torstai 15. lokakuuta 2009

"Lyhyestä virsi kaunis"

"Lyhyestä virsi kaunis." Tämä sanonta tuli mieleeni tämän aamun psalmista 70. Tässä psalmissa on vain kuusi jaetta. Daavid menee suoraan asiaan. Hän tarvitsee pikaista apua Herralta. "Jumala, pelasta minut, Herra riennä avukseni! --- Herra, älä viivy!" Toisissa psalmeissa on pitkiä sydämen vuodatuksia, mutta tässä esitetään hätähuuto Herralle, johon toivotaan nopeaa vastausta.

Pisimmässä psalmissa 119 on 176 jaetta. Jotkut osaavat tämänkin psalmin ulkomuistista.

Psalmi 70 on rukouslaulu, jota lauletaan muistutusuhria uhrattaessa. VKR sanoo, että tätä laulua lauletaan syntiä tunnustettaessa. Mikä on muistutusuhri? Löysin Raamatusta vain yhden kohdan (4 Moos. 5:15), jossa mainittiin tämä ajatus: "muistutusuhri". Tästä käytetään myös nimeä: "selvitysuhri" ja "luulevaisuusuhri." Mitä ajatuksia sinun mieleesi nousee, kun luet tuon Raamatun kohdan ja miten se liittyy psalmiin 70?

Kun luemme VT:n uhrijumalanpalvelukseen liittyviä kohtia, meidän on muistettava, että uhraaminen ja niihin liittyneet määräykset ovat päättyneet ristillä. Uhrit ja uhraaminen viittasivat Jeesukseen. Jeesuksen kuollessa ristillä temppelin esirippu repesi kahtia. Tämä oli merkki siitä, että VT:n uhrijumalanpalvelusjärjestelmä päättyi. Kertakaikkinen sovitusuhri Jeesuksessa Kristuksessa on avannut meille oven iankaikkiseen kirkkauden valtakuntaan. Paavalin kirje heprealaisille valaisee tämän totuuden hyvin selkeästi.

Kun tulen matkalta, niin voin sitten lukea pohdintojasi blogin kommenteista.

Ei kommentteja: