sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Mustan ratsun selässä laukkaamme pimeyteen!

"Kun Karitsa avasi kolmannen sinetin, kuulin kolmannen olennon sanovan: "Tule!" Siinä samassa näin mustan hevosen, ja sillä, joka istui hevosen selässä, oli kädessään vaaka. Minä kuulin äänen, joka tuntui tulevan noiden neljän olennon keskeltä, ja se sanoi: "Mitta vehnää denaarilla, ohraa kolme mittaa. Öljyyn ja viiniin älä koske." (Ilm. 6:5,6.)

Musta ratsu vie meidät ihmiskunnan pimeään aikaan. Profeetta Aamos oli saanut tätä aikaa koskevan näyn. Hän kirjoittaa siitä näin:
"- Koittaa aika - sanoo Herra Jumala - jolloin minä lähetän maahan nälän. En leivän nälkää, en veden janoa, vaan Herran sanan kuulemisen nälän. Ihmiset hoippuvat mereltä merelle, pohjoisesta itään he harhailevat etsimässä Herran sanaa, mutta eivät löydä. Kauniit neitoset ja nuoret miehet nääntyvät niinä päivinä janoon." (Aam. 8:11-13.)

Kun uskonnolliset johtajat kielsivät luopumuksen aikana ihmisiä lukemasta Raamattua ja kun Raamattua pidettiin lukittuna kuolleeseen kieleen (latinaan) ja niitä ihmisiä vainottiin, jotka yrittivät kääntää Raamattua kansan kielelle, ihmiset joutuivat pimeyteen. Pimeys on aina moraalinen pimeys. Jumalan käskyjen kadotessa, tilalle tulevat ihmiskäskyt ja laittomuus pääsee valtaan. Rakkaus totuuteen kylmenee ja synti saa vallan. Tällaisena aikana ihmiset kärsivät hengellisen leivän puutteesta eikä pelastuksen elävä vesi sammuta ihmisten sielun janoa. Evankeliumin valo pimenee, jos hengelliset johtajat eivät usko Jumalaan, eivätkä saarnaa Herran sanaa. Emme kuitenkaan voi syyttää johtajia hengellisestä tilanteestamme. Meillä kaikilla on vastuu itse huolehtia hengellisestä leivästämme. Jos itse laiminlyömme sanantutkimisen ja rukouksen, niin joudumme pimeyteen ja usko kuolee ravinnon puutteesta. Ratsastajan kädessä oli vaaka. Tällä punnittiin ruoka-annoksia kovan nälänhädän aikana. Nälänhätä koski erityisesti hengellistä nälänhätää. Sanan leivästä oli huutava pula.

Denaari oli työmiehen päiväpalkka. Koiniks-mitta vastasi litraa. Palkka meni siis kokonaan ruokaan, eikä se riittänyt siihenkään. Jos perheessä oli monia suita ruokittavana, niin nälänhätä oli väistämätön tosiasia. Sotia ja nälänhätää esiintyisi Jeesuksen sanojen mukaan ennen hänen paluutaan. Sodat ja luonnonkatastrofit tuovat mukanaan aineellisen nälänhädän. Samat syyt ja seuraukset esiintyvät myös hengellisessä maailmassa.  

Miksi öljyyn ja viiniin ei saanut koskea. "Älä turmele öljyä äläkä viiniä." Öljy kuvaa Pyhää Henkeä ja viini on Jeesuksen sovittavan veren esikuva. Tämä lupaus rohkaisi ja rohkaisee yhä kaikkia niitä, jotka haluavat vilpittömästi palvella Jumalaa. Pyhää Henkeä ja Jeesuksen sovitustyön ansioita ei voi kukaan turmella eikä tehdä tyhjäksi. Ne ovat aina pelastusta kaipaavan ja sitä etsivän ulottuvilla. Herra antaa salattua mannaa sitä kaipaavalle. Nyt on aika hypätä mustan ratsun selästä kiireesti pois, koska sen selässä istujat joutuvat pimeyteen!

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Heippa Paavo

Taitaa olla jo ihana ruska siellä.

Tästä ajatuksestasi kysyisin:
"Jos itse laiminlyömme sanantutkimisen ja rukouksen, niin joudumme pimeyteen ja usko kuolee ravinnon puutteesta."

Että riittävätkö nämä teoiksi joita tarkoitetaan lauseessa: Usko ilman tekoja on kuollut.

Paavo Hautala kirjoitti...

Ruska on jo melkein lopuillaan. Tänään on ollut sateinen päivä. Eilen oli mahtava aurinkoinen päivä. Auringossa ruska näkyy paremmin. Lähdemme, jos Herra suo, ensi perjantaina Utsjoelle. Kuulin tänään, että ruska on siellä jo lähes kokonaan hävinnyt.

Sana ja rukous ovat elävälle uskolle elinehto, koska meillä ei voi olla yhteyttä uskomme alkajaan ja täydelliseksi tekijään ilman sanaa ja rukousta. Uskon hedelmä, kuuliaisuus, kuolee ravinnon puutteesta samalla tavalla kuin omenat omenapuussa, jos ne eivät saa rungon kautta ravintoa kasvaakseen. Yhteys Kristukseen ja luottamus häneen on elävän uskon salaisuus. Kysymys on Jeesuksen uskosta ja Jumalan teosta miedän hyväksemme ja meissä. Tärkein tekomme uskon kannalta on pysyä Kristuksessa, että hän saa vaikuttaa tahtomisen ja tekemisen meissä ja meidän kauttamme. Siunausta sinulle ja perheellesi! On rohkaisevaa tietää, että olet siellä toisessa päässä ja kuulut "nettiseurakuntaani"!

Ulla kirjoitti...

Kiitos ! Luotetaan!

Ai ruska onkin siellä näin nopea. en yhtään muistanut
kun vuosikymmeniä jo aikaa Rovaniemen kirkolla asumisestani.

Täällä on muuten omenista tänä vuonna valtava sato.

Paavo Hautala kirjoitti...

Viime yön voimakas tuuli ravisutti puita niin kovasti, että maassa on nyt paljon lehtiä ja puut näyttävät melko paljailta. Onneksi kaikkien puiden lehdet eivät irtoa yhtä helposti, joten saamme katsella ruskaisia puita vielä jonkin aikaa.

Jos täällä kasvaisi omenapuita samalla tavalla kuin teillä etelässsä, niin omenat olisivat nyt maassa puiden alla. Toivottavasti kotimaiset omenat kulkeutuvat pohjoisen kauppoihin ja saamme ostaa niitä edullisesti.