keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Herra ja hänen voideltunsa

Kapina on epäonnistunut aseellinen nousu esivaltaa vastaan. Kapinan tavoitteena on yleensä hallituksen kaataminen.

Psalmi 2 alkaa kysymyksillä: "Miksi kansat kapinoivat, kansakunnat juonia punovat? Miksi kuninkaat nousevat kapinaan, hallitsijat liittoutuvat keskenään Herraa ja hänen voideltuaan vastaan?

Lusifer aloitti kapinan taivaassa hänen puolelleen asettuneiden enkelien kanssa. Hän ei ole lopettanut kapinointiaan vieläkään. Hän on saanut lisätukea ihmisiltä, jotka hän on houkutellut puolelleen Jumalan hallitusta vastustamaan. Isän, Pojan ja Pyhän Hengen johtama hallitus on ollut hyökkäyksen kohteena pitkään, mutta kapina on epäonnistunut. Risti on ikuinen merkki siitä, ettei Jumalan hallitus ole kaatunut, eikä kaadu milloinkaan. Kukaan ei voi keksiä sellaisia juonia, joilla Jumalan voisi syrjäyttää tai syöstä vallasta. Jumalan hallituksen vastustajat näkevät Jumalan lain orjuuttavana ja vapautta rajoittavana ikeenä, jonka he haluaisivat katkaista. Laittomuus toimii näin. Riippumattomuuden henki etsii oman tiensä ja syrjäyttää Jumalan tahdon tien. Jumala syntyi ihmiseksi ihmisten keskelle. Jeesuksen persoonassa näemme Jumalan sydämen, joka on täynnä rakkautta. Rakkauden täyttämä sydän ei rajoita ihmisten eikä enkelien todellista vapautta, eikä riistä luotujensa onnea.

Psalmi 2 on profeetallinen eli messias-psalmi, kuten monet muutkin psalmit. Sanat: "voideltuaan (2x), kuninkaani, poikani, poikaa; viittaavat Jeesukseen. Psalmista kehottaa osoittamaan pojalle kunnioitusta ja hyvin läheistä kiintymystä. Suuteleminen on rakkaudellisen kiintymyksen näkyvä merkki. "Tervehtikää poikaa hänen voideltuaan, suudelkaa häntä" (Ps. 212.) Tämä sana ei anna meille kuitenkaan lupaa suudella Kristusta esittäviä kuvia tai patsaita. Kun ihminen antautuu Jeesukselle rakkaudessa, niin hän saa iloisen ja palvelualttiin sydämen, joka kohottaa Jumalalle riemuhuudon.

Ei kommentteja: