lauantai 4. huhtikuuta 2009

Johannes-passion "lumoissa"!

Anne vei minut tänään konserttiin Pyhän Ristin kirkkoon. Kirkossa oli harvinaisia vieraita: Evankelista Tuomas Katajala, "Jeesus" Jorma Hynninen, Pietari ja Pilatus Ari Rautakoski, sopraano Henna-Mari Sivula, altto Essi Luttinen, tenori Niall Chorell, basso Jari Parviainen, kuorot Oulun Katedraalikuoro, Sofia Magdalena- yhtye, orkesteri Oulunsalo Ensemble, konserttimestari Sinikka Ala-Leppilampi, Basso continuo Miklos Spanyi, cembalo, Dora Petery, urut, kapellimestari Raimo Paaso. He esittivät upean Johann Sebastian Bachin Johannes-passion BWV 245.

Sain tietää, että ensimmäinen Johannes-passion esitys tapahtui pitkäperjantaina vuonna 1724 Leipzigissä. Nyt Kuusamossa tapahtuva esitys oli Johannes-passion 285-vuotisjuhlaesitys, sillä vuonna 1724 pitkäperjantai oli 4. huhtikuuta. Kului 285 vuotta kun tämä mahtava sävellys tuli Kuusamoon ja sain etuoikeuden kuulla sen "livenä" ja elää nuo sykähdyttävät hetket yhdessä kuusamolaisten kanssa, jotka olivat tulleet kuuntelemaan samoja säveliä suurena joukkona. Kirkko oli täynnä väkeä. Taputuksista ei tahtonut tulla loppua, kun esitys oli, päättynyt.

Johannes-passiota sanotaan "viidenneksi evankeliumiksi". Jumala on antanut meille evankeliumin myös sävelin!

Johann Sebastian Bach (21.3.1685 - 28.7.1750) syntyi Eisenachissa itäisessä Saksassa musiikkiperheeseen. Hänen muusikkovanhempansa kuolivat, kun hän oli yhdeksänvuotias, ja hän muutti asumaan veljensä Johann Christophin luokse Ohrdrufiin. 17-vuotiaana hän oli jo urkuri. 1707 Bach meni naimisiin serkkunsa Maria Barbara Bachin kanssa, jonka kanssa hän sai seitsemän lasta. 36-vuotiaana hän menetti vaimonsa ja vuotta myöhemmin hän solmi toisen avioliiton Anna Magdalena Wilcken kanssa ja heille syntyi 13 lasta. Bachilla oli siis 20 lasta. Musikaalisia Bachin sukulaisia on paljon. Bachin kolme poikaa Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christian Bach ja Wilhelm Friedemann Bach ovat ansioituneita säveltäjiä ja muusikkoja. Bach oli hyvin uskovainen ja hän sävelsi kaikki teoksensa Jumalan kunniaksi. Johann Sebastian Bach kuoli 28.7.1750. Hän oli silloin 65 vuoden ikäinen. Johannes-passiossa on viisi kohtausta: Jeesuksen pidätys, Jeesus ylipappien edessä, Jeesus Pilatuksen edessä, ristiinnaulitseminen ja hautaus. - Ajattelin, että tähän voisi lisätä vielä Jeesuksen ylösnousemuksen ja Hänen takaisintulonsa. Silloin kohtauksia olisi seitsemän. Raamatussa seitsemän on täydellisyyden luku. Johannes-passiosta tulisi näin "täydellinen". Kuusi osaa olisi toteutunut ja seitsemäs toteutuu pian!
Kuunnellessani koskettavaa sanomaa ajattelin, että olisi mahtavaa, jos samanaikaisesti kuulisi myös Geog Friedrich Händelin Messias-oratorion (Messiah HWV 56 vuodelta 1741) ja erityisesti "halleluja"-kuoro-osan. Mietin, että olisiko tässä ne kaksi puuttuvaa osaa, että "viides evankeliumi" olisi "täydellinen."

Tilaisuuteen oli tehty mahtava käsiohjelma-vihko, jossa oli kaikki sanat saksaksi ja suomeksi. Siitä oli helppo seurata musiikki-draaman etenemistä. Tenorit, baritonit, altot, sopraanot, mezzosopraano, viulut, sellot, huilut, urut, cembalo soivat kirkon holveissa ja tavoittivat korvamme ja sydämemme voimakkaalla ja vaikuttavalla tavalla.

Jäin miettimään monia sanoja joita kuulin esimerkiksi seuraavia ajatuksia:
"Kiiruhtakaa, te ahdistuneet sielut, lähtekää tuskaisista luolistanne, kiiruhtakaa - "Minne" - Golgatalle! Menkää uskon siivin, paetkaa - "Minne?" - Ristin kukkulalle, teidän onnenne kukoistaa siellä!
"Mieti, kuinka hänen veren tahrima selkänsä kohta kohdaltaan yhtyy taivaaseen. Kun syntitulvamme laineet sitten ovat laantuneet, loistaa kaunein sateenkaari Jumalan armon merkkinä."

Kiitos Anne-vaimoni, kun veit minut tähän unohtumattomaan konserttiin! Ilman sinua tämä kokemus olisi jäänyt väliin! Kiitos kaikille esiintyjille ja tilaisuuden, järjestäjille! Kiitos Oulun tuomiokirkkoseurakunnan Raimo Paasolle ja Kuusamon seurakunnan kanttori Raimo Heikkilälle, jotka olette nähneet suuren vaivan järjestäessänne tämän upean kokemuksen meille kaikille! Kiitos Jumalalle hänen sanomattoman suuresta, lahjastaan! Terveiset myös kaikille tutuille, joita näin, kirkossa. Musiikki ja sen sanoma yhdisti meitä ihmeellisellä tavalla. Terveiset erityisesti hyvälle naapurille, Annen kirkkokuorokaverille, Eevalle ja hänen perheelleen, joka oli matkassamme mukana. Rukouksin muistaen, Paavo!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olemme onnellisia esiintyjien puolesta kun olemme saaneet tuottaa teille unohtumattoman elämyksen!
Pertti Haapalainen Muhos kuorolainen

Paavo Hautala kirjoitti...

Miten kuorotoiminta on mennyt? Onko ollut paljon esiintymisiä?