räätälöity juuri hänelle sopivaksi. Tämä tehtävä on seurakuntaa rakentava. Vaatimattomalta tuntuva tehtäväkin voi olla ritarillinen, kun teon vaikutin on Jumalan mielen mukainen. Ihmisten mielipiteisiin nähden riippumaton asenne on silloin riskitön vaihtoehto, jos nuo mielipiteet sotivat Herran tahtoa vastaan. Koti, jossa palvellaan Herraa on raikas, riidaton ja rauhaisa. Sananparreksi nuorille sopisi seuraava riimikäs ja rytminen iskulause: Raitis, rehti, reipas, reima on ryhdikäs, ripeä reipa ja reilu. Rasakka ja ravakka nuori ei horju ei heilu!

Joulukalenterin koulun henkilökunnan esittely.
Koulussa on 128 oppilasta, rehtori (Risto), koulusihteeri (Lisa), kuusi luokanopettajaa (Lauri, Tiina, Nea, Pekka, Maiju, Ethel), kielten opettaja Carita), kuvaamataidon opettaja (Päivi), musiikin opettaja (Keijo), kiertävä erityisopettaja (Oona), kaksi kouluavustajaa (Jari, Julia), talonmies (Ilari) ja kirjastonhoitaja (Iines). Keittiöllä on pääemäntä (Kaisa) ja kaksi muuta työntekijää (Mirjami, Sirpa). Siivoojia on kaksi (Sinikka, Leena).

Riston, Laurin, Päivin, Ilarin ja Kaisan olen jo esitellyt aikaisemmin, joten he eivät esittelyä kaipaa sen enempää.
Koulusihteeri, Lisa (32 v), on suorittanut sihteerin ammattitutkinnon. Hän on ruskeahiuksinen nuori rouva, jolla on kaksi lasta, (Leo 6 v. ja Jasmin 4 v.) ja aviomies Harry (33 v.) roteva muurari. Lisalla on vasta remontoitu oma toimisto opettajan huoneen vieressä. Toimistossa on rouvi ikkuna ja se tekee tilasta valoisan. Rehevä iso viherkasvi kahden ikkunan välissä antaa toimistolle kodikkaan ilmeen. Opettajanhuonekin on hyvin riittoisa ja rattoisa kohtaamispaikka, jossa on usein iloisen rouhea ilmapiiri.
Luokanopettaja, Tiina (37 v.), on rempseä kolmen lapsen (Tapio 18 v., Anssi 16 v. ja Tanja 10 v.) äiti. Hän on naimisissa Arvon (37 v.) kanssa, joka on rivakka ja roima matkailuyrittäjä. He ovat retkeilevä perhe. Tiinan tuntee hyvin siitä, että hänellä on usein röyhelöinen, rypistymätön ja raitainen paitapusero päällä.
Luokanopettaja, Nea (42 v.) on räiskyvä persoona. Hän on naimisissa Sepon (44 v.) kanssa, joka on räväkkä kaupungin eläinlääkäri. Heillä on yksi riuska poika, 20-vuotias Pasi.
Luokanopettaja, Pekka (31 v.), on rento tyyppi, joka on naimisissa Seijan (31 v.) kanssa. Seija on kouluterveydenhoitaja. Seijalla ja Pekalla on railakas 3-vuotias Tino-poika.
Maijulla (22 v.) on työtovereiden mielestä ruusuinen tulevaisuus, koska hän on kihloissa Nikon (26 v.) juuri valmistuneen lääkärin kanssa, joka on rahakas nuori komea mies.
Luokanopettaja, Ethel (56 v.) on koulun iäkkäin opettaja. Hän on rauhallinen äitihahmo. Hänellä ei ole omia lapsia. Hänen miehellään on kaksi tytärtä (Martta 35 v. ja Mervi 30 v.). Ethel jäi viime kesänä yllättäen leskeksi. Hänen miehensä, Mauri, kuoli sydänkohtaukseen 63-vuotiaana.

Muut henkilökunnan jäsenet esittelen myöhemmin.

Tänään on ollut rapsakka ilma. Maa on vielä roudaton, koska lumi satoi sulaan maahan. Rakeinen lumi on tarttunut auton tuulilasiin melko tiukasti. Nyt minulla on raukea olo, ei siis kovin raponen, joten on aika käydä nukkumaan. Ennen sitä pieni rapea, mutta ei kovin ruokaisa, iltapala on paikallaan. Millaisen iltapalan voi saada sellainen, jolla on vain roponen taskussaan?

Ei kommentteja: