lauantai 15. syyskuuta 2012

"Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra Sebaot"

"Minä näin, kuinka Karitsa avasi ensimmäisen seitsemästä sinetistä, ja kuulin yhden neljästä olennosta sanovan ukkosen tavoin jylisevällä äänellä: "Tule!" Ja siinä samassa näin valkoisen hevosen, ja sillä, joka istui hevosen selässä, oli jousi. Hänelle annettiin seppele, ja seppelöitynä voittajana hän lähti uusia voittoja kohti." (Ilm. 6:1,2.)

Tässä tekstissä on monia vertauskuvallisia sanoja, joiden ymmärtäminen avaa sanoman.
Karitsa = Jeesus Kristus
Sinetti = merkki hyväksymisestä, omistusoikeudesta ja aitoudesta
Valkoinen = puhtaus
Hevonen = taistelun vertauskuva
Hevonen ja ratsastaja em. tekstissä = evankeliumin sanansaattajat
Seppele = voiton merkki
Jousi = taisteluase pahaa vastaan

Sinettien avaaminen avaa eteemme seitsemän erilaista näkymää, jotka valaisevat meille Jumalan kansan kokemuksia eri aikakausilta Jeesuksen taivaaseenastumisen ja hänen toisen tulemuksensa väliseltä ajalta. Ilmestyskirjassa käydään läpi tätä samaa jaksoa tai sen määrättyä osaa useissa eri kohdissa ja erilaisilla vertauskuvilla valaisten. Ihmiskunnan kokemat eri vaiheet muodostavat suuren draaman, josta voidaan käyttää nimeä: suuri taistelu hyvän ja pahan välillä. Ilmestyskirjan alussa saimme lukea seitsemälle seurakunnalle lähetetyt viestit. Viestien sanomat olivat ajankohtaisia kirjoittajan omana aikana, mutta löysimme niistä myös oman aikamme, menneen historian ja tulevaisuuden näkymät Jeesuksen tulemukseen saakka. Samalla tavalla käy nytkin, kun Pyhä Henki saa valaista mielemme käsittämään kirjoituksia.

Ensimmäisen sinetin vertauskuvien perusteella voimme nähdä, että tekstissä kuvataan evankeliumin voittokulkua ja seurakunnan menestystä alkuseurakunnan ajalla. Sanoma oli raikasta, puhdasta ja totuudenmukaista. Valkoinen väri kertoo siitä. Jos seurakunnan suorittama evankelioimistyö olisi ollut tällaista jatkuvasti, niin työ olisi saatu päätökseen ja eläisimme varmasti jo uudessa maassa. Seuraavien sinettien avaaminen paljastaa meille kuitenkin uudenlaisia näkymiä siitä, millaiset kokemukset Jumalan kansan on käytävä läpi ennen Jeesuksen takaisintuloa. Hypätään ratsujen selkään ja kuljetaan yhdessä läpi historian! Ratsut kuvaavat myös meidän omaa historiaamme, yksilötasolla. Raamatun sana on ajankohtaista Jumalan puhetta jokaiselle ihmiselle, jokaisena aikakautena.

Ei kommentteja: