keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Muukalainen jumala

"Kuule, kansani, minä varoitan sinua; Israel, jospa sinä minua kuulisit! Älköön sinulla olko muukalaista jumalaa, äläkä kumarra vierasta jumalaa. Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka toin sinut Egyptin maasta; avaa suusi, niin minä sen täytän." (VRK Ps. 81:9-11.)

"Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia." (URK 2 Moos. 20:2,3.)

Psalmin teksti on lainaus ensimmäisestä käskystä.

Ensimmäinen käsky, sydämeen kirjoitettuna, varjelee tärkeintä suhdettamme, joka on jumalasuhde. Jumala haluaa, että palvelemme yksin häntä, jakamattomalla sydämellä. Elävä ja toimiva suhde muodostuu kahden rakastavan sydämen välille. "Kolmas pyörä rattaissa on liikaa!" Avioliitot särkyvät ja suhteet katkeavat, jos sydämet eivät ole liittyneet toisiinsa "jakamattoman" rakkauden siteillä. Isä, Poika ja Pyhä Henki on ainoa todellinen Jumala. Kaikki muut jumalat ovat vieraita ja muukalaisia.

Jeremian kirjan kymmenennessä luvussa kuvataan lennokkain sanoin vieraita ja muukalaisia jumalia (Jer. 10:1-16.)

"Ne ovat kuin linnunpelättimet kurkkumaalla, eivät ne pysty liikkumaan itse, niitä täytyy kantaa paikasta toiseen. Älkää pelätkö niitä, eivät ne tee teille pahaa, mutta ei niistä apuakaan ole (jae 5)."

Käsillä tehdyt jumalat eivät ole maailmasta loppuneet. Vieraiden ja muukalaisten jumalien joukkoon kuuluu myös muitakin palvonnan kohteita kuin käsillä tehdyt jumalat. Mammona on ehkä kiehtovin ja vaarallisin jumala, jonka pauloihin niin helposti kietoudumme. Kaikista niistä asioista, jotka vievät aikamme, voimamme, varamme, kiintymyksemme ja huomiomme tulee palvontamme kohde. Se mitä rakastamme eniten on jumalamme.

Mitä mieltä olet? Löytyykö maailmasta yhtään sellaista ihmistä, jolla ei ole mitään ns. "jumalaa?"

"avaa suusi, niin minä sen täytän." (VRK.) "Avaa suusi, niin minä annan mitä tarvitset." (URK.) Tämä ajatus tuo mieleeni linnunpojat, jotka odottavat suut auki ruokaansa. Herra antaa meille kaiken mitä tarvitsemme. Myös oikeat sanat oikeaan aikaan, kun avaamme suumme ja puhumme Jumalan sydämellemme antaman sanan.
"Kun teitä viedään luovutettaviksi viranomaisille, älkää etukäteen olko huolissanne siitä mitä puhuisitte. Puhukaa ne sanat, jotka teille tuona hetkenä annetaan. Silloin ette puhu te, vaan Pyhä Henki." (Mark. 13:11.) Saatamme tuntea itsemme kankeakielisiksi kuin Mooses, tai huulemme voivat olla "saastaiset" kuin Jesajalla, ja näiden asioiden tähden emme rohkene avaamaan suutamme. Jumala on ratkaissut eo. ongelmat jo etukäteen, joten saamme rohkeasti avata suumme ja Herra täyttää sen. Jos sydämelläsi on jokin ajatus, jonka haluaisit jakaa toisten kanssa, niin voit vaikkapa kirjoittaa ajatuksesi tämän blogin kommenttia -kohdassa. Vaikka kirjoitus olisi kirjoitettu jo kauan sitten, sitä voi kommentoida milloin vain, yölläkin, kun uni ei tule "silmään" ja ajatukset pyörivät päässä. Tekstin ei tarvitse olla virheetöntä eikä "kaunokirjoitusta." Voit olla aivan oma itsesi ja ilmaista itseäsi sellaisena kuin olet. Se on aitoa kommunikointia, joka siunaa ja rakentaa yhteyttä. On mielenkiintoista tehdä yllättäviä löytöjä, kun "selaa vanhoja" juttuja ja arkistosta löytyy uutta ja vanhaa.

Ei kommentteja: