torstai 20. syyskuuta 2012

Sinetti

Sinetti

Puolan kuninkaan Jagellon (noin 13511434) sinetti.
Sinetti on henkilön tai yhteisön tunnus, joka painetaan leimasimella johonkin aineeseen tai puristetaan paperiin. Sillä voidaan sinetöidä eli sulkea asiakirja tai varmistaa sen aitous. Sinettiä käytetään myös tilojen sulkemiseen. Sinettejä tutkii sigillografia eli sinettitiede, joka on historian aputiede. Sinettejä on löytöjen mukaan ollut käytössä jo 3000-luvulla eaa. Mesopotamiassa. Suomen vanhin sinetti on piispa Beron sinetti noin vuodelta 1250.
Sinettisormukset olivat suosittuja 1100-luvulta keskiajan loppuun. Kuviona niissä oli yleensä vaakuna. Valtion sinetti oli sinetinvartijan hallussa. Sinetin väärentämisestä tuomittiin kuolemaan.

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sinetti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voikohan näitä sivuja tällä tavalla kopioida. Tuli vaan mieleen. Laita mieluummin linkkejä, niin ei ainakaan tule tekijänoikeusrikkeitä.

Ystävällisesti yks lukija

Paavo Hautala kirjoitti...

Tuo linkittäminen olisi varmaan viisasta. Mitenkähän se tapahtuu? Hyvä juttu on kuitenkin se, että noista lainauksista ainakin selviää se, mistä tieto on peräisin. Netissä on todella paljon erilaista tietoa. Kirjat taitavat jäädä kohta pois käytöstä.