lauantai 29. syyskuuta 2012

Lasinen uunivuoka liukui pois uunista ja särkyi

Tänään minulla oli pitkästä aikaa mahdollisuus ulkoilla vähän pidempään kuin tavallisesti. Anne lähti torstaina Kajaaniin vanhempiaan katsomaan ja hoitamaan heidän asioitaan. Huomenna hän tulee Oulun kautta Kuusamoon ja tuo Suvin ja tytöt mummolaan. On mukava nähdä Suvia, Jessicaa ja Vilmaa. Toniakin olisi mukava nähdä, mutta hän ei nyt pääse mukaan, koska autossa ei ole tilaa. Viimeksi olimme yhdessä Ruotsin matkalla. Mikaelkin odottaa kovasti serkkujaan kylään. Mikael lupasi tulla mummolaan jo heti aamusta. Lastenlapset pääsevät nyt leikkimään ensimmäistä kertaa upo uuteen leikkimökkiin. Leikkimökistä tuli tosi kaunis ja kodikas, kuin pieni talo.

Kuusamojärven rantaa seuraavalle ulkoilureitille on tehty mielenkiintoinen Kuusamon historiaa valaiseva historiapolku. EU-rahoitteinen hanke on muuttanut Kuusamon keskustan ulkoilureittejä parempaan suuntaan. Kiersin tänään historiapolun ja luin kaikki taulut, joissa oli kuvia ja tekstejä. Kuusamon historia avautui mukavasti. Ajattelin tuoda vieraani tälle polulle ja tutustuttaa heidät näin tämän paikkakunnan historiaan. Kuusamo on kokenut kovia aikoja historiansa aikana. Tuhkasta on noussut kovalla työllä ja ahkeruudella viihtyisä ja kaunis kaupunki.

Ylitin toistamiseen Kelan rannassa olevan ponttonisillan ja huomasin kartalta, että saaren nimi, onkin Kirkkosaari eikä Lammassaari, kuten olen aikaisemmin luullut sen olevan. Kuusamojärven rannalle oli tehty kestopuusta erittäin kaunis näköalaterassi. Tuulessa kahiseva sakea kaislikko näytti kauniilta ja sopi maisemaan hienosti. Terassi oli lujarakenteisen näköinen ja kauniin kulmikas. Kahta betonijaloilla seisovaa komeaa penkkiä oli ehditty jo mustalla tussilla töhriä. Mitenkähän tuon yleisten tilojen sotkemisen saisi loppumaan? Kameralla tai videokameralla varustettu peltipoliisi voisi olla tehokas valvoja. Sakkorahat voitaisiin käyttää laitteisiin ja paikkojen kunnostamiseen. Terassi oli tehty taitavasti vedenrajaan asti. Katselin suurta lintuparvea, joka uiskenteli järven selällä. Linnut olivat melko kaukana, joten en ole aivan varma siitä, mitä lintuja ne olivat, mutta arvelisin niiden olleen koskeloita. Linnut kokoontuvat parviin muuttomatkaa varten. Onhan se mukavampi muuttaa parvessa kuin yksin. Linnut tarvitsevat toistensa tukea ja turvaa pitkällä matkalla. Luoja on järjestänyt kaiken ihmeellisellä tavalla. Hän huolehtii kaikista luoduistaan viisaasti ja hyvin. Häneltä ei jää huomaamatta pieninkään yksityiskohta. Samalla tavalla hän huolehtii myös meistä ihmisistä.

Tänään minulle sattui erikoinen vahinko. Iltapäivällä laitoin uuniin kukkakaali-parsakaali laatikon. Vähän myöhemmin sulatin pari ruisleipää. Ruisleivät sulivat nopeasti ja ottaessani niitä pois uunista, lasinen uunivuoka liukui ritilältä ja tipahti lattialle ja särkyi. Siihen levisi evääni ja lounaakseni jäi vain ruisleivät, jotka maistuivat kyllä tosi hyviltä. Terho tarjosi minulle vähän myöhemmin maukkaan keiton, joten ei minun tarvinnut nälässä olla.

Tänään on Annen syntymäpäivä ja Mikaelin nimipäivä. Onnea molemmille!

Ei kommentteja: