maanantai 10. lokakuuta 2011

Psalmin 1 kaksi tietä

Olen kirjoitellut blogillani ajatuksia psalmeista. Psalmeista 1-21 en ole vielä kirjoittanut mitään, mutta psalmit 22-150 ovat olleet tutkimusteni kohteina. Ajattelin kirjoittaa jokaisesta psalmista joitakin ajatuksia. Nyt on vuorossa psalmi, 1.

Psalmissa 1 kuvataan kahden tien kulkijoita, vanhurskaiden ja jumalattomien. Vanhempi käännös käyttää sanaa: "Autuas", niistä ihmisistä, jotka vaeltavat Jumalan yhteydessä. Uudempi käännös puhuu hyvästä osasta: "Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin."

Vanhurskaiden ja jumalattomien välillä on psalmin 1 mukaan suuri ero. Vanhurskaita kuvataan hedelmiä tuottavina puina ja jumalattomia, akanoina. Puilla ja akanoilla on suuri ero. Akanat ovat kevyitä ja arvottomia ja ne heitetään pois tai ne lentävät tuulen mukana teille tietymättömille.

Raamattu kuvaa jumalattomien tulevaa kohtaloa profeetta Malakian kirjassa:
"- Katso, se päivä tulee liekehtivänä kuin tulinen uuni. Kaikki röyhkeät ja pahantekijät ovat silloin oljenkorsia. Se päivä tulee ja sytyttää ne liekkiin - sanoo Herra Sebaot - eikä niistä jää jäljelle juurta eikä vartta." (Mal. 3:19.)

Hedelmää tuottavan puun arvo on aivan toisenlainen. Puut tarvitsevat kuitenkin ravintoa, vettä, valoa ja hoitoa, että ne tuottavat hedelmää. Juuret ovat puille elinehto. Juuret pitävät puun lujasti maaperässään, josta ne saavat juurien kautta ravintoa ja vettä. Vanhurskaat tarvitsevat Jumalan sanan maaperän pysyäkseen vihantana ja tuoreena. Hengellinen elämä riutuu, kuihtuu ja lakastuu kuin syksyinen puu, jos hengelliset juuremme eivät ole porautuneet lujasti Kristukseen ja hänen sanaansa. Herran lailla kuvataan koko Raamattua. Vanhurskas ymmärtää Raamatun arvon. Hän rakastaa sitä ja haluaa tutkia sitä päivin ja öin, eli lakkaamatta. Sanassa on aidon ilon ja rauhan siemenet ja ne itävät ja kasvavat Herran antaman siunaussateen vaikutuksesta. Vanhurskas ymmärtää, että menestys ei ole mahdollista ilman Jumalan siunausta ja armoa. Jumalattomia ajaa pahan tuuli pahaan, mutta vanhurskaita johdattaa ja ohjaa Pyhän Hengen tuuli hyvään. Tänään meitä muistutetaan kahdesta tiestä. Kumpaa tietä me kuljemme? Päivittäiset valinnat ja ratkaisut Herran puolelle ovat tärkeitä. "Herra ohjaa omiensa tietä mutta jumalattomien tie päätyy tuhoon." Ps. 1:6 UKR.) "Sillä Herra tuntee vanhurskasten tien, mutta jumalattomain tie hukkuu." Ps. 1:6 VKR.) Herran omien tie johtaa taivaaseen ja uuteen maahan, joka on paljon parempi vaihtoehto kuin tuho ja hukkuminen.

"Mutta teille, jotka pelkäätte minun nimeäni, on nouseva pelastuksen aurinko, ja te parannutte sen siipien alla. Te astutte ulos, hypitte riemusta kuin vasikat laitumella. Sinä päivänä, jonka minä määrään, te poljette jumalattomat maahan, tallaatte heidät tomuksi, sanoo Herra Sebaot." (Mal. 3:20,21.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli ilo huomata, että voin kommentoida mielenkiintoisia kirjoituksiasi, Paavo. Päivitin käyttäjätilin asetuksia ja vaihdoin salasanan, kun tietsikka ilmoitti jonkun käyneen minun tunnuksillani Loimaalta ja Espoosta.
Psalmit on hyviä ja kommenttisi mahtavia. Raija

Paavo Hautala kirjoitti...

Mukava, kun olet saanut tietokoneesi kuntoon ja pystyt jälleen turvallisesti toimimaan sen kanssa.
On rohkaisevaa tietää, että kirjoitukset, psalmeista, ovat siunanneet ja rohkaisseet sieluasi. Psalmien kirja on ehtymätön lähde, josta pulppuaa raikasta vettä, sielun janoon.

Maija Enn tuli tänään vapaaehtoistyöhön kirppikselle ja hän on siellä ainakin huomisen päivän. Odottelemme sinua Kuusamoon tämän kuun aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Voi, kiitos, että ootatte minua sinne, minäkin odotan aikaa malttamattomana jolloin pääsen taas kirppikselle. Mukavaa, että Maija pääsi vähän aikaa pitämään kirppistä auki.
Katsotaan, kuinka Taivaan Isä järjestää asiat täällä, että voin tulla pidemmäksi aikaa kerralla sinne. Viikko siellä ja toinen täällä tuntuu aika rankalta, kun tuo matka on niin pitkä.
Esirukousta pyydän perheeni ja tuloni toteutumisen puolesta, jos tämä on Herran tahto.
Raija