sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Geokätköily on milenkiintoinen ulkoiluharrastus!

Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Useimmiten kätkön sijainti määritetään GPS-paikannuslaitteen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Geokätkön koordinaatit tai muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan harrastuksen Internet-sivustolla. Koordinaattien selvittämiseksi pitää joskus ratkaista erilaisia tehtäviä. Tälläisiä kätköjä kutsutaan mysteerikätköiksi. Kun harrastaja on löytänyt kätkön, hän voi merkitä eli logata löytönsä kätkön Internet-sivulle.

Ranen postilaatikko täyttää kaikki geokätköily-rasian tuntomerkit, joten tämän voisi julkaista Internet-sivustolla. En olisi tiennyt tällaisesta harrastuksesta mitään, ellei Terho olisi kertonut. Terho on hankkinut itselleen GPS-paikannuslaitteen. Hän seurasi eilisellä reissulla Toscan liikkeitä maastossa.

Geokätköilyä voisi verrata sunnistukseen ja rastien etsimiseen.
Tuli mieleeni, että Ranen postilaatikkoon voisi laittaa nimellä ja osoitteella varustettuja koira-kortteja, jonka kätkön löytäjä voisi ottaa itselleen muistoksi ja laittaa vuorostaan oman korttinsa seuraavalle löytäjälle. Sitten hän voisi lähettää "koirapostia" sille, jonka kortin hän kätköstä löysi. Rane toimisi näin hyvänmielen liikkeellepanijana ja yhdistäsi luontoihmisiä toinen toisiinsa.

12 kommenttia:

Terho kirjoitti...

Löysin ensimmäisen geokätkön Kuusamosta. Se oli kivasti piilotettu Torangin sillan lähettyville. Sieltä löytyi vieraskirja filmipurkista (lista ja kynä), johon laitoin nimeni 31. kävijänä. Ei kun lisää kätköjä etsimään!

Ranen hautapaikasta teemme Geokätkön vieraskirjoineen.

Paavo Hautala kirjoitti...

Kuulin Terholta, että hän on kommentoinut geokätköily -kirjoitusta. En löytänyt kommenttia kuitenkaan mistään. Sitten huomasin, että yksi kommentti oli mennyt roskapostiin. Olikohan geokätköily -aihe bloggerille niin tuntematon, että se laittoi Terhon kirjoituksen roskapostiin? Sen sai kuitenkin kätevästi siirrettyä oikealle paikalle yhden hiirennapsautuksen avulla.

Paavo Hautala kirjoitti...

Terho kertoi eilen, että Ranen haudalla on käynyt ensimmäinen geokätköilyn harrastaja ja hän on kommentoinut käyntiään geokätköilijöiden nettisivustoilla ja hän on kirjoittanut nimensä punaisessa postilaatikossa olevaan vieraskirjaan. En ole vielä ehtinyt viedä postilaatikkoon koirakortteja. Minulla on koirakortit jo valmiina. Korteissa on Mikaelin, Jessican ja Vilman nimet. Kätkön löytäjä voi ottaa yhden valitsemansa kortin ja lähettää sen kortissa olevalle henkikölle. Hän voi myös itse kirjoittaa tyhjään korttiin jonkun lapsen nimen ja osoitteen ja jättää sen postilaatikkoon, josta joku muu paikalle osunut metsässäkulkija voi ottaa sen ja lähettää kivan koirakortin ko. osoitteeseen ja kirjoittaa rohkaisevan viestin tähän korttiin. Jos sinulla ei ole itse mahdollisuutta käydä viemässä tähän laatikkoon koirakorttia, jossa olisi sinun kullannuppusi nimi ja osoite ja halauaisit heidän saavan erikoista metsäpostia Ranenpolku 1:stä, niin voin viedä korttisi salaiseen laatikkoon puolestasi. Lähetä korttisi Kuukkelintie 3, 93600 Kuusamo. Sitten voit jäädä odottelemaan, kuka kortin löytää ja postittaa ystävällesi.

Anonyymi kirjoitti...

hmmm... onpa hieno tuo Geokätkö-juttu.... pistetään osoite mieleen :)
Aurinkoista, siunattua kesää!
Tuula Porista

Paavo Hautala kirjoitti...

Aurinkoa ja siunausta sinunkin kesääsi. Onko sinulla GPS-etsintälaite, jolla voi harrastaa geokätköilyä?

Anonyymi kirjoitti...

Hei Paavo. Ei minulla ole GPS-etsintälaitetta, en ole koskaan sellaista edes nähnyt, ihan uusi asia on minulle.
Tuula

Paavo Hautala kirjoitti...

Minäkin olen tutustunut siihen vasta hiljattain Terhon kautta. Terho on harrastanut etsintää jonkin verran. Se on mukava harrastus metsässä liikkuvalle ja niille, jotka haluavat kokea löytämisen iloa ja pientä jännitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Kartalta piti ensin katella, mihin talvikelillä pääsis kohtuullisen etäisyyden päähän ja päädyin lopulta Pöyliöjärven eteläpuolelle, jonne oli mökkiläisille aurattu tie. sitten melkein kolmimetriset mettäsukset jalkaan ja hiihtää suihkimaan. Noilla sivakoilla lumi kannatteli mukvasti ja komeassa auringonpaisteessa järven poikki. Kätkö oli paikallistettu hetimiten, enpä ole tällaiseen ennen törmännytkään. Ihan herkistyi, kun tutkiskeli kätkön sisältöä. KK

Anonyymi kirjoitti...

FTF @ 8:30
Jätin geobiilin pikkutien päähän. Sieltä seurasin uraa, kunnes käännyin mönkkärin jäljille. Ne veivätkin lähelle piiloa. Gepsi vei tiettyyn paikkaan, jonka tarkistin heti. En ymmärtänyt sitä heti kätköksi, joten jatkoin etsintää. Viimein kirjasin käyntini paikalla olleeseen kirjaan. Sain vahvistuksen kätköntekijältä, että olin löytänyt kätkön. Siis tässä loggaus vähän myöhässä.
Kiitos kätköstä.

Anonyymi kirjoitti...

Aluksi yritettiin pohjoisen kautta purkin lähimaastoon, mutta metsätien puomi esti yrityksen, joten järven eteläpuolen metsäpolkua n. 800 m päähän. Siittä suon yli purkille Suomen kesäisten sankkojen ilmavoimien ankarasti ahdistellessa. Etukäteen purkin sijoituspaikka hieman aiheutti ihmettelyä, mutta paikan päällä asia selvisi. Aivan asiallinen ja sopiva tarkoitukseensa. Ja hieno toteutus, jollaiseen ei vielä muualla ole törmätty. KK

Anonyymi kirjoitti...

Ohikulku matkalla. Kätkö löytyi aika helposti. Kiitos

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei, Siirsin nämä neljä viimeisintä kommenttia geokätkö-sivulta. Em. kommentoijat ovat käyneet Ranen haudalla viime - ja tänä vuonna.