sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Tunturit tekivät vaikutuksen, samoin Tenojoki!

Lähdimme perjantaina 21.9.2012 klo 12.50 Utsjoelle ja palasimme Kuusamoon tänään sunnuntaina 23.9. klo 15.00. Meitä oli viisi henkilöä, Toni, Senora, Anne, Raija ja minä. Matkustimme Tonin ja Senoran tilavalla Volvolla. Matkaa kertyi yli 1000 km. Meno- ja tulomatkalla näimme kaunista Lapin luontoa. Joutsenia oli kokoontunut lähellä Rukaa oleville lammille satamäärin. Ruskaiset lehdet eivät olleet vielä kokonaan lähteneet puista Utsjoenkaan korkeudella. Kirkkaankeltaiset haavat, koivut ja punaiset pihlajat, marjoineen, sekä muut lehtipuut, värjäsivät metsät ja tunturit silmiä hivelevän kauniiksi. Utsjoen taivas näytti sinisemmältä kuin Kuusamon taivas. Tunturit tekivät vaikutuksen, samoin Tenojoki. Olimme majoittuneena Camping Lapinkylässä Utsjoen keskustassa. Paikka on siisti ja palvelu hyvää ja kotoisan ystävällistä.
Ensimmäiseksi, kun saavuimme Utsjoelle n. klo 19.00, kävimme Utsjokisuun koululla laittamassa kaikki valmiiksi sapatin jumalanpalvelusta varten. Sitten kävimme tervehtimässä koulun lähellä asuvia ihmisiä ja kutsuimme heitä tulemaan huomiseen jumalanpalvelukseen. Illan aikana ehdin kutsua kokoukseen n. 15 ihmistä. Useilla tapaamillani ihmisillä oli yhteyksiä Kuusamoon. Yksi kutsutuista tuli tilaisuuteemme. Tämä yksi oli seurakuntaamme kuuluvan sisaren veli. Kutsuessamme häntä tilaisuuteen emme tienneet tästä sukulaisuudesta mitään.

Saimme kuulla, että samana päivänä pidettiin Kristiina Eila Sofia Laitin siunaustilaisuus. 85-vuotiaana kuolleen Laitin hautajaisiin oli kokoontunut paljon kyläläisiä, koska Kristiina Laiti oli hyvin tunnettu ja pidetty ihminen, hän hoiti paljon lapsia, oli vieraanvarainen ja ahkera käsityöihminen. Hänen elämäntyötään arvostettiin myös valtakunnallisesti. Hän sai eräänä äitienpäivänä presidentti Tarja Haloselta kunniamerkin.

Jumalanpalveluksen jälkeen söimme yhdessä. Lapinkylän ruoka oli hyvää ja se oli rakkaudella valmistettua.  Lämpimät kiitokset Niila Tapiolalle ja hänen vaimolleen hyvästä ruoasta ja ystävällisestä palvelusta. Ruokailun jälkeen lähdimme käymään Birit ja Mauri Norin kotona. He asuvat erittäin kauniilla paikalla Tenojoen rannalla n. 20 km Utsjoen keskustasta. Nyt he ovat kuitenkin muuttamassa kylälle, koska ikääntyminen tuo omat hankaluudet matkustamiseen palvelupisteisiin. Birit ja Mauri halusivat näyttää meille kuuluisan Manun kiven. Se oli hienolla näköalapaikalla, josta saimme ihailla Norjan puolella kohoavia korkeita tunturimaisemia. Rastekainen on hyvin korkea ja autio vuoren harjanne Norjan puolella ja se näkyi hyvin Manun kiven kohdalta. Isoon kiveen kiinnitetty muistolaatta kertoi presidentti Mauno Koiviston avanneen ko. tien omalla presidenttikaudellaan. Tie seuraa Tenojokea ja maisemat ovat kerrassaan upeita. Biritin ja Maurin kodin seinustalla kasvoi mansikkamaa. Hallaharson alta löytyi vielä hyviä tuoreita mansikoita, joita saimme maistaa jäätelön kera.

Jäämerta emme tällä kertaa ehtineet käydä katsomassa, mutta pieni kävelyretki Norjan puolelle tuli kyllä tehtyä. Löysin Norjan puolelta erikoisen kiven, jossa oli pyöreä ympyrä. Pyöreä ympyrä muistuttaa minua Saamen lipusta. Toinen poimimani kivi muistutti autoa. Utsjoen kylällä kävellessämme ihmettelimme Saamen kielen pitkiä sanoja. Erään rakennuksen seinällä olevassa kyltissä luki: VUOIGATVUODAVEAHKKEDOAIMMHAT (OIKEUSAPUTOIMISTO).

Kiitokset Utsjokisuun koululle hyvistä tiloista kokoontua. Kiitos Anne Länsmanille Utsjoki DVD:stä ja matkailuesitteistä. Niistä saamme paljon tietoa ja näemme niitä asioita, joihin emme ehtineet lyhyen vierailumme aikana tutustua. Kiitos Tonille turvallisesta ja hyvästä, kyydistä. Teit suuren urakan ajaessasi pitkän matkan mennen tullen. Kiitos kaikille mukana olleille mielenkiintoisesta lähetysmatkasta. Hyvää alkavaa talvea kaikille tapaamillemme utsjokilaisille uusille ystäville! Herra antakoon voimia ja terveyttä jaksaa pimeän ja pitkän talven yli! Muistamme teitä kaikkia rukouksin!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lämpimät kiitokset ystäville mukavasta ja mielenkiintoisesta matkasta Suomi-neidon "päähän". Oli mahtavaa ja henkeäsalpaavaa nähdä jylhät vuoret, vaivaiskoivut, kaunis virtaava Tenojoki lohineen ja paljon paljon muuta, joka kauneudellaan lumoaa matkalaisia.
Siltaa pitkin kävelemällä olimmekin jo Norjan puolella. Kolme kaunista kiveä keräsin sieltä muistoksi kotiin.
Birit oli varannut neljä isoa kassia tavaraa ja taulupaketin kirppikselle vietäväksi. Heti Kuusamoon päästyämme veimme tavarat kirppikselle ja Katin kanssa avattiin paketit. Ihania tauluja, kauniita astioita, uusia pöytäliinoja... Tietenkin sorruin heti ostamaan pari kippoa kotiin vietäväksi.
Nyt odottelenkin, että Paavo ja Senora lähettää sähköpostiini valokuvia, kun minulla ei ole omaa kameraa, jolla olisin voinut kuvata matkamuistoja. Raija

Paavo Hautala kirjoitti...

Kivet ovat mukavia matkamuistoja. Poimin myös haavanlehtiä ja laitoin ne kirjan väliin. Niistä saa kauniin kortin, vaikka jouluksi. Laitoin sinulle tänään sähköpostissa Annen ottamia kuvia Utsjoelta. Tulivatko ne perille? Muutamat kirpparille tuoduista tavaroista ovat jo löytäneet uudet omistajat.