lauantai 28. marraskuuta 2009

Herra vie kansansa perille!

"Hyvä on Herra! Iäti kestää hänen armonsa, hänen uskollisuutensa polvesta polveen." (Ps. 100:5.)

Haluan palata vielä hetkeksi psalmiin sata. Sanat, "polvesta polveen", inspiroivat kirjoittamaan. Tämä ajatus liittyy myös tämän päivän sanaan, jota tutkimme kirkossamme.
"Sukupolven vaihdos" on tuttu sanayhdistelmä perheen sisällä tapahtuvasta muutoksesta. Vanhemmat luovuttavat maatilansa tai liikeyrityksensä lapsilleen. Uusi sukupolvi jatkaa vanhempien työtä.

Tämä tapahtuu myös hengellisessä työssä. Herralla on omat työmiehensä jokaiselle sukupolvelle. Opettavainen kuvaus tästä löytyy kaukaa menneisyydestä.
Ennen ylipappi Aaronin kuolemaa häneltä riisuttiin papinvaatteet pois. Herra sanoi: "Vie Aaron ja hänen poikansa Eleasar Horinvuorelle. Riisu sitten Aaronilta hänen papinvaatteensa ja pue ne Eleasarin ylle. Aaron kuolee siellä, ja hänet otetaan isiensä luo." Mooses noudatti Herran käskyä, ja he nousivat Horinvuorelle koko kansan nähden. Siellä Mooses riisui Aaronilta hänen papinvaatteensa ja puki ne hänen poikansa Eleasarin ylle. Aaron kuoli vuoren laella, ja Mooses ja Eleasar laskeutuivat vuorelta. Nähtyään, että Aaron oli kuollut, israelilaiset itkivät häntä kolmekymmentä päivää." (4 Moos. 20:25-29.)

Ylipappi Aaronin virkapuvun riisuminen koko kansan nähden ja tämän puvun pukeminen hänen poikansa Eleasarin ylle kuvaa liikuttavalla tavalla vanhan sukupolven väistymistä ja uuden sukupolven astumista työhön jatkamaan isänsä jalanjäljissä. Uusi sukupolvi saa olla kiitollinen hengellisten johtajien työstä. Emme saa koskaan unohtaa niitä kokemuksia ja opetuksia, joita Herra on "isillemme" antanut. Jumalaa koko sydämestään palvelleet "isämme" ovat jättäneet suuren siunauksen, joka siirtyy polvesta polveen. Jos isämme ovat tehneet virheitä ja olleet uskottomia Herralle, uuden sukupolven on Herran armon avulla mahdollista katkaista pahan kierre palaamalla lähelle Herraa. Jumala on antanut meille Raamatun, josta jokainen sukupolvi voi tarkistaa missä tie kulkee. Meidän ei pidä "sokkona" kulkea eteenpäin. Jos isillemme ei ole kirkastunut kaikkea sitä valoa, minkä Herra on meille tai meidän lapsillemme antanut, niin meidän tulee seurata Herraa. Herran tie löytyy aina sanasta, ei perinnäissäännöistä eikä traditioista. Jumalan sana on seitsenkertaisesti puhdistettua, koeteltua ja siksi niin luotettavaa. Uskonnon muuttuminen muotomenoksi on aina suuri vaara.
On rohkaisevaa tietää, että Herra on aina sama kaikille sukupolville. Hän on aina yhtä hyvä ja hänen armonsa kestää iäti. Jumala on uskollinen polvesta polveen. Hän on uskollinen silloinkin kun me olemme uskottomat ja teemme virheitä ja erehdymme. Herra on luvannut viedä työnsä päätökseen ja hän pitää lupauksensa. Samalla tavalla kuin Israelin kansa pääsi kerran perille luvattuun maahan, mekin pääsemme perille uuteen maahan, taivaalliseen Kanaaniin.

Ei kommentteja: