sunnuntai 5. joulukuuta 2010

5. päivä: "Kätketty Aarre"

"Melkein kaksituhatta vuotta sitten kuuluivat taivaassa Jumalan valtaistuimelta salaperäiset, merkitykselliset sanat: "Katso, minä tulen." "Uhria ja antia et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit ... Katso, minä tulen - kirjakääröön on minusta kirjoitettu - tekemään sinun tahtosi, Jumala." Hepr. 10:5-7. Nämä sanat ilmaisevat sen tarkoituksen täyttymisen, joka oli ollut kätkettynä ikuisista ajoista. Kristus aikoi saapua tänne maailmaan ja tulla lihaksi. Hän sanookin: "Ruumiin sinä minulle valmistit." Jos Hän olisi ilmestynyt siinä kirkkaudessa, joka Hänellä oli Isänsä luona ennen maailman perustamista, emme olisi voineet kestää Hänen läsnäolonsa valoa. Jotta me voisimme katsella sitä tuhoutumatta, Hänen kirkkautensa ilmeneminen oli peitetty. Hänen jumaluutensa verhottiin inhimillisyyteen, näkymätön kirkkaus näkyvään ihmismuotoon.
Tätä suurta tarkoitusta olivat hahmotelleet esikuvat ja vertauskuvat. Palava pensas, jossa Kristus ilmestyi Moosekselle, ilmaisi Jumalan. Jumaluuden vertauskuvaksi valittiin mitätön pensas, jolla ei näyttänyt olevan mitään viehätystä. Jumala kätkeytyi siihen. Ikiarmollinen Jumala verhosi kirkkautensa näin vaatimattomaan muotoon, jotta Mooses voisi katsoa siihen ja elää. Samoin pilvipatsaassa päivällä ja tulipatsaassa yöllä Jumala ilmestyi Israelille ilmaisten tahtonsa ihmisille ja jakaen heille armoaan. Jumalan kirkkaus himmennettiin ja Hänen valtasuuruutensa verhottiin, jotta rajallisen ihmisen heikko näkökyky sietäisi sen katselemisen. Niin Kristuskin otti "meidän alennustilamme ruumiin" (Fil. 3:21), ja tuli "ihmisten kaltaiseksi". Maailman silmissä ei Hänellä ollut muotoa, johon he olisivat mielistyneet, ja kuitenkin hän oli lihaksi tullut Jumala, taivaan ja maan valo. Hänen kirkkautensa peitettiin. Hänen suuruutensa ja ylevyytensä kätkettiin, jotta Hän pääsisi lähelle murheellisia, kiusattuja ihmisiä."

5. Kysymys:
Minkälaisia, Kristusta kuvaavia, vertauskuvia löydät seuraavista elementeistä: maa, vesi, ilma, valo ja tuli?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nyt on vaikeat kysymykset! Maahan kätketty aarre kuvaa Jumalan sanaa, mutta ei Kristusta. Vesi, Jeesus sanoi samarialaiselle naiselle olevansa Elävää VETTÄ. Joh.8:12 Jeesus sanoo olevansa maailman VALO.Ilm.1:14 Hänen silmänsä olivat kuin TULEN liekit. MAA ja ILMA niihin odotan vastausta! nimimerkki HS

Paavo Hautala kirjoitti...

Olet oikeassa siinä, että maahan kätketty aarre kuvaa Jumalan sanaa. Kristusta kuvataan kyllä Sanana, joten ehdottamasi vertauskuva sopisi mielestäni tähän yhteyteen, ainakin osittain.
Vertauksessa "Kallisarvoinen helmi" (Matt. 13:45, 46)helmellä kuvataan Kristusta.
Onko sinulla ehdotusta, mihin elementtiin tämän vertauskuvan voisi liittää?
Elävä vesi on hyvä vertauskuva Kristuksesta, samoin maailman VALO.
Tekstin "palava pensas" ja "tulipatsas" kuvasivat Kristusta, samoin "pilvipatsas". Raamatussa sanotaan, että "Jumala on kuluttavainen tuli" ja koska Kristus on Jumala, niin tämäkin vertauskuva sopii Kristukseen.
Temppelin seitsenhaaraisessa lampunjalassa paloi tuli. Lampunjalka kuvasi Kristusta. "Näkyleivät" kuvasivat Kristusta "Elämän leipänä".
Kallio (maahan liittyvä vertauskuva)kuvasi Kristusta. Kristus on "kulmakivi".
Vilja kasvaa maasta, joten "Elämän leipä" sopisi maa-elementtiin.
Kristus sanoo, että hän on "tosi viinipuu".
"Tie" voi kulkea maalla, merellä tai ilmassa, joten tämän vertauskuvan voisi liittää kolmeen elementtiin.
Jumalan kolmanteen persoonaan, Pyhään Henkeen, liitetään ainakin tuuli, vesi ja tuli.

Anonyymi kirjoitti...

Helmi löytyy vedestä, simpukan sisältä. Eli, se olisi Vesi Elementti. - Tämä on aika haasteellista minulle, hyvää aivovoimistelua, vaikka hakuteosta käytänkin (Kristuksen vertaukset)

Paavo Hautala kirjoitti...

Aito helmi on kaunis ja arvokas. Sen syntyyn tarvitaan vettä, hiekanmuru ja simpukka.
Kiitos kommenteistasi!
Jumalan sana on parasta lääkettä sekä aivoille että sydämelle.
Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle ja kaikille muillekin, jotka käyvät lukemassa sivuillani.
Itsenäisyys on suuri siunaus, josta saamme kiittää Jumalaa.