sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Anna öljyä lamppuuni Jeesus!

Seitsenhaarainen lampunjalka, joka valaisi temppeliä, kuvasi Jeesusta maailman valona. Lamppu oli hepreaksi menorah ja tulee sanasta or valo (4 Moos. 8:1-4.)

Viime sapatin tutkistelusta jäi mieleeni lampunjalkaan liittyvä pieni yksityiskohta. Lampunjalka muistutti kultaista mantelipuun oksaa. Mantelipuu tarkoittaa "heräämis- tai valvomispuuta", koska se "heräsi" ensimmäisenä kukkimaan. Lampunjalassa piti palaa jatkuva tuli. Leeviläisten oli huolehdittava siitä, että lampunjalan öljy ei päässyt loppumaan. Öljy kuvasi Pyhää Henkeä, jota ilman lamppu ei pala.

Tuli seitsenhaaraisessa lampussa ja alttarilla ei saanut sammua. Tuli oli konkreettinen ja näkyvä symboli Jumalasta. Temppelin sydämessä oleva liitonarkku esikuvasi taivaallista valtaistuinta. Arkun sisällä oli kymmenen käskyn laki, joka on koko maailmankaikkeuden moraalinen perustus tälläkin hetkellä. Laki ja evankeliumi ovat molemmat ikuisia, koska Jumala on ikuinen. Liitonarkun kantta kutsuttiin armoistuimeksi. Taivaallisella valtaistuimella istuja on armollinen, laupias ja oikeudenmukainen. Liitonarkun yläpuolella kerubien välissä oli kirkkaus, joka esikuvasi Herran läsnäoloa.

"Kymmenen neitsyttä" -vertauksessa puhutaan lampuista ja öljystä. Tyhmiltä loppui öljy astioista ja siksi heidän lamppunsa sammuivat. Viisailla oli öljyä sekä lampuissa että astioissa. Lamppu tarkoittaa Raamattua ja astia ihmistä. Ei riitä, että öljyä on Raamatussa eli lampussa. Sitä pitää olla myös astiassa eli ihmisen sydämessä. Ihminen ei voi antaa öljyä eli Pyhää Henkeä toiselle ihmiselle. Jokaisella pitää olla henkilökohtainen suhde Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Lamppu sammuu, jos jumalasuhde katkeaa tai sitä ei ole lainkaan. On tärkeää huolehtia aamuin illoin, että jumalasuhde on kunnossa ja öljyä on sekä lampussa että astiassa.

"Anna öljyä lamppuuni Jeesus, että valvoisin kun saavut sä" ...

Lue lisää: 2 Moos. 25:31-40, 2 Moos. 30:7,8, 3 Moos. 24:4, Sak. 4:1-6; 11-14, Ilm. 4:2,5;11:4, Jer. 1:11,12.

Ei kommentteja: