tiistai 18. syyskuuta 2012

Odottavan aika on pitkä!

"Kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin alttarin alla niiden sielut, jotka oli tapettu Jumalan sanan ja oman todistuksensa tähden. Ne huusivat kovalla äänellä: "Kuinka kauan kestää, Valtias, sinä Pyhä ja Tosi, ennen kuin lausut tuomiosi ja kostat meidän veremme maan asukkaille?" Silloin niille kullekin annettiin valkea vaate ja niitä kehotettiin odottamaan rauhassa vielä vähän aikaa, kunnes niitä ja niiden veljiä, niiden lailla surmattuja Jumalan palvelijoita, olisi täysi määrä." (Ilm. 6:9-11.)

Tämä teksti on vertauskuvallista sanaa. Kysymys ei ole korvin kuultavista äänistä, vaan vertauskuvallisesta huudosta. Kysymys ei ole siitä, että marttyyrien sielut alkaisivat huutaa kirjaimellisesti kostoa tappajilleen kuolemansa jälkeen jossain tietyssä kirjaimellisessa paikassa. Kun Kain tappoi veljensä Aabelin, niin Aabelin veri ei huutanut maasta kirjaimellisesti Jumalan puoleen. Kysymys oli siitä, että Kainin teko oli kuin "huuto" Jumalan puoleen, veriteko vaati selvityksen. Jeesuksen seuraajat eivät huuda vainoojilleen kostoa eläessään, kuollessaan eikä kuolemansa jälkeen. Heillä on sydämessään aina sama asenne kuin Jeesuksella: "Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät."

Viidennen sinetin sanoma avautuu maallisen pyhäkköpalveluksen kautta. Syntiuhrien veri vuodatettiin polttouhrialttarin juurelle. Veri, joka vuodatettiin alttarille, oli esikuva Kristuksen verestä, jonka hän vuodatti ristillä meidän sovitukseksemme. Raamattu nimittää verta sieluksi. Sielu ei ole jokin osa ihmisestä, vaan se edustaa koko ihmistä. Ihminen kokonaisuudessaan on sielu. Jeesus antoi itsensä kokonaan uhriksi meidän puolestamme.

Alttarin alla huutavilla sieluilla kuvataan uskonsa tähden surmattujen marttyyrien elämää. Heidän väkivaltaiseen kuolemaan syyllistyneet pitää saada oikeuden eteen. Kuinka kauan vääryys saa jatkua? Tämä kysymys nousee sydämistämme tänäkin päivänä. Tekstissä on sanat: "täysi määrä". Vain Jumala tietää kärsimykseen liittyvän täyden määrän. Kun syntimitta on täynnä, niin Jumalan tuomiot kohtaavat maata ja sen kansoja. "Vähän aikaa" ja "pian" kuvaavat tuomion ajan alkamisen ajankohtaa. Odottavan aika on pitkä. Aika voi tuntua meistä pitkältä, mutta ikuisuuden näkökulmasta katsottuna kaikki tapahtuu nopeasti. Valkoinen vaippa, jonka uskossa kuolleet saavat on vertauskuva Kristuksen kautta saadusta voitosta, Kristuksen vanhurskaudesta, joka on luettu uskovien hyväksi ja annettu lahjaksi armosta, uskon kautta.

Ei kommentteja: