sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Kiitosvirsille löytyy jälleen aiheita!

Huolet tekevät ihmisestä väsyneen ja uupuneen. Valitukset ja voivotukset lisäävät huonoa oloa ja syventävät masennusta ja toivottomuutta. Tämä kierre pitää katkaista tarpeeksi ajoissa.

Kun kiitollisuus astuu sisään, niin huolet eivät voi asua samassa huoneessa. Niiden on pakko muuttaa pois. Ääneen kiittäminen on lääkettä, joka parantaa ja piristää. Kiitollinen mieli avaa ikkunoista sälekaihtimet ja verhot, jotka peittävät valoisuuden.

"Riemuitkaa, pakanat, hänen kansansa kanssa." "Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, ja ylistäkää häntä, kaikki kansat." (Room. 15:10,11.)

"Kiittäkää joka tilanteessa, sillä sitä Jumala tahtoo teiltä Kristuksessa Jeesuksessa." (1. Tess. 5:18.)

Kaikista pahoista tilanteista voi löytää jotakin hyvää, josta voi kiittää. - Onneksi ei käynyt pahemmin! - Tässä olisi voinut käydä pahemminkin! Nämä ovat lausahduksia, jotka pienentävät pahaa oloa ja varjelevat huulia lausumasta kirouksia ja syytöksiä. Jumalan sallimukseen nöyrtyminen ja taipuminen on ensimmäinen askel kohti tasapainoa.

Kuoleman sattuessa mieli hiljenee. Sairaan ja vanhan uskossa olevan ihmisen poislähtö voi tuoda ensimmäisenä ajatuksena sanat: Kiitos Herralle, että hän pääsi lepoon vaivoistaan! Läheisten ihmissuhteiden katkeaminen tai nuoren äkillinen lähtö herättää paljon ristiriitaisia ajatuksia ja kysymyksiä, ettei tiedä, mitä sanoa. Suru sumentaa mielen kokonaan ja lamauttaa kaikki toiminnat. Mielessä pyörivät vain Miksi? kysymykset.

Miten tällaisesta tilanteesta voi nousta? Miten ihminen voi saada kiitollisen mielen, menetysten, syvän surun ja kaipauksen keskellä?

Jobin elämä opettaa meille sen, että syvästä surusta toipuminen on pitkä prosessi. Tarvitaan aikaa surutyöhön. Hiljaisuutta ja keskustelua Jumalan ja ihmisten kanssa. Tarvitaan vierelläkulkijoita, kuuntelijoita ja kuormien kantajia. Syyllisyyden, katkeruuden ja syytösten täyttämä sydän ei puhdistu omin avuin. Lohdutuksen Jumala on valmistanut kaikille sureville lohdutuksen. Tämän löytäminen ja vastaanottaminen tuo rauhan ja antaa voiman elämän jatkumiselle, ja varmuuden siitä, että miksi kysymyksiin tulee aikanaan vastaukset, viimeistään Jeesuksen luona. Ilo odottaa anteeksiantamuksen oven takana. Kun annamme ja saamme anteeksi ja avaamme oven Jeesukselle, jolla on anteeksiantamus ja rauha, niin kiitollisuus ja rakkaus parantavat mielen haavat ja kiitosvirsille löytyy jälleen aiheita!

"Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä, sillä hänen armonsa pysyy ikuisesti." (Ps. 136:1.)

Ei kommentteja: