sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Järjestyksen Jumala

Raamatuntutkistelujen aiheet loka-joulukuun aikana ovat Mooseksen neljännestä kirjasta. On tärkeä tuntea historia, jotta ymmärtäisi nykyaikaa ja tulevia tapahtumia. Jumalan kansan historia tuo paljon valoa seurakunnan ja yksityisen seurakuntalaisen elämään. "Nämä tapahtumat ovat varoittavia esimerkkejä, ja ne on kerrottu ojennukseksi meille, joiden osana on elää lopun aikoja." (1 Kor. 10:11.) Tulevissa tutkisteluissa voimme seurata Jumalan kansan matkaa kohti luvattua maata. Sana - järjestys, sopii kuvaamaan ensimmäisen tutkistelun teemaa. Uskovina olemme myös matkalla kohti luvattua maata, taivasta. Historia toistaa itseään!

Jumala ei valinnut sotataitoihin erikoistunutta kansaa omaksi kansakseen, vaan paimentolais- ja orjakansan. Vaikka Mooses saikin parhaan mahdollisen egyptiläisen sotilaskoulutuksen, hän ei järjestänyt kansalle asekoulutusta. Herra järjesti kansan armeijaksi, jonka tehtävänä oli käydä "pyhää sotaa" Jumalan johdolla. "Herra sotii teidän puolestanne ja te olkaa hiljaa." Tässä oli mottojataus Jumalan armeijalle.

Ensimmäinen väestölaskenta osoitti, että kaksikymmentävuotiaita tai sitä vanhempia sotakelpoisia Israelin miehiä, oli kaikkiaan 603 550. Jos laskennassa olisi otettu huomioon kaikki Egyptistä lähteneet ihmiset, heitä olisi ollut noin 2 milj.
Matka kohti luvattua maata oli uskon ja epäuskon välistä taistelua. Vaikka Jumala teki kansansa hyväksi suuria ihmeitä ja tunnustekoja ja Hänen läsnäolonsa ja ohjauksensa oli selvää ja konkreettista, epäusko sai usein voiton uskosta. Tuosta kaksimiljoonaisesta kansasta, joka lähti Egyptistä, pääsi perille vain kaksi uskon miestä. Joosua ja Kaaleb. Kaikki muut kuolivat matkalla. Luvatun maan rajan ylittivät lopulta Joosua ja Kaaleb ja matkalla syntynyt uusi sukupolvi, jota Herra oli kasvattanut ja kouluttanut kärsimyksen koulussa.

Matka suorinta tietä Egyptistä Israeliin olisi kestänyt vain vajaa kaksi viikkoa. Kansa ei ollut valmis marssimaan suorinta tietä luvattuun maahan. Yksi syy miksi Jumala ei johtanut kansaansa tätä tietä oli se, että luvatun maan asukkaiden syntimitta ei ollut vielä täyttynyt. Jumalan armo ja pitkämielisyys antoi heidän etsikkoajan jatkua vielä neljäkymmentä vuotta.

Jumala oli tarkoittanut, että Israelin esikoispojat olisivat kantaneet hengellisen kasvatuksen vastuun. Koska he laiminlöivät tehtävänsä, Jumala valitsi Leevin heimon miehet suorittamaan pyhäkköpalvelukseen liittyvät palvelustoimet. Mooses sai Herralta käskyn laskea miespuoliset leeviläiset kuukauden ikäisistä alkaen. Heitä oli 22 273 miestä. Israelin esikoisia oli 273 enemmän kuin leeviläisiä. Nuo 273 Israelin esikoista piti lunastaa viidellä pyhäkkösekelillä. Pyhäkön rahastoon tuli näin 13 650 g hopeaa.

Aaronin pojat Nadab ja Abihu toivat vierasta tulta Herran alttarille. "Pyhien asioiden käsitteleminen samalla tavalla kuin maallisten on loukkaus Jumalaa kohtaan, sillä se, minkä Jumala on erottanut palvelukseensa antamaan valoa tälle maailmalle, on pyhää. Niiden, jotka ovat tavalla tai toisella tekemisissä Jumalan työn kanssa, ei pidä vaeltaa turhamaisesti oman viisautensa varassa vaan Jumalan viisauden, muuten he ovat vaarassa asettaa pyhät ja maalliset asiat samalle tasolle ja siten erottaa itsensä Jumalasta." (Ev. 639.)

Epäraamatulliset opetukset, ihmiskäskyt ja -opit, väärä henkikaste jne. ovat väärää tulta, jota ei saa tuoda Herran alttarille. "Valvo itseäsi ja opetustasi, pidä kiinni näistä ohjeista! Silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua." (1 Tim. 4:16.) Paavin kirjeet Timoteukselle ovat ajankohtaista ja tärkeää sanaa kaikille Herran työssä mukana oleville.

Jumala on järjestyksen Jumala. Järjestys on taivaan ensimmäinen laki. Luontokin opettaa meille tämän totuuden. Paholainen on epäjärjestyksen ja kaaoksen aikaansaaja. Ihmisen elämäkin on sekavaa ja rauhatonta ilman Jumalaa. Jumalan järjestämä elämänhallintakurssi on tehokas, jos olemme nöyriä ja kuuliaisia oppilaita ja antaudumme hänen johtoonsa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tunnistaa epäraamatulliset opit?

Paavo Hautala kirjoitti...

Raamatusta