lauantai 18. elokuuta 2012

Junibacken oli Tukholman retkemme pääkohde!

Tukholman kierros oli suunniteltu erityisesti lastenlapsiamme ajatellen. Pääkohteemme oli Junibacken - Tukholman Djurgårdenin (eläintarha) satujen leikkitalo. Pääsimme sukeltamaan suoraan satukirjojen ihmeelliseen maailmaan. Saimme ajaa satujunalla monien Astrid Lindgrenin kirjoissaan kuvaamien paikkojen halki. Matka satujunalla on Junibackenin kohokohtia myös aikuisille. Pieni juna, jossa on poikittain istuttavat vaunut, kiitää hitaasti Astrid Lindgrenin lumoavien satumaisemien ohi tasaisesti tai kohoten välillä ilmaan ja laskeutuen rotkoon. Ohjaajalta voi tilata selostukseen sen maan kielen, jota ymmärtää parhaiten. Maisemat ovat kuvittaja Marit Törnqvistin käsialaa.

Konduktööri vilkutti meille Vimmerbyyn asemalla. Tapasimme Markin omassa puutarhassaan. Iida oli roikkumassa lipputangossa. Eemeli oli Vaahteramäen pihalla. Vaahteramäen Eemeli huvitti Mikaelia. Eemelin pikkusisko oli vedetty lipputankoon ja Eemeli nukkui vaatekomerossa. Nämä tilanteet naurattivat Mikaelia erityisesti. Ehkä hän samaisti itsensä tuohon kujeilevaan poikaan. Peppi Pitkätossun maailma tuli myös tutuksi. Huvikumpu oli juuri sellainen kuin olemme sen nähneet Peppi Pitkätossun elokuvissa. Pikku-Ukko -hevonen oli tehty puusta ja sen selässä kaikki lapset halusivat kuvauttaa itsensä. Hevoselle oli varattu myös muoviporkkanoita, joita lapset syöttivät sille. Välillä lapset harjasivat puuhevosen häntää tai kylkiä.

Satujunan retkellä näimme myös Pekka Peukaloisen kylpemässä sokerikulhossa. Maisemissa vilahti myös Ronja Ryövärintytär, Veljeni Leijonanmieli, iso rotta ja lohikäärme, Kattokassinen jne. Lapset osaavat eläytyä satujen maailmaan hyvin aidosti.

Peppi Pitkätossun hevosen vieressä oli iso koristeellinen lautanen, johon oli laitettu mukavan kokoisia pehmeitä rakennuspalikoita. Niillä sai tehdä erilaisia rakennelmia ja käyttää mielikuvitusta. Tämä oli hauskaa puuhaa myös Vilmalle. Hän ymmärsi leikin idean, vaikka hän on vasta 1 v. 2 kk. Kierros päättyi lapsille järjestettyyn lauluhetkeen, jossa laulettiin tuttuja lastenlauluja. Ammattinäyttelijät osasivat tehdä lauluista eläviä ja kiinnostavia esityksiä. Leikit kuuluivat tietysti mukaan. Oppaamme näki, että Vilma oli aivan haltioissaan laulujen aikana ja tästä syystä hän kehotti laittamaan Vilman musiikkileikkikouluun.

Ei kommentteja: