sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Ympärileikkaus lihassa vai Hengessä?

Abrahamin perheessä suoritettiin ensimmäisen kerran ympärileikkaus miespuolisille henkilöille. Tämä tehtiin Jumalan käskystä ja se oli merkkinä Jumalan ja Abrahamin ja hänen jälkeläistensä välisestä liittosuhteesta. Ympärileikkaamattomat piti poistaa kansasta, koska he olivat rikkoneet liiton. Abraham ei kuitenkaan saanut vanhurskautta ympärileikkauksen kautta, vaan hänet luettiin vanhurskaaksi uskon kautta. Ympärileikkaus oli merkkinä tästä kokemuksesta.

"Hän sai ympärileikkauksen merkin sen vakuudeksi, että hänet oli hyväksytty vanhurskaaksi jo, kun hän ympärileikkaamattomana uskoi. Näin hänestä tuli kaikkien niiden isä, jotka uskovat ja jotka katsotaan vanhurskaiksi, vaikka he ovat ympärileikkaamattomia. Samoin hän on ympärileikattujen isä, jos nämä myös seuraavat sitä uskon tietä, jota isämme Abraham kulki ollessaan vielä ympärileikkaamaton." (Room. 4:11,12.)

Huomaamme, kuinka tärkeä usko on. Usko on välttämätön vanhurskauden saamiseksi. Ilman uskoa kukaan ei voi olla otollinen, Jumalalle. Sydämen ympärileikkaus kuvaa sitä hengellistä ympärileikkausta, jonka Jumala suorittaa niiden sydämissä, jotka uskovat Jeesukseen. Kun Jeesus nautti viimeistä ehtoollista opetuslastensa kanssa, hän sanoi. "Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi." (Matt. 26:28.) Uuden liiton merkkinä on Jeesuksen veri, jonka kautta sydämen ympärileikkaus on mahdollista. Kristuksen kuolema vahvisti uuden liiton. Tähän liittoon astutaan hengellisen ympärileikkauksen kautta. Jeesuksen sovituskuoleman ansioiden vastaanottaminen uskon kautta omalle kohdalleen on uuden liittosuhteen solmimishetki. Jumalan kansaan ei synnytä lihan mukaan, vaan Hengen mukaan. Hengellinen syntyminen ja hengellinen elämä ei ole mahdollista ilman ristiä. Ristiltä tulee pelastus! Meidän pitäisi aina tarkastella elämää ristiltä käsin. Ristiltä tulevassa valossa näemme Jumalan ja myös itsemme oikeassa valossa! Syntien anteeksisaaminen ja sovitus ei ole mahdollista ilman Jeesuksen ristiä. Ilmestyskirjan viidennessä luvussa kerrotaan Karitsasta ja sinetöidystä kirjakääröstä. Tämän Johanneksen saaman näyn kautta ymmärrämme, että koko maailman ja jokaisen yksityisen ihmisen iankaikkinen elämä ja kohtalo, on Juudan heimon leijonan, Daavidin juuriverson saaman voiton takana. Teurastettu Karitsa on Jeesus Kristus, jonka ristinkuolema ja ylösnousemus, ei jätä ketään minkäänlaisten "lukkojen" taakse, jos uskomme Häneen ja otamme vastaan Hänen voittonsa, lahjana.

"Minä näin, että valtaistuimella istuvan oikeassa kädessä oli kirjakäärö. Se oli kirjoitettu täyteen molemmin puolin ja sinetöity seitsemällä sinetillä. Ja minä näin mahtavan enkelin, joka kuulutti kovalla äänellä: "Kuka on arvollinen avaamaan kirjan ja murtamaan sen sinetit?" Mutta ei ollut ketään, ei taivaassa, ei maan päällä eikä maan alla, joka olisi kyennyt avaamaan kirjan tai edes katsomaan siihen. Minä itkin katkerasti, kun ei löytynyt ketään, joka olisi ollut arvollinen avaamaan kirjan tai katsomaan siihen. Mutta yksi vanhemmista sanoi minulle: "Älä itke. Juudan heimon leijona, Daavidin juuriverso, on saanut voiton! Hän avaa kirjan ja murtaa kaikki seitsemän sinettiä." (Ilm. 5:1-5.)

"Kristuksessa Jeesuksessa on yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei. Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko". (Gal. 5:6.) "Oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus, jota ei saa aikaan laki, vaan Henki". (Room. 2:29.)

Mikä on merkki hengellisestä ympärileikkauksesta? Se on kaste! Hengellistä ympärileikkausta ei voi kukaan ihminen suorittaa itse eikä ihminen toiselle ihmiselle. Mitä ihminen voi tehdä? Hän voi vastustaa Hengen työtä tai nöyrtyä ja antautua Hengen työlle. Hengestä ja vedestä syntyneet ovat Jumalan lapsia, joiden sydämet Herra on saanut ympärileikata. Kasteessa ihminen riisutaan ja puetaan!

Ei kommentteja: