tiistai 26. toukokuuta 2009

"Minä siunaan sinua!"

Kesäjuhlien yksityiskohtaisen ohjelman ja aikataulun suunnittelu onnistui lopultakin. Toivottavasti juhlat ovat kaikin tavoin virkistävät. Juhliemme motto on: "Minä siunaan sinua!" (Hepr. 6:14.) Herra on antanut meille kaikille runsaita siunauksia ja saamme kiittää niistä joka päivä. "Paljon on aihetta lapsella kiittää. Jumalan lahjoja kaikille riittää. Jokainen päivä on aamusta varhain Jumalan armoa, lahjoista parhain. Kauniina nauhana vuosien päivät helmenä kaikki ne muistoihin jäivät. Elämän päivien ketju on kallis, niistä ei yhdenkään kadota sallis. Ihminen, kätesi yhteen nyt liitä, kaikista päivistä Jeesusta kiitä. Aina saat muistaa: on sinulle juuri varattu rakkaus, siunaus suuri." Tässä Oke Peltosen (1909) ja Väinö Viitasalon (1925) laulussa on ytimekkäästi sanottu, millainen mieli meillä tulisi päivittäin olla!? Kiitollinen mieli on kuin alituiset pidot. Kiitollisuus poistaa synkät pilvet sielumme taivaalta. Kiitollisuutta on hyvä tietoisesti vahvistaa. Miten se on mahdollista? Esimerkiksi niin, ettei ajattele koko ajan vaikeuksia ja vastoinkäymisiä, epäonnistumisia, omia tai toisten virheitä ja heikkouksia. Ympärillämme on hyviä asioita. Kauneutta on kaikkialla, varsinkin nyt! Jumala on antanut meille ihmisille tahdon voiman ja valinnanvapauden lahjan. Ihmisen aisteista näkö on voimakkain. Meidän tulee kääntää katseemme niihin asioihin, joilla on kohottava vaikutus. Sokeillakin ihmisillä on sisäiset silmät, jotka voidaan kääntää Jumalan puoleen. Katselemalla ihminen muuttuu. Job oli tehnyt silmiensä kanssa sopimuksen. Tämä on hieno ajatus. Olemmeko tehneet aistiemme kanssa sopimuksen?

Vieraakseni tuli kerran henkilö keskellä yötä. Hän oli murtunut ihminen. Kyyneleet silmissä hän valitti ääneen, että elämä on mennyt pilalle. Voiko tästä enää nousta, hän kysyi? Keskustelun jälkeen ymmärsin tilanteen vakavuuden. Ammattiautoilijalta oli otettu kortti pois rattijuopumuksen tähden. Tilanne oli vaikea kaikin puolin. Rukouksessa sain ajatuksen tehdä hänen kanssaan kirjallisen raittiuslupaussopimuksen. Hän oli valmis allekirjoittamaan sen. Seuraavana aamuna menin hänen kanssaan tämän sopimuksen kanssa poliisilaitokselle puhumaan hänen puolestaan. Poliisit ottivat raittiuslupauksesta itselleen kopion. Pitkän keskustelun jälkeen he antoivat kortin takaisin ja autoilija sai jatkaa työtään. Tästä autoilijasta tuli raitis ja uskovainen mies. Hän on tehnyt rekkahommia tuon kokemuksen jälkeen yli kaksikymmentä vuotta selvin päin. Herra pelasti hänet! Kiitos Herralle! Nyt hänen rekassaan on runsaasti hengellistä kirjallisuutta, jota hän jakaa ihmisille luettavaksi. Hän soittaa minulle usein matkoiltaan ja kertoo ihmeellisiä kokemuksia miten hän on saanut antaa kirjallisuutta sopivissa tilanteissa. Kerran, Helsingissä, hänen vierelleen ajoi avoauto punaisissa liikennevaloissa. Tilanne kesti pienen hetken. Uskova autoilija avasi nopeasti ikkunan ja pudotti korkealta rekan hytistä pienen kirjan avoauton penkille kuljettajan vierelle. Kuljettaja ihmetteli, että mistä kirja tipahti! Lensikö se taivaasta? Tämä ajatus saattoi tulla hänen mieleensä, kun hän otti kirjan käteensä ja luki kirjan nimen: "Ketkä pääsevät taivaaseen?" Valot vaihtuivat vihreäksi nopeassa tahdissa ja rekan ikkunasta vilkutti avoauton kuskille hymyilevä "enkeli", sitten miehet menivät menojaan, kumpikin taholleen. Kysymys herätti ajatuksia tuossa hetkessä ja herättää edelleen!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paavo kirjoitti: "Kiitollisuutta on hyvä tietoisesti vahvistaa. Miten se on mahdollista? … Jumala on antanut meille ihmisille tahdon voiman ja valinnanvapauden lahjan. ”

Voi, voi, voi! En osaa tähän muuta sanoa. On kuin lukisi positiivarit sivustoa. Sieltä löytyy tällaista ”teologiaa”. Tätä viisautta on maailma pullollaan ja tätä maailma mielellään kuuntelee. Maailmankin mielestä Vuorisaarna on parasta mitä koskaan on opetettu. Mutta onko tämä kristinuskoa?

TAHTO, VOIMA ja VALINNANVAPAUS. Niin, nämähän meille annettiin, mutta syntiinlankeemuksessa kaikki tuo menetettiin eikä meillä niitä enää ole, ihminen turmeltui kokonaan. Roomalaiskirjeen alkuluvuissa tämä ihmisen tila kuvataan perusteellisesti.

Paavo kirjoitti: ” Meidän tulee kääntää katseemme niihin asioihin, joilla on kohottava vaikutus.”
Tuo ainoa hyvä on Jeesus. Häntä tarkoitetaan Room.kirjeen taitekohdassa, jossa sanotaan: ”MUTTA NYT Jumalan vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ILMAN LAKIA, se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat.” Room.3:21

Kasteessa tulemme liitetyksi tähän Jumalan pelastustekoon, niin että se luetaan meidän hyväksemme, niin kuin olisimme itse lain täyttäneet. Kasteessa saamamme Pyhä Henki synnyttää meissä uskon, jolla omistamme Jeesuksen ja hänen meille hankkimansa lahjat. Pietari todistaa siitä: ” Koska hänen jumalallinen voimansa on lahjoittanut meille kaiken, mikä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan, HÄNEN TUNTEMISENSA kautta, joka on kutsunut meidät kirkkaudellaan ja täydellisyydellään, joiden kautta hän on lahjoittanut meille kalliit ja mitä suurimmat lupaukset, että te niiden kautta tulisitte jumalallisesta luonnosta osallisiksi.” 2.Piet.1:3-4

"… katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään. Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella. Ajatelkaa häntä, joka kesti syntisten ankaran vastustuksen, jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi." Hebr.12:1- Eikä tämä katsominen nyt ole esikuvaan katsomista, vaan Pelastajaan, joka teki minun puolestani sen mitä laki vaati.

Entä pyhitys, saatat sanoa. Ilman pyhitystähän ei kukaan ole näkevä Herraa.

Paavo Hautala kirjoitti...

Onko meillä tahto, voima ja valinnanvapaus?

Tahto!
Jeesus sanoo: "Joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani." (Joh. 7:17.)
Jeesuksen opetuksen perusteella ihmisellä on tahto.

Valinnanvapaus!
Jeesus sanoo: "Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois." (Luuk. 10:42.)
Maria teki hyvän valinnan.
Pietari sanoo: "Pyrkikää siis, veljet, yhä innokkaammin tekemään lujaksi kutsumuksenne ja valintanne. Kun näin teette, te ette koskaan lankea, ja niin te saatte avatuista ovista vapaasti astua meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen iankaikkiseen valtakuntaan." (2 Piet. 1:10,11.) Pietari viittaa valintaan. Joka on mahdollista tehdä lujaksi.
"Mutta jos te ette tahdo palvella Herraa, niin valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette: haluatteko palvella niitä jumalia, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolen, vai amorilaisten jumalia, näiden amorilaisten, joiden maassa te nyt asutte. Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa." (Joos. 24:15.) Joosua ja hänen perheensä olivat tehneet valinnan palvella Herraa. Hän kehotti kansaa tekemään samoin.

Voima!
"Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka." (Ap.t. 1:8.)
Vietämme pian helluntaita, joka muistuttaa meitä Pyhän Hengen voimasta, joka on annettu Jeesuksen omille.
"Lopuksi: Vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä." (Ef. 6:10.)Voimme vahvistua hänen väkevyytensä voimassa.
"Minä tahdon tuntea Kristuksen ja hänen ylösnousemisensa voiman ja tulla hänen kaltaisekseen osallistumalla hänen kärsimyksiinsä ja kuolemaansa." (Fil. 3:10.)

Näiden tekstien valossa ymmärrän, että meillä on tahto, voima ja valinnanvapaus syntiinlankeemuksen jälkeenkin. Ne kyllä turmeltuivat, mutta Jumala ei ottanut niitä meiltä pois. Kristuksessa saamme menetetyn takaisin. Hän antaa meille tahdon, voiman ja valinnanvapauden.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Paavo kommentista. Innostuin tutkimaan aihetta lisää.
Haku Mikro Rabbista Sanalla TAHTO antoi UT:sta 115 kohtaa. Lähes kaikki puhuivat Jumalan tahdosta ja hänen tahtomisestaan. Seuraavaan kokosin kohtia jotka kuvaavat ihmisen tahtomista. Mielenkiintoista tutkia Raamattua näin. Haku sanalla VALITA tuotti myös yllättävän tuloksen. Siitä myöhemmin.

Mt.21:29-30. Tämä vastasi ja sanoi: 'En tahdo'; mutta jäljestäpäin hän katui ja meni. Niin hän meni toisen luo ja sanoi samoin. Tämä taas vastasi ja sanoi: 'Minä menen, herra', mutta ei mennytkään.
Mt.23:4. He sitovat kokoon raskaita ja vaikeasti kannettavia taakkoja ja panevat ne ihmisten hartioille, mutta itse he eivät tahdo niitä sormellakaan liikuttaa.
Mark.6:25. Ja hän meni kohta kiiruusti sisälle kuninkaan luo, pyysi ja sanoi: "Minä tahdon, että nyt heti annat minulle lautasella Johannes Kastajan pään."
Mark.9:61. Vielä eräs toinen sanoi: "Minä tahdon seurata sinua, Herra; mutta salli minun ensin käydä ottamassa jäähyväiset kotiväeltäni."
LK.12: 47. Ja sitä palvelijaa, joka tiesi herransa tahdon, mutta ei tehnyt valmistuksia eikä toiminut hänen tahtonsa mukaan, rangaistaan monilla lyönneillä.
LK.19:14. Mutta hänen kansalaisensa vihasivat häntä ja lähettivät lähettiläät hänen jälkeensä sanomaan: 'Emme tahdo tätä kuninkaaksemme.
Joh.5:40. ja te ette tahdo tulla minun tyköni, että saisitte elämän.
Joh.7:17. Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani.
Joh.21:18. Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: kun olit nuori, niin sinä vyötit itsesi ja kuljit, minne tahdoit; mutta kun vanhenet, niin sinä ojennat kätesi, ja sinut vyöttää toinen ja vie sinut, minne et tahdo."
Room.7:15-21. Sillä minä en tunne omakseni sitä, mitä teen; sillä minä en toteuta sitä, mitä tahdon, vaan mitä minä vihaan, sitä minä teen. Mutta jos minä teen sitä, mitä en tahdo, niin minä myönnän, että laki on hyvä. Niin en nyt enää tee sitä minä, vaan synti, joka minussa asuu. Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei; sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen. Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen tekijä en enää ole minä, vaan synti, joka minussa asuu. Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni;
2.Kor.5:4. Sillä me, jotka olemme tässä majassa, huokaamme raskautettuina, koska emme tahdo riisuutua, vaan pukeutua, että elämä nielisi sen, mikä on kuolevaista.
2.Tess.3:10. Sillä jo silloin, kun olimme teidän tykönänne, me sääsimme teille, että kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä.
2.Tim.2:26. ja selviävät perkeleen pauloista, joka on heidät vanginnut tahtoansa tekemään.
2.Piet.1:21. sillä ei koskaan ole mitään profetiaa tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta.

Pohtija

Paavo Hautala kirjoitti...

Pohtija on löytänyt Raamatusta monia valaisevia tahto-asiaan liittyviä tekstejä. Mielestäni me olisimme robotteja, jos meillä ei olisi tahtoa lainkaan.