keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

"Laupeus ja uskollisuus älkööt hylätkö sinua"!

"Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa ---". (San. 19:22 VKR.)
"Uskollisuus on ihmisessä arvokkainta ---". (San. 19:22 UKR.)

Tässä sananlaskussa tulee esille kaksi tärkeää sanaa: laupeus ja uskollisuus. Laupeus ja uskollisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia kaikille ihmisille.

Mitä laupeus on?
Paras esimerkki laupeudesta on Jeesuksen luonne ja elämä. Jeesus oli laupias ja armahtavainen ja hän rakasti kaikkia ihmisiä. Jeesus kertoi kertomuksen laupiaasta samarialaisesta. Tämä kertomus opettaa meille sen, ettei laupeus ole vain lämmin tunne sisimmässämme. Voimme tuntea sääliä ja myötätuntoa ihmistä kohtaan teoriassa, mutta jos emme kuitenkaan tee mitään konkreettista lähimmäisemme auttamiseksi, laupeus ei silloin toimi. Jos ihminen rientää auttamaan vaikeuksissa olevaa lähimmäistään omalla kustannuksellaan, niin laupeus toimii hänessä Pyhän Hengen armolahjan kautta. Ihmisviisaus voi pitää laupeutta jopa sairautena, mutta Raamattu korostaa sitä jumalallisena ominaisuutena. "Herra on laupias ja armahtava, pitkämielinen ja suuri armossaan". (Ps. 103:8.) Kuningas Daavid näki suuruutensa Jumalan laupeudessa. Hän sanoi: "Sinun laupeutesi tekee minut suureksi". (Ps. 18:36 VKR.)

Mitä uskollisuus on?
Uskollisuus on Pyhän Hengen hedelmä. Se ei ole meidän ansiomme, kuten ei ole laupeuskaan.
"Jumala on uskollinen, hän, joka on kutsunut teidät Poikansa Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme yhteyteen." (1.Kor. 1:9.)

"Laupeus ja uskollisuus älkööt hylätkö sinua. Kiedo ne kaulaasi, kirjoita ne sydämesi tauluun, niin saat oikean ymmärryksen ja suosion Jumalan ja ihmisten edessä. Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi, älä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa. Älä ole viisas omissa silmissäsi. Pelkää Herraa ja karta pahaa! Se on terveellistä ruumiillesi ja virkistävää luillesi." (San. 3:3-8.)

Laupeus ja uskollisuus auttavat meitä pysymään terveinä ja onnellisina. Tämä maailma kuvaa uskottomuuden seikkailuksi, joka virkistää ja tuo jännitystä elämään, mutta tämä kuva on harhakuva. Uskottomuudesta ei seuraa koskaan mitään hyvää! Uskottomuus sairastuttaa ihmisen hengen, sielun ja ruumiin.

Uskottomuuden ruokana ovat väärät kuvat ja ajatukset, joille ihminen antaa sydämessään vallan. Ne ovat niitä kiusauksia, joista meidän tulee rukoilla: "Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta".
"Ne, jotka ovat lihan vallassa, evät voi olla Jumalalle mieleen." (Room. 8:8.) "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä". (Ef. 5:18.)  

Ei kommentteja: