tiistai 29. marraskuuta 2011

Psalmi 8 herättää monenlaisia ajatuksia

Jumalan nimi on suuri, koska se julistaa taivaallista kirkkautta. Jumalan nimeä ei saa käyttää millään tavoin väärin. Monet käyttävät Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeä väärin, vieläpä laittomuuden salaamiseksi. Jotkut saattavat käyttää Jeesuksen nimeä väärin siten, että he esiintyvät Jeesukseen uskovina, herättääkseen luottamusta ja peittääkseen rikollisen toimintansa. Uskovaiseksi tekeytyvää ei ole helppo tunnistaa rikolliseksi. Jumala ei kuitenkaan salli sitä, että hänen nimensä tulee pilkatuksi. Jossain vaiheessa teot paljastuvat vääriksi ja ihminen joutuu vastuuseen, pahoista teoistaan.

Psalmi 8 on kaunis ja ylevä. Tässä psalmissa Luojan suuruuden ylistämisen aiheena on hänen ihmeellinen ja moninainen luomakuntansa.

"Lasten ja imeväisten huudot todistavat sinun voimastasi. Ne ovat kilpenä jumalattomia vastaan, ne vaientavat vihamiehen ja kostoa janoavan." (Ps. 8:3.)

Jumala katselee elämää toisesta näkökulmasta kuin me ihmiset. Se, mitä ihmiset pitävät suurena ja voimakkaana, ei välttämättä ole samaa Jumalan näkökulmasta. Jumalan mielestä pienet, yksinkertaiset ja vähäpätöiset asiat ovat usein väkevämpää puhetta kuin omasta mielestään viisaiden kaunopuheisuus, kerskailu ja mahtipontisuus. Jumalaan luottavan heikon ihmisen lapsenomainen usko saa ihmeitä aikaan ja Jumalan nimi tulee kirkastetuksi.

"Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi. Ajatelkaa, veljet, mitä te olitte, kun teidät kutsuttiin: teissä ei ollut monta ihmisten mielestä viisasta, ei monta vaikutusvaltaista, ei monta jalosukuista. Mikä maailmassa on hulluutta, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat, häpeään. Mikä maailmassa on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaakseen häpeään sen, mikä on voimakasta. Mikä maailmassa on vähäpätöistä ja halveksittua, mikä ei ole yhtään mitään, sen Jumala valitsi tehdäkseen tyhjäksi sen, mikä on jotakin." (1. Kor. 1:25-28.)

Imeväisten huutoihin kuuluvat vauvojen itkut ja jokeltelut. Erityisesti vauvojen äidit oppivat tulkitsemaan näitä ääniä ja toimimaan niiden mukaan oikealla tavalla. Lasten huutojen tulkitseminen vaatii jo enemmän lasten kehittyvän luonteen tuntemista. Lasten huudoilla, nauruilla, itkuilla sekä riemun - ja ilon kiljahteluilla jne. voi olla monia eri syitä. Näiden äänien tulkitsemiseen tarvitaan herkkää korvaa ja tuntevaa sydäntä. Oletko miettinyt, millaiset lasten ja imeväisten huudot todistavat sinulle Luojan suuruudesta, viisaudesta ja voimasta? Millaiset, heidän suustaan lähtevät, äänet toimivat kilpenä jumalattomia vastaan tai vaientavat vihamiehen ja kostoa janoavan? Ajattelen, että em. ääniviestien vaikuttavuuteen liittyvät lasten sydänten tila, aitous, vipittömyys, totuudenmukaisuus, viattomuus ja puhtaus. Kaikkien äänien takana on jokin motiivi, josta ne syntyvät. Kun, Jumalan armon avulla, opimme tuntemaan paremmin ihmisten sisäistä elämää, kuuntelemalla heitä herkällä korvalla, niin saatamme paremmin ymmärtää heidän tekojensa tarkoituksia. Ihmisten tekojen vaikuttimia emme kuitenkaan osaa arvioida 100 % oikein, koska emme näe ihmisten sydämeen. Vain Jumala tietää ja tuntee ihmisen läpikotaisin. Tämän tähden meille ei ole annettu tuomiovaltaa tässä elämässä. Me emme päätä siitä, ketkä pelastuvat ja ketkä eivät. Taivas on yllätyksiä täynnä, monella eri tavalla. Taivaassa tulee olemaan niitä, joita me emme ikinä sinne päästäisi ja sieltä tulee puuttumaan sellaisia, joiden me luulimme pääsevän sinne ensimmäisinä.

"Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen." (Miika 6:8.)

Ei kommentteja: