tiistai 11. syyskuuta 2012

Ketä me kunnioitamme, sitä me palvomme!

"Valtaistuimesta lähti salamoita ja kuin ukkosen jyly. Sen edessä oli seitsemän soihtua, Jumalan seitsemän henkeä, ja sen edessä oli myös ikään kuin lasinen, kristallin tavoin kimmeltävä meri. Valtaistuimen edessä ja ympärillä oli neljä olentoa, jotka sekä edestä että takaa olivat täynnä välkehtiviä silmiä. Yksi muistutti leijonaa, toinen nuorta härkää, kolmannella oli kuin ihmiskasvot, ja neljäs näytti lentävältä kotkalta. Näillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, jotka olivat molemmilta puolin täynnä välkehtiviä silmiä." (Ilm. 4:5-8.)

Ukkosen jyly ja salamat liittyivät myös Siianain vuoren kokemuksiin, jolloin Jumala antoi lakinsa kirjoitetussa muodossa. Jumalan läsnäolo herättää kunnioituksen pelon, niiden sydämissä, jotka Jumalaa rakastavat. Monet Ilmestyskirjan vertauskuvat avautuvat pyhäkköpalveluksen kautta. Maallisessa pyhäkössä oli seitsenhaarainen lampunjalka, jossa paloi jatkuva tuli. Tämä tuli valaisi temppelin ja se oli esikuva Jumalasta maailman valona. Pyhää Henkeä verrataan Raamatussa tuleen. Seitsemän on täydellisyyden luku. Seitsemän tulisoihtua kuvaa täydellistä Jumalan valoa. Jumalassa ei ole pimeyden häivääkään. Jumalasta lähtenyttä tulta ei voi mikään sammuttaa. Jumalan tuli voi sytyttää sammuneen rakkauden paloon, mutta se voi myös tuomion tulena polttaa ja tuhota jumalattomat. Tuli on voimakas elementti, jonka vain Jumala pystyy hallitsemaan täydellisesti. Jumalalla on tulen varastohuone. Tulta hän tulee käyttämään viimeisenä aseenaan synnin ja synnin seurauksien lopulliseen hävittämiseen. Löytyikö maallisesta temppelistä kristallin tavoin kimmeltävän meren vertauskuvaa? Pyöreä vaskiallas, jota kutsuttiin mereksi, ja jossa temppelin papit peseytyivät, voisi olla eräs esikuva taivaassa olevasta kristallin tavoin kimmeltävästä merestä. Taivaallisen kristallin kirkkaan meren saavat nähdä ne, jotka ovat "pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä".

Leijona, härkä, kotka ja ihminen edustavat lajinsa parhaimmistoa. Johanneksen saamassa temppelinäyssä nämä tunnukset löytyvät Jumalan valtaistuimen edessä olevilta olennoilta, jotka palvelevat Jumalaa taukoamatta. Olennot kiirehtivät kaikkiin ilmansuuntiin Jumalan käskystä ja suorittavat heidän tehtäväkseen annetut tehtävät uskollisesti. Siivet ja silmät kuvaavat nopeutta ja Jumalan antamaa näkökykyä nähdä asiat Kaikkivaltiaan näkökulmasta. Kaikilla Jumalan palvelijoilla tulisi olla samanlainen asenne Jumalaa ja hänen tahtoansa kohtaan. Ilmestyskirja paljastaa meille tärkeän totuuden: Ketä me kunnioitamme, sitä me palvomme!

Ei kommentteja: