maanantai 16. lokakuuta 2017

Anteeksiantaminen on lääke pahaan oloon!

"Kun Joosefin veljet näkivät, että heidän isänsä oli kuollut, he ajattelivat: "Entä jos Joosef alkaakin nyt kantaa meille kaunaa ja kostaa meille kaiken sen pahan, minkä me hänelle teimme!" Niinpä he käskivät sanoa Joosefille: "Ennen kuolemaansa isäsi käski meitä sanomaan sinulle:`Annathan anteeksi veljillesi rikoksen ja synnin, sillä pahoin he ovat tehneet sinua kohtaan.´ Anna nyt siis isäsi Jumalan palvelijoille anteeksi heidän rikoksensa." Joosef itki, kun hänelle puhuttiin tällä tavalla. Sitten tulivat myös Joosefin veljet itse. He heittäytyivät maahan hänen eteensä ja sanoivat: "Tässä me olemme. Olemme sinun orjiasi!" Joosef vastasi heille: "Älkää pelätkö! Olenko minä Jumalan asemassa? Te tosin aioitte minulle pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi tehdäkseen sen, mikä nyt on tapahtunut, ja pitääkseen hengissä paljon kansaa. Älkää siis pelätkö! Minä elätän teidät, teidän vaimonne ja lapsenne." Ja hän puhui heille ystävällisesti." (1. Moos. 50:15-21.)

Joosef ei ollut katkera veljilleen, vaikka hän oli kokenut pahoja asioita heidän kauttaan. Joosef oli antanut veljilleen kaiken anteeksi, koska hän näki Jumalan johdatuksen elämässään ja laajemminkin, koko Jumalan kansan elämässä. Jumala oli kääntänyt monet pahat asiat hyväksi, myös Joosefin eläessä Egyptissä.

Vihamiehet eivät voita meitä, jos me emme vihaa vihamiehiämme, vaan annamme heille anteeksi ja rukoilemme heidän puolestaan. Anteeksiantaminen poistaa vihan, katkeruuden ja koston hengen. Syyllisyys ja viha johtavat meidät tuhoon, jos emme päästä niistä irti Jumalan armon avulla. Joosefin erinomainen henki oli Kristuksen henki, joka ei kanna kaunaa pahojakaan lähimmäisiä vastaan. Jeesus rukoili vihamiestensä puolesta, että Isä antaisi heille anteeksi, sillä he eivät tienneet mitä he tekivät.

Kun me annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, niin toimimme niin kuin Joosef ja Jeesus. Anteeksiantaminen on lääke pahaan oloon!

Ei kommentteja: