lauantai 5. lokakuuta 2013

Hyvien ihmissuhteiden kymmenen käskyä!

Kuulimme tänään hyvien ihmissuhteiden kymmenen käskyä! Kari Nikkarinen mainitsi, että nämä käskyt perustuvat suurimmalta osalta psalmeihin ja sananlaskuihin. Tein kuulemastani opetuksesta muistiinpanoja. Teksti ei välttämättä ole sanatarkka puhujan ajatusten kanssa, mutta samat periaatteet niistä löytyvät.

1. Pane vartija kielellesi. Älä puhu kaikkea mitä ajattelet.
2. Ole säästeliäs, tehdessäsi lupauksia. Pidä niistä lupauksista kiinni, jotka olet tehnyt. Lasten kasvatuksessa tämä totuus on aivan välttämätöntä.
3. Älä koskaan päästä ohitse tilaisuutta sanoa ystävällisiä sanoja tapaamillesi ihmisille.
4. Ole aidosti kiinnostunut muista. Ei uteliaisuudesta, vaan osallistumalla lähimmäisen elämään niin, että voisit olla heille jotenkin avuksi.
5. Ole valoisa ja positiivinen! Älä valita vähäpätöisistä asioista. Negatiivisuus on ikävää molemmille osapuolille! Rohkaiseva asenne lämmittää kaikkia!
6. Keskustele lähimmäistesi kanssa, mutta älä ala väittelemään heidän kanssaan. Inttäminen on ikävää! Opettele selvittelemään erimielisyyksiä taivasta miellyttävällä tavalla. Ongelmia ei pidä kuitenkaan lakaista maton alle!
7. Älä juoruile! Ikävät juorut tuhoavat nopeasti ihmissuhteet! Älä tuhoa omaa äläkä toisten elämää pahoilla juoruilla. Sano jotakin positiivista ko. ihmisestä, josta sinulle puhutaan pahaa. Käännä juorut hyväksi puheeksi!
8. Käsittele erityisen varovasti toisten ihmisten tunteita! Loukattujen tunteiden parantuminen kestää kauan! Lapsena saadut pahat loukkaukset voivat häiritä loukatun elämää koko hänen elinaikansa.
9. Älä kiinnitä huomiota omaan itseesi kohdistuviin ilkeämielisiin huomautuksiin. Elä niin, ettei kukaan usko niitä todeksi!
10. Älä ole huolissasi siitä, että saatko tunnustusta ja kiitosta työstäsi. Ole kärsivällinen ja tee iloisella mielellä kutsumustasi.

Ei kommentteja: