lauantai 10. syyskuuta 2011

Kuusamo kaunistuu päivä päivältä!

Kuusamossa on ollut tänä kesänä monta isoa rakennusprojektia. Ei pelkästään Rukalla, vaan myös Kuusamon keskustassa. Vanhoja kerrostaloja puretaan ja uusia rakennetaan tilalle. Suuria liiketiloja nousee, erityisesti Toranginahon tuntumaan. Ihmisillä on uskoa tulevaisuuteen. Ouluntaival saa kolmeen risteykseen liikennevalot. Näin liikenteen solmukohtiin tulee selkeyttä ja turvallisuus lisääntyy. Tietyöt ovat jo loppusuoralla. Maisemointeja on toteutettu monissa paikoissa. Raivaustöitä on tehty innolla, roskapuita on kaadettu pois, risukot hävitetty ja tilalle on istutettu jalompia puita. Olen pannut merkille, että kuusia on istutettu aika paljon. Joukossa näyttäisi olevan myös hopeakuusia, jotka ovat minusta hyvin kauniita. Sinikuuset ovat myös upeita. Rannat ovat siistiytyneet ja uusia pyörä- ja kävelyteitä on tullut ilahduttavasti lisää. Rannoille tehdyt kivetykset eivät jää huomaamatta. Ajattelin tänään pyöräillessäni, että Kuusamosta tulee kovaa vauhtia entistä kauniimpi kaupunki. Tämä lisää ihmisten viihtyvyyttä ja mielenkiintoa muuttaa tänne asumaan. Kauneus ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan myös asuntoja ja työpaikkoja tänne muuttaville uusille tulokkaille. Siisti kaupunki on tärkeä "käyntikortti", erityisesti ulkomaalaisille matkailijoille. Matkailijat saavat mukaansa kauniita kuvia Kuusamosta ja kun he laittavat ne blogeillensa nettiin, niin heidän ystävänsä näkevät miten kauniissa paikassa he ovat käyneet. Näin tieto leviää ja uusia ihmisiä tulee katsomaan kuinka kaunis Koillismaan helmi oikein onkaan, "livenä".
Meidän on kuitenkin muistettava, että ulkonaista kauneutta tärkeämpi asia on ihmisten sisäinen kauneus. Rakkaus, kohteliaisuus, ystävällisyys, huomaavaisuus, palvelualttius, hyväsydämisyys, uhrautuvaisuus, anteliaisuus, vieraanvaraisuus jne. tekevät ihmisistä sisäisesti kauniita. Kun sisäisesti kauniit koillismaalaiset ottavat vastaan ulkopaikkakuntalaiset ja ulkomaalaiset vieraansa, niin vieraat eivät tule tänne vain kerran eivätkä he tule yksin, vaan he ottavat mukaansa parhaat kaverinsa, kun he tulevat uudelleen. Koillismaalla kannattaisi järjestää nyt sisäisen kauneuden kursseja, ettei liikemaailman kova kilpailu, kateus, ahneus, itsekkyys, oman edun tavoittelu jne. tekisi ihmisistä kovasydämisiä ja negatiivisia. Hymyilevät ja iloisen lempeät kasvot luovat ympärilleen positiivista ilmapiiriä ja jättävät jälkeensä hyvänolon tunteen.

1 kommentti:

Paavo Hautala kirjoitti...

Tänään 8.10.2011 klo 19.30 ajoin Ouluntaival -tietä ja liikennevalot olivat toiminnassa ensimmäistä kertaa. Olipa mukava ajella. Pääsin koko matkan vihreällä aallolla. Ei tarvinnut pysähtyä kertakaan punaisten valojen tähden, vaikka ne paloivatkin ja erottuivat jo kaukaa kirkkaan värinsä tähden. Kun ajoin lähemmäksi valoristeystä valo vaihtui vihreäksi. Olikohan jossakin tunniste, joka tunsi auton tulevan?
Vihreä valokin oli tosi kirkas. Se melkein häikäisi silmiä! Toivottavasti valot pelaavat hyvin ja tuovat turvallisuutta ja joustavuutta liikenteeseen. Mielenkiintoista nähdä millä tavalla ympäristö somistetaan. Pyöreitä luonnonkiviä on tuotu iso kasa tien varteen. Joitakin istutuksiakin varmaan on tulossa, mutta ehtiiköhän ne istutukseen enää tämän syksyn aikana, koska odottelemme jo lumisadetta lähiaikoina?