keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Eesau ja Jaakob eivät olleet identtiset kaksoset!

Aabrahamin poika Iisak meni naimisiin 40-vuotiaana Rebekan kanssa. Rebekka oli hedelmätön, mutta Iisakin rukouksiin vastattiin ja hänen vaimonsa alkoi odottaa lasta. Raskaus oli vaikea, koska kohdussa oli kaksi poikaa, jotka tappelivat keskenään. Syntyessään nuorempi poika piti vanhemman veljensä kantapäästä kiinni. Pojat eivät olleet identtiset, vaan aivan erilaiset ulkonäöltään ja luonteeltaan. Iisak oli 60-vuotias, kun kaksospojat syntyivät. Pojista tuli aikanaan kahden suuren kansan, edomilaisten ja israelilaisten, kantaisät.

"Pojat kasvoivat, ja Eesausta tuli taitava metsästäjä, joka viihtyi ulkona. Jaakob sitä vastoin oli rauhallinen mies, joka pysytteli teltoilla. Iisak rakasti Eesauta, koska söi mielellään riistaa, mutta Rebekka rakasti Jaakobia." (1. Moos. 25:27,28.)

E. G. White kuvaa hyvin Eesaun ja Jaakobin erilaisuutta kirjassaan A & O 1 s. 161.

"Eesau kasvoi seuraten omia mielihalujaan ja keskittäen kaiken harrastuksensa vain nykyhetkeen. Hän ei sietänyt kurinalaisuutta vaan viehättyi vapaaseen metsäläiselämään ja rupesi jo varhain metsästäjäksi. Hän oli silti isänsä suosikki. Hiljainen, rauhaa rakastava paimen piti tämän vanhemman poikansa raisusta tarmokkuudesta ja kuunteli mielellään jännittäviä kertomuksia hänen huimista seikkailuistaan vuorilla ja erämaassa, mistä hän toi kotiin palatessaan riistaa isälleen. Jaakob puolestaan oli mietteliäs, uuttera ja huolellinen. Hän ajatteli aina enemmän tulevaisuutta kuin nykyisyyttä ja tyytyi asumaan kotona hoidellen karjaa ja viljelysmaita. Varsinkin äiti piti siitä, että Jaakob oli kärsivällisen sitkeä, säästäväinen ja harkitseva. Hänen kiintymyksensä oli syvää ja voimakasta, ja hänen ystävällinen, uupumaton huomaavaisuutensa teki äidin paljon onnellisemmaksi kuin Eesaun rajut ja hetkelliset ystävyydenosoitukset. Rebekka piti Jaakobia rakkaampana poikanaan."

Profeetta Malakia ennustaa Eesaun ja ja Jaakobin tulevaisuuden näin:

"Ennustus, Herran sana Israelille Malakian kautta. Minä olen rakastanut teitä, sanoo Herra. Mutta te sanotte: "Miten sinä olet meitä rakastanut?" Eikö Eesau ollut Jaakobin veli? sanoo Herra. Jaakobia minä rakastin, mutta Eesauta vihasin. Minä tein hänen vuorensa autioiksi ja annoin hänen perintöosansa  aavikon sakaaleille. Kun Edom sanoo: "Meidät on murskattu, mutta me rakennamme  jälleen rauniopaikat", niin Herra Sebaot sanoo näin: Rakentakoot vain, mutta minä revin ne maahan. Heitä kutsutaan jumalattomuuden maaksi ja kansaksi, jota Herra vihaa iankaikkisesti. Teidän silmänne saavat sen nähdä, ja te sanotte: "Herra on suuri yli Israelin rajojen."" (Mal. 1:1-5.)

Ei kommentteja: