perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kuukkelinpesään tuli elämääHuom. Nämä kuvat eivät ole meidän puutarhastamme.

Suvi, Toni, Jessica ja Vilma tulivat tänään Oulusta Kuusamoon. Tytöt ovat kasvaneet ja kehittyneet sitten edellisestä käynnistä. Jessicalla oli uusi pyörä mukana ja sitä oli hauska esitellä ukille ja mummille. Talon ympäri pystyy ajamaan pyörällä, koska lumet ovat sulaneet jo melko vähiin. Hiekkalaatikon hiekka on myös sulana. Hiekkalaatikon suojakannet ovat toimineet hyvin. Hiekka on puhdasta. Hiekkaleikit kuuluvat varmaan kaikkien lasten lapsuuteen, ainakin jollakin tasolla. Leikkimökkikin on jo "toivottanut" vieraat tervetulleiksi tupaan. Mökissä oli vielä joulukuusi pienen pöydän päällä. Keltaiset krookukset ovat jo kukassa, samoin siniset helmililjat. Helmililjat ovat myrkyllisiä, mutta krookukset ovat sahrameita. En tiedä varmasti, että onko keltainen krookus sama kasvi, josta saadaan keltaista sahrami-mautetta? Tietääkö joku tarkemmin tämän asian? Katsoin neitistä ja sieltä löytyy tietoa alla olevasta linkistä. Netti on suuri tietopankki.

Sahrami – Wikipedia

2 kommenttia:

Paavo Hautala kirjoitti...

Siniset kukat eivät olleetkaan helmililjoja, vaan sinisiä minikrookuksia. Tämä selvisi, kun kukat kasvoivat vähän isommiksi.

Paavo Hautala kirjoitti...

Toivo Rautavaaran kirjassa: "Miten luonto parantaa" kerrotaan sahramista seuraavaa:
"Krookukset tunnemme varhain keväällä kukkivina sipulikasveina. Mutta se krookus, josta saadaan sahramia, kukkii syksyllä. Se on vanha mauste-, väri- ja rohdoskasvi, jonka jo kuningas Salomo tunsi, ja sahrami-nimen arvellaankin tulevan heprean kielestä.
Itämailta sahramin viljely aikoinaan levisi Espanjaan, Ranskaan, Saksaan ja Itävaltaan saakka. Se on aina ollut tavattoman kallista, koska sen viljely on suuritöistä. Hehtaarille istutetaan n. 100 000 sipulia, joskus jopa 500 000. Sinipunaiset kukat korjataan syys-lokakuulla ja niistä poimitaan talteen emien pitkät keltaiset luodit. Sadastatuhannesta kukasta saadaan n. 5 kg tuoreita luoteja, mistä kuivattuna tulee 1 kg rohdosta tai maustetta."