torstai 27. lokakuuta 2011

Iltavirren opetukset aamurukouksen aikaan!

Psalmi 4 on iltavirsi/iltarukous ja psalmi 5, on aamuvirsi/aamurukous. Vaikka nyt on aamu, niin tutkin kanssanne kuitenkin iltarukouspsalmia.

Onko elämäsi tilanne tällä hetkellä taistelua vai lepoa? Nukutko yösi rauhallisesti, vai painiskeletko ongelmiesi kanssa yölläkin? Kun heräät aamulla, niin käytkö heti "kuumana", vai onko mielesi tyyni, rauhallinen ja luottavainen? Kysymys: "Nukutko yösi rauhallisesti?" ei kenties sovi kuusamolaisille rukousketjussa oleville rukoustaistelijoille, jotka yötä päivää huutavat Herran puoleen paikkakuntamme pelastuksen puolesta kolmen viikon ajan. Mutta tämän aamun psalmin sanat herättivät mieleeni, nämä kysymykset.

Daavid kertoo psalmeissa elämänsä tilanteista hyvin avoimesti. Hän jakaa kokemuksensa meidän kanssamme, rohkaisten näin meitä uskomaan ja luottamaan Jumalaan.

"ahdingossa avarrat minun tilani" (2). Paavali sanoo, että "ahdistus saa aikaan kärsivällisyyttä". (Room. 5:3.) Miten ahdistukset voivat avartaa tilamme ja saada aikaan kärsivällisyyttä? Sielun tila avartuu ahdingossa, koska ahdistus vie ihmisen polvilleen ja ihminen "joutuu" tarrautumaan uskossa Jumalan lupauksiin. Jumalan lupausten kautta sielu rauhoittuu, mieli avartuu ja kärsivällisyys kasvaa.

"Vaviskaa, älkääkä syntiä tehkö. Puhukaa sydämissänne vuoteillanne ja olkaa hiljaa" (5). Paavali lainaa tätä psalmin kohtaa, kun hän kirjoittaa Efeson seurakunnalle:

"Pankaa sen tähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toistemme jäseniä. "Vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö" Älkää antako auringon laskea vihanne yli, älkää antako perkeleelle sijaa". (Ef. 4:25-27.)

On parempi puhua rukouksessa hiljaa vuoteella rehellisesti Herralle, kuin ääneen lähimmäiselle valheellisesti, suurennellen, kaunistellen ja kauhistellen. Vihastunut ihminen tarvitsee vahvan ovenvartijan, koska vihastuminen avaa pahan varaston oven. Kun pahan portti aukeaa, niin tuhon virran tulvaa on vaikea estää. Tällaisessa tilanteessa on parempi olla hiljaa, kuin avata suu, varsinkin vihastumisen kohteena olevan ihmisen edessä. Herran edessä saamme avata suumme ja sydämemme, myös vihaisina!

Ei kommentteja: