lauantai 21. marraskuuta 2009

Opeta meitä laskemaan päivämme oikein!

Psalmi 90 on Mooseksen, Jumalan miehen, rukous. Tässä rukouksessa kuvataan ihmiselämän lyhyyttä ja katoavaisuutta. Jumalan nimi, "Minä Olen", kuvaa Jumalan iankaikkisuutta. Jumala on ollut aina olemassa ja hän tulee aina olemaan. Hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. "Jumala, ajasta aikaan sinä olet."

Psalmia 90 luetaan lähes poikkeuksellisesti hautajaisissa. Sen sanoma sopiikin hautajaisiin oikein hyvin, koska kuoleman edessä jokainen ihminen miettii elämän katoavaisuutta ja lyhyyttä. Vaikka vainaja olisikin nukkunut pois 100-vuotiaana, elämä on sittenkin lyhyt hetki iankaikkisuuden rinnalla. Ihmisen elinikä on kuin "henkäys tai huokaus".

"Seitsemänkymmentä on vuosiemme määrä, tai kahdeksankymmentä, jos voimamme kestää. Ja kaikki niiden meno on vain turhuutta ja vaivaa, ne kiitävät ohitse, ja me lennämme pois."

Koska elämä on niin lyhyt, meidänkin on hyvä rukoilla psalmistan tavoin: "Opeta meitä laskemaan päivämme oikein; että me saisimme viisaan sydämen." Psalmin 90 sanoman lukemista ja sen vastaanottamista ei tulisi ottaa esille vain hautajaisissa. Tarvitsemme tämän sanoman lapsuudesta vanhuuteen saakka.

Ajan suhteen meidän ei saisi olla huolimattomia. Ajan tuhlaaminen turhuudessa ja holtittomassa elämässä on suurta tyhmyyttä. Opeta meitä laskemaan päivämme oikein. Laskeminen viittaa matematiikkaan. Tätä taitoa opetetaan lapsille pienestä pitäen kotona ja koulussa. Jotkut ovat matematiikassa lahjakkaampia kuin toiset. Laskemisen taitoa tarvitaan kaikilla elämän alueilla. Talousalalla työskentelevä on saanut aivan erityisesti koulutusta laskemisessa. Nuuka ja saita ihminen laskee rahojaan yhtenään ja pitää tiukasti kiinni jokaisesta sentistä, ja hän on huolellinen rahan käytössään. Kuka opettaa meitä laskemaan päivämme oikein? Psalmista pyytää Herraa opettamaan tässä asiassa. Näin meidänkin tulisi tehdä! Jumalan matematiikka on yllätyksiä täynnä. Silloin kun ihminen laskee miinuslaskuja, Jumala laskee yhteen tai kertoo tai toisinpäin.

Miten me suhtaudumme päiviimme? Miten me laskemme ne? Jokaiseen päivään meidän tulisi suhtautua kunnioittavasti. Aikamme ei ole itsestäänselvyys. Aikamme ei ole meidän käsissämme, eikä meidän määrättävissämme.

"Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämämme päivistä." Herra, meidän Jumalamme, ole lempeä meille, anna töillemme menestys, siunaa kättemme työt."

Tässä on hyvät sanat aamurukoukseemme. Kun jätämme itsemme, toisemme ja työmme Herralle, hän johtaa päiväämme, antaa töidemme menestyä ja siunaa kättemme työt! Herra opettaa meitä laskemaan päivämme oikein, kun pyydämme häntä tekemään sen. Saamme häneltä viisautta ja ymmärrystä valintoihimme, jos pyydämme viisautta. "Jos kuitenkin joltakulta teistä puuttuu viisautta, pyytäköön sitä Jumalalta. Hän on saava pyytämänsä, sillä Jumala antaa auliisti kaikille, ketään soimaamatta." (Jaak. 1:5.) Tämä lupaus rohkaisee meitä hyvin paljon!
Kun rukoilemme Jumalalta viisautta tai mitä muuta asiaa hyvänsä, meidän on tärkeä oppia kuuntelemaan hänen ääntään! Hyvän Paimenen äänen seuraaminen on viisasta. Se on sitä päivien oikein laskemista!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa tärkeä ja koskettava sanoma!

Paavo Hautala kirjoitti...

Herra siunatkoon ja rohkaiskoon kaikkia, jotka tämän sanan lukevat!