lauantai 12. syyskuuta 2009

Kirous kalvaa maata!

"Mooses sanoi Aaronille ja hänen pojilleen Eleasarille ja Itamarille: "Älkää avatko hiuksianne levälleen älkääkä repikö vaatteitanne, ettette kuolisi ja ettei Herran viha kohtaisi koko Israelin kansaa. Mutta Israelin suvun, teidän veljienne, tulee itkeä ja surra sitä paloa, jonka Herra sytytti. Älkää poistuko pyhäkköteltan ovelta, ettette kuolisi, sillä teidät on voideltu Herran pyhällä öljyllä." He tekivät niin kuin Mooses oli käskenyt." (3 Moos. 10:6,7.)

Israelilaisten pappien ei saanut missään tilanteessa eikä missään olosuhteissa repiä papin viittaansa. Se oli kuoleman uhalla kielletty. Viitan repiminen saisi Herran vihan tulemaan koko kansan ylle. Papin asuista oli tarkat ohjeet ja määräykset. Herra oli antanut ne Mooseksen kautta. Vanhan liiton pyhäkköpalvelus oli esikuvallista. Kaikilla yksityiskohdillakin oli esikuva, joka viittasi Kristukseen ja Hänen työhönsä. Kaiken, mitä papit käyttivät, piti olla ehyttä, puhdasta ja virheetöntä. Uhrien tuli olla myös virheettömiä. Ylipapin ja kaikkien muidenkin pappien virkapukujen tuli olla määräysten mukaisia. Mitä papin virkapuku esikuvasi? Se kuvasi Jeesuksen Kristuksen täydellistä ja virheetöntä, luonnetta. Jumala on pyhä.

Kun Mooses löi sauvallaan kallioon kahdesti, hän rikkoi Kristukseen liittyvän esikuvan ja tämän synnin tähden hän ei päässyt luvattuun maahan. Hän sai vain katsella Nebon vuorelta luvattua maata, mutta pääsy sinne oli häneltä kielletty. Jumala on pyhä.

Kun ylipappi Kaifas kuulusteli Jeesusta ja kysyi Jeesukselta, että onko hän Messias? Jeesus antoi vastauksen, jossa hän selkeästi antoi ymmärtää, että hän on Messias. Silloin ylipappi Kaifas repäisi viittansa. Miksi hän uskalsi tehdä näin? Perinnäissääntöjen tähden. Ihmisten tekemä laki antoi papille luvan repäistä viittansa, jos pappi kuuli jonkun pilkkaavan Jumalaa. Kaifas ajatteli Jeesuksen pilkkaavan Jumalaa, koska Hän väitti olevansa Messias. Repiessään virkapukunsa Kaifas teki tyhjäksi Jumalan lain ihmislakien avulla. Repäisemällä viittansa Kaifas pilkkasi itse Jumalaa. Hän oli nyt Jumalan edessä kelvoton hoitamaan virkaansa. Hän teki Jumalan lain tyhjäksi perinnäissääntöjen kautta. Eo. tekstin valossa kirous tuli koko kansan osaksi. Ylipappi edusti kansan korkeinta johtoa. Hänen syntinsä tähden kirous kohtasi koko Israelin kansaa. Hengellisillä johtajilla on tänäkin päivänä suuri vastuu. Johtajien laittomat toimet ja Jumalan lain tahallinen rikkominen ja hylkääminen, tuo kirouksen, kansan ylle. "Kirous kalvaa maata ja ihmiset syystänsä kärsivät!"

Ei kommentteja: