perjantai 23. syyskuuta 2011

"Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste!"

"Minä, joka olen Herran vuoksi vankina, kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys. On vain yksi ruumis ja yksi Henki, niin kuin myös se toivo, johon teidät on kutsuttu, on yksi. Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste! Yksi on Jumala, kaikkien Isä! Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa." (Ef. 4:1-6.)

Yksi ruumis, yksi Henki, yksi toivo, yksi Herra, yksi usko, yksi kaste, yksi Jumala!

Jokaisesta em. asiasta voisi kirjoittaa oman lukunsa, mutta valitsen vain yhden, koska käsittelen tätä aihetta parhaillani, blogissani.

Yksi kaste!

'Kastaa' -verbi on suomennettu kreikan sanasta baptidzoo (kantasana on verbi baptoo), joka viittaa upottamiseen.

Johannes kastoi Jordanissa (Ainonissa, Salimin lähellä), koska siellä oli runsaasti vettä. (Joh. 3:23.) Upotuskasteeseen tarvitaan runsaasti vettä, koska sekä kastaja että kastettava astuvat molemmat kasteveteen. Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen, veteen upottamalla, samoin Filippos etiopialaisen hoviherran jne. Katso Matt. 3:6, Mark. 1:5, Joh. 3:23, Mark. 1:9,10, Matt. 3:16, Ap.t. 8:38,39.) Kaikki Raamatussa kerrotut kasteet suoritettiin samalla tavalla eli kastettava upotettiin kokonaan veteen. Näin kristillinen seurakunta menetteli systemaattisesti 1400-luvulle asti. Siitä ovat todistamassa esim. vanhojen kirkkojen yhteydessä olevat kastealtaat ja niiden rauniot Pohjois-Afrikassa, Turkissa, Italiassa, Ranskassa jne. Tämä sama kastekäytäntö on edelleen voimassa. Sitä noudatetaan niissä seurakunnissa, jotka pitäytyvät Raamatun opetukseen ja Jeesuksen esimerkkiin.

Sanojen, `yksi kaste´, painopisteessä ei minun mielestäni ole kysymys: yhdestä kerrasta kastamisesta, vaan yhteen uskoon ja yhteen Herraan kastamisesta. Seurakuntaa verrataan ruumiiseen. On vain yksi seurakunta-ruumis, jonka päänä on Jeesus Kristus. Tähän seurakuntaruumiiseen uudestisyntynyt uskova oksastetaan eli liitetään, kasteen kautta.

Ei kommentteja: