maanantai 20. joulukuuta 2010

Piano lähti matkalle juuri ennen joulujuhlaamme

Perjantaina 17.12.10 kirkkomme valkoinen piano lähti korjausmatkalle Saarijärvelle. Toivottavasti pianokorjaaja Eero Hirvonen saa sen oikein hyvään kuntoon. Pianoomme pitää vaihtaa löystyneet viritystapit ja siihen pitää asentaa sähköllä toimiva kosteudensäätölaitteisto, joka säätelee pianon sisäisen kosteuden pianolle sopivana. Tuntui vähän haikealta lähettää "ystävämme" noin pitkälle matkalle. Ei siinä kauan mennyt aikaa, kun piano oli siirtynyt kirkkomme alttarilta pakettiauton kyytiin. Painava soittopeli siirtyi kätevästi pyörien päällä. Annoin kirkolta kolme villaista peittoa ja päiväpeitteen pianon suojaksi, ettei pakkanen tee siihen tuhojaan matkalla. Autossa oli kyllä lämmityslaite ja auton kuljettajat eivät olleet ensimmäistä kertaa pianonkuljetusreissulla. "Ystävämme" ei tarvinnut matkustaa etelään yksin, koska sillä oli seurana toinenkin piano. Tästä saisikin hauskan musiikkisadun, kun antaisi mielikuvituksen lentää. Mitähän kaikkea nuo soivat "kaverukset" ovatkaan kokeneet pitkän elämänsä aikana? Olisi mielenkiintoista saada tietää, että ketkä kuuluisat henkilöt ovat noita, korjaukseen lähetettyjä pianoja soittaneet? Ei ole pitkä aika, kun englantilainen pianisti soitti meidän pianollamme. Hänen asiantuntija lausuntojensa johdosta, piano lähetettiin korjattavaksi, Saarijärvelle.

Meillä oli tänään mukava joulujuhla. Kauneimmat joululaulut ovat aina sydäntä sykähdyttäviä. Niitä on mukava laulaa yhdessä isommalla porukalla. Kaikki ovat silloin yleensä hyvällä mielellä ja lapsuusmuistojensa lumoissa. Joidenkin joululaulujen sävelet ja sanat saavat mielen aivan liikutuksen valtaan. Tämä tarkoittaa sitä, että niissä on se jokin, joka koskettaa sisimpiä tuntoja ja saa sydämen kielet värähtelemään samalla aaltopituudella lauluntekijöiden kanssa. Monet joululaulut ovat syntyneet Pyhän Hengen vaikutuksesta, niin kuin muutkin koskettavat hengelliset laulut. Mielemme kaipaa juhlaa, joka nostaa ajatuksemme arjen keskeltä taivaallisiin sfääreihin. Kun kysyin joulujuhlaan saapuvalta eräältä vanhemmalta mieheltä hänen lapsuusajan joulun vietosta, niin mieleeni jäivät hänen kaksi ajatustaan: hiljaa oleminen ja jännitys. Ajattele pientä poikaa, joka elää hiljaisuuden jännityksessä ja malttamattomana odottaa aattoillan lahjapakettien avaamisen hetkeä. Tuo hetki on innoittanut monet runoilijat kirjoittamaan joululauluja, jotka ovat jääneet historiaan ja siirtyneet sukupolvelta toiselle. Ihmisen vanhetessa hän ymmärtää enemmän joulun hengellisestä sanomasta. Hengelliset joululaulut tuovat jouluun toisenlaisen syvyyden. Tämä meidän olisi tärkeä välittää lastemme sydämeen. Joulu on hengellinen juhla. Jeesuksen syntyminen maailmaan on ihmeellinen ja siunattu asia. Hänen syntymisensä tarkoitusta emme saa milloinkaan unohtaa.
Anne säesti tämän vuoden joululaulut kirkkomme uruilla, koska piano lähti juuri ennen tätä hetkeä Saarijärvelle, kuten olen edellä kertonut.
Tästä tapauksesta tulee mieleeni Saarijärven Paavo, joka oli kovan onnen lapsi. Joulupuuron jälkeen valmistauduimme lahjojen jakoon.
Kun kävin ulkona ennen H-hetkeä, niin näin tiellä tutun miehen, joka ajeli ivapyörällään kirkkomme ohi. Huusin hänelle käsimerkkejä huiskuttaen, että meillä olisi hänelle joulupuuroa. Hän kuuli viestini ja käänsi kolmipyöräisen kulkuneuvonsa kirkkomme pihaan ja tuli sisään. Hän oli hyvin kiitollinen lämpimästä ateriasta ja joulupaketista, jonka hän sai nostaa punaisesta pussista muiden juhlavieraiden tavoin.

Kiitos Taimille ja Reimalle hienosta "lasipallosta", joka ei ollut kuitenkaan kristallipallo, jollaisesta jotkut "ennustajat" ennustavat tulevia, meiltä salattuja asioita. Tämän pallon sisällä on enkeli, joka vaihtaa väriään. Värien vaihtumiseen enkeli tarvitsee sähkövirtaa. Virta tulee kolmesta hyvin pienestä patterista, jotka on sijoitettu pallon "etelänavan" puolelle. Siinä se nyt riippuu, olohuoneen ikkunassa, toisten enkelien seurassa. Teidän antamanne enkeli on "enkelijoukon pää", niin kuin enkeli Gabriel, joka ilmoitti Jeesuksen syntymän Marialle ja Joosefille.

Kiitos kaikille juhlassa mukana olleille. Juhla jäi mieleen ja toi iloa sydämeen.

2 kommenttia:

Aila kirjoitti...

Varmaan täällä on kohta pianosatu luettavissa :-)

Paavo Hautala kirjoitti...

Olisihan se mukava kirjoittaa pianosatu, mutta ensiksi pitäisi saada selville molempien pianojen historiikki, noin päällisin puolin. Se olisi liian kova urakka ottaa selville, joten satu taitaa jäädä toivomuksen asteelle, ainakin tällä erää.