sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Nyt on tullut Hoosiannan aika!

Lauloimme eilen Hoosiannan. Tämä kaunis ylistyslaulu kajahtaa kirkoissamme tänäänkin. Anne lähti laulamaan sitä kirkkokuoron kanssa. Minä lauloin sen kotona, kun kuuntelin radiosta jumalanpalvelusta. Laulaessani tätä laulua seisten kotimme takkahuoneessa, silmiini osui radion yläpuolella oleva isäni perintö-taulu Karvian kirkosta. Ajattelin seisovani tuossa kirkossa laulamassa tätä laulua sukulaisteni kanssa. Tässä kirkossa oli varmaan tälläkin hetkellä sukulaisiani laulamassa Hoosiannaa! Adventtiterveiset Karviaan!

"Hoosianna, Daavidin Poika, kiitetty olkoon hän! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen. Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen."

Raamatusta löytyvät nämä sanat seuraavasti:
"- Siunattu hän, kuningas, joka tulee Herran nimessä! Taivaassa rauha, kunnia korkeuksissa!" (Luuk. 19:38.)
"- Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä, Israelin kuningas!" (Joh. 12:13.)
"- Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee! Hoosianna korkeuksissa!" (Mark. 11:9.)
"- Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa" (Matt. 21:9.)

Heprean sana hoosianna merkitsee 'auta', 'pelasta'! Sitä käytettiin siunauksen toivotuksena kuningasta vastaan otettaessa.
Raamatun hoosianna-hymni liittyy pääsiäisen tapahtumiin.
Hoosianna merkitsee hätähuutoa! Hädässä oleva ihminen tarvitsee apua Jumalalta! Hoosiannassa yhdistyy kiitos ja avunpyyntö. Kun Jeesus ratsasti aasin selässä Jerusalemiin, ihmiset olivat toivorikkaalla mielellä ja hyvin innostuneita. He ajattelivat, että nyt Jeesus asettuu Daavidin valtaistuimelle ja ottaa vastaan kuninkuuden. Vieraan vallan orjuus päättyy ja onnellinen vapaus koittaa. Suuri hämmennys valtasi ihmiset, koska Jeesus ei suostunutkaan maalliseksi kuninkaaksi.
Hoosiannaa seurasi viikunapuun kiroaminen ja temppelin puhdistaminen ja Jeesuksen kruunaaminen piikkikruunulla pilkkakuninkaaksi. Myöhemmin osa samoista ihmisistä, jotka lauloivat hoosiannaa Jeesuksen kunniaksi, huusivat ristiinnaulitse, ristiinnaulitse hänet! Kuningas naulittiin ristille pilkkahuutojen ja ivasanojen kaikuessa! Hoosianna vaihtui kirouksiin ja pilkkalauluun! Jeesuksen tuomitsijat vakuuttivat yhteen ääneen: " - Ei meillä ole kuningasta, vaan keisari!"

Kyllä meillä on kuningas! Meidän kuninkaamme on Kuningasten Kuningas ja herrain Herra. Hän tulee pian takaisin. Tämä tapahtuu sinettien avaamisen jälkeen. Kaikki silmät näkevät hänet, kun hän saapuu. Maailmassa on silloin kaksi joukkoa, jotka poikkeavat toisistaan hyvin paljon.

Raamattu kuvaa näitä joukkoja seuraavasti:

"Minä näin, kuinka Karitsa avasi kuudennen sinetin. Maa järkkyi ja vavahteli, aurinko pimeni mustaksi kuin suruvaate, ja kuu muuttui kauttaaltaan verenpunaiseksi. Taivaan tähdet putosivat maahan, niin kuin viikunat varisevat puusta myrskyn sitä ravistellessa. Taivas hävisi näkyvistä kuin kirja, joka kääritään kokoon, ja kaikki vuoret ja saaret siirtyivät paikaltaan. Maan kuninkaat, ylimykset ja sotajoukkojen johtajat, rikkaat ja mahtavat miehet ja kaikki muut, niin orjat kuin vapaat, piiloutuivat luoliin ja vuorten rotkoihin ja huusivat vuorille ja kallioille: "Kaatukaa päällemme, kätkekää meidät valtaistuimella istuvan katseelta ja Karitsan vihalta! Heidän vihansa suuri päivä on tullut - kuka voi sen kestää?" (Ilm. 6:12-17.)

Toinen joukko suhtautuu Jeesuksen tulemiseen toisella tavalla.
"Ja sinä päivänä sanotaan: "Katso, tämä on meidän Jumalamme, jota me odotimme meitä pelastamaan; tämä on Herra, jota me odotimme: iloitkaamme ja riemuitkaamme pelastuksesta, jonka hän toi." (Jes. 25:9.)

Kummassa joukossa sinä olisit, jos Jeesus tulisi tänään?
Elämme vielä armon ajassa ja meillä on mahdollisuus valita Jeesus ja kuulua siihen joukkoon, joka toivottaa Jeesuksen lämpimästi tervetulleeksi! Tänään voimme miettiä miten suhtaudumme Jeesuksen takaisintuloon? Rakastammeko, odotammeko ja joudutammeko sitä vai pelkäämmekö sitä?
Tule, Herra Jeesus! Tahdomme laulaa sinulle Hoosianna-hymnin ja toivottaa sinut tervetulleeksi pelastamaan meidät! Nyt on tullut Hoosiannan aika!

Ei kommentteja: