torstai 28. toukokuuta 2009

Evankeliumin vapaus vai lain orjuus!

Kovaa tuulta ja sadetta on ollut koko päivän. Aamupiirin jälkeen vein kaatopaikkakuorman, koska Terho tarvitsi peräkärryn iltapäivällä. Kun avasin peräkärryn kuomun, tuuli tarttui siihen lujin ottein. En voinut tyhjentää roskia ollenkaan, koska tuuli oli niin kova. Kuomua ei voinut jättää pystyyn. Se olisi hajonnut. Muistin Jeesuksen käskevät sanat myrskytuulelle: "Vaikene ole hiljaa!" Yritin samaa, mutta tuuli ei totellut minua! Sitten huomasin vanhemman miehen yli sadan metrin päässä. Huusin häntä apuun ja huidoin kädelläni merkiksi, että tarvitsisin nyt avustajan. Meni jonkin verran aikaa ennen kuin hän huomasi tilanteeni. Sitten pelastava enkeli tuli auttamaan. Mies piti kiinni kaikin voimin kuomussa olevasta hihnasta. Voimat eivät kuitenkaan riittäneet. Saimme lopulta yhteisvoimin kiinnitettyä hihnan peräkärryn laitaan. Kun tyhjensin roskia, ne lensivät tuulen mukana minne sattui. Vaikka olin pistänyt lippikseni niin syvälle päähäni kuin mahdollista, se oli vähällä lentää ilmaan. Kesti kauan ennen kuin kärry oli tyhjä. Kiitin ystävällistä miestä ja lähdimme sitten jatkamaan matkaamme ihmetellen kovaa myrskysäätä. Kaatopaikan valvojan kopissa jouduin pesemään kasvoni kaikesta siitä liasta, joka lensi silmilleni. Vein kärryn katsastusaseman pihaan, josta Terho lupasi sen hakea. Katsastusmies on meidän tuttumme. Oli mukava käydä häntä jututtamassa. Jokin aika sitten hän korjasi Annen auton.

Tänään on kaatunut puita ja sähköt ovat olleet, päivän aikana useampaan kertaan poikki.

Kirkkomme oven takana oli kaksi mustaa jätesäkillistä hevosensontaa. Tämä ei kuitenkaan ollut mielenosoitus, vaan Annen tilaus. Hän aikoo viedä sitä Kuusamon tuliaisina Kajaanin mummilan perunamaan lannoitteeksi.

Valmistelin juhlia ja tein tiedotustyötä monella tavalla, myös kadulla. Puskaradio on tehokkain tapa viedä asioita eteenpäin. Se on ilmaista mediatyötä. Kannattaa antaa infoa kaikkein puheliaimmille ihmisille. Tieto leviää parhaiten heidän välityksellään.

Vein videoaineistoa Heikki Mustoselle. Hän tekee minulle 30 minuutin DVD -koosteen Kuusamon työstämme. DVD esitetään juhlilla 6.6. n. klo 10.15. Olet tervetullut katsomaan sitä! Saatat nähdä itsesi kuvissa vilaukselta.

Aamupiirin tekstinä oli:

"Tarkoitan tätä: niin kauan kuin perillinen on alaikäinen, hän ei mitenkään eroa orjasta vaikka onkin kaiken omistaja. Hän on huoltajien ja holhoojien alainen isänsä asettamaan määräaikaan asti. Samoin on meidän laitamme. Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia. Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: "Abba! Isä!" Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta." (Gal. 4:1-7.)

Tästä tekstistä keskustelimme tänä aamuna. Paavalilla oli suuri huoli Galatalaisista. He olivat vaarassa eksyä oikealta tieltä kokonaan. He olivat siirtymässä hengellisessä kokemuksessaan vääränlaiseen tilaan. Paavali käyttää kirjeessään suoria sanoja ohjatakseen galatalaiset lumotulta maaperältä Kristus-kalliolle. Paavali selvittää mikä on oikeaa ja mikä väärää evankeliumia. Tänäkin päivänä julistetaan ja opetetaan vääränlaista evankeliumia. Evankeliumi, joka ei perustu Kristukseen on väärää ja vääristettyä. Evankeliumi on Kristuksen lahja ihmiskunnalle. Se on iankaikkinen ja kokonaan taivaasta tullut. Siinä ei ole yhtään ihmisen "kutomaa rihmaa". Se, joka julistaa väärää evankeliumia tekee kirottua työtä. Paholainen on väärän evankeliumin isä. Paholaisella ei ole tarjottavana evankeliumia ollenkaan. Hänen opetuksensa vievät ihmiset synnin orjuuteen. Ennen kääntymystään Paavali oli itse tämän väärän evankeliumin julistaja ja vainosi kiihkeästi Jumalan seurakuntaa, jolla oli Kristuksen evankeliumi. Paavali sai iankaikkisen evankeliumin suoraan Kristukselta. Se oli hänelle suuri taivaan lahja. Paavali sai omakohtaisesti kokea Kristuksen evankeliumin vapauttavan voiman. Hän ei tuntenut evankeliumia vain teoriana vaan kokemusperäisesti omassa elämässään. Mies, joka ennen vainosi uskovia alkoi innokkaasti julistaa samaa uskoa jota hän ennen hävitti. Vain Jumala voi saada tällaisen muutoksen aikaan ihmisessä. Krsistuksen evankeliumi muutti Paavalin sydämen ja vapautti hänet lain orjuudesta. Mitä lain orjuus tarkoittaa? Sen Paavali selvittää galatalaisille hyvin perusteellisesti. Palaan tähän aiheeseen myöhemmin. Siellä missä on aitoa herätystä, sinne paholainen lähettää valeveljiä urkkimaan ja johdattamaan ihmisiä harhaan, pois Jumalan sanasta. Evankeliumin julistaminen pitää säilyttää puhtaana, Kristuksen sanan perustuksella. Siihen ei voi lisätä mitään eikä siitä voi ottaa pois mitään. Alkuseurakunnan johtavilla työntekijöillä, Pietarilla ja Paavalilla oli selvä työnjako. Erilainen kuulijakunta. Pietari oli kutsuttu julistamaan samaa evankeliumia kuin Paavalikin. Pietarin työkenttänä olivat erityisesti ympärileikatut juutalaiset ja Paavalin, ympärileikkaamattomat pakanat. Juutalaiskristittyjen ja pakanakristittyjen välille syntyi usein ristiriitoja, jotka johtuivat heidän erilaisista taustoistaan ja tavoistaan. Ympärileikkauskysymys oli yksi kiistan aihe. Käytiin kovaa keskustelua siitä, että pitäisikö pakanuudesta kääntyneiden kristittyjen ruveta noudattamaan juutalaisten perinteitä ja heidän lakejaan ja määräyksiään? Paavali sanoo: "Tosin joukkoomme oli tullut eräitä valeveljiä urkkimaan, millaista on se vapaus, jonka olemme Kristukselta Jeesukselta saaneet. Heidän tarkoituksenaan oli saattaa meidät lain orjuuteen."
Lopetan tällä erää tähän. Jäädään pohtimaan tuota "lain orjuutta ja siitä vapautumista". Tämä on tärkeä kysymys, joka koskee meitä kaikkia erittäin paljon. Voimme miettiä elämmekö evankeliumin vapaudessa vai lain orjuudessa?

Ei kommentteja: