sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Elli Kaarina Kurvisen (s. Lehtvirta) syntymäpäivillä

Tänään siirryttiin kesäaikaan. Tämä antaa lupauksen kesästä. Kuusamossa meillä on tällä hetkellä kuitenkin täysi talvi, vaikka sää onkin aurinkoisen kirkas. Yöpakkaset ovat kovat, mutta päivällä on mukavan lämmintä. Tällä hetkellä mittari näyttää - 1,3 C. Kevättä rinnassa! Jouni, Joni, Joonas ja Joona viettävät nimipäiviään. Onnea heille!

Tänään olimme Kaarina Kurvisen 75-vuotispäivillä. Kaarina ja Pentti Kurvinen ovat virkeitä eläkeläisiä. Heillä on Vaaraperässä Pentin kotitalo kesäasuntona ja Kuusamon keskustassa viihtyisä talviasunto. Kaarina-sisar kuuluu seurakuntaamme ja Pentti on myös mukana "kannattajajäsenenä". Kaarina on syntynyt Tervolassa 30.3.1934 ja Pentti Kuusamossa 23.3.1933. Vuonna 1964 Kaarina muutti 30-vuotiaana Kuusamoon ja siitä alkoi hänen ja Pentin yhteinen taival. Sanoin Kaarinalle, että numero kolme näyttäisi olevan teidän yhteinen "onnennumeronne". Kaarina naurahti ja sanoi, että ei se ainakaan lotossa kelpaa, vaikka on sitä kyllä yrittänyt, tyrkyttää.
Kaarina-sisar on taitava käsistään. Siitä kertoo kaunis "Perä-Pohjolan"- ryijy, jonka hän on itse tehnyt kangaspuissa. Ryijyn kauniit ja yhteensopivat värit tuovat heidän talviasuntonsa olohuoneeseen lämpimän tunnelman. Kaarinan lempiaine koulussa on ollut varmaan kotitalous, koska hän sai siitä kympin.

"Vanhurskas tuntee mitä hänen karjansa kaipaa" (San. 12:10). Tämä ajatus tulee mieleeni, kun ajattelen Kaarinan ja myös Pentin elämäntyötä. Kaarina on toiminut karjakkona Nauskan tilalla. Tämä tila on Oulunsalosta Hailuotoon johtavan tien varrella. Kaarina on karjankasvattajan sukua. Hänen äitinsä, Alma Siitosen koti oli 500 ha:n kolmenkymmenen lehmän karjatila. Karjanhoitotaito on tullut Kaarinalle jo "äidinmaidossa". Koulutuksen saaneena tarkkailukarjakkona Kaarina on työskennellyt Keminmaassa. Kyselin tarkemmin tuosta tarkkailukarjakon työstä. Mitä tähän karjan tarkkailuun sisältyi? Hän kertoi, että erityisesti tutkittiin maidon rasvaprosenttia sellaisella rasvanmäärityslaitteella. Maidon laadusta saatiin selville karjan kunto. Nykyään laitteet ovat aivan toisenlaisia. Kehitys on mennyt eteenpäin kaikilla aloilla. Pentti hoiteli kotitilaansa ja teki myös Kuusamon kaupungille erilaisia hommia. Kaarinalla ja Pentillä on kaksi lasta, poika ja tytär. Heillä on neljä lastenlasta. Tyttärellä on kaksospojat ja tytär ja pojalla on yksi poika. Minulle on jäänyt lähtemättömästi mieleen eräs vaikuttava kokemus kirkossamme kun kaksospojat Teemu ja Janne olivat Kaarinan mukana jumalanpalveluksessa. Pojat olivat pieniä ja yht´äkkiä he kävelivät reippain askelin ja määrätietoinen ilme kasvoilla suoraan alttarille. Tunsin voimakasta kehotusta siunata heidät. Pojat polvistuivat alttarille ja minä myös. Laskin käteni poikien pään päälle ja rukoilin heille Jumalan siunausta, varjelusta ja johdatusta elämään. Siunauksen jälkeen pojat lähtivät reippaasti takaisin mummon viereen. Oli ilo katsella pienten poikien oma-aloitteisuutta ja enrgisyyttä. Kaarina kysyi minulta ihmetellen tilaisuuden jälkeen, että kuka ne pojat sinne eteen lähetti. Totesimme yhdessä, että enkeli talutti heidät alttarille siunattavaksi. Saakoon Herran siunaus levätä Kurvisen suvun yllä.

Vierailun aikana Kaarina-sisar totesi, että nämä ovat hänen viimeiset syntymäpäivänsä. Jäin miettimään, että oliko hänen sanoillaan jokin viesti meille! Viestin voimakkuutta lisäsi myös se, kun vierailun aikana Kaarina varmisti, että siunaisin hänet sitten haudan lepoon, kun hänestä aika jättää.

Lopuksi haluaisin sanoa vielä yhden ajatuksen Pentistä. Olen tuntenut hänet jo useamman vuoden ajan ja olen ihaillen pannut merkille sen kuinka hyvää huolta hän pitää vaimostaan Kaarinasta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Kuljin tässä kanssanne siellä syntymäpäivillä,ja oli mielenkiintoisaa seurata sivussa.
Kuvat ovat hienoja lumiukko on taideteos,morjestaa tänne Alavudellekin.Pikkuprinsessa myös ilahduttaa katsojaa.

Anonyymi kirjoitti...

Lumiukko oli kauan seisomassa talojemme välissä, mutta nyt se on kaatunut. Se oli nuorten tekemä. Nykyään osataan tehdä lumesta ja jäästä hienoja taideteoksia. Kun lumi, jää, tuli, väri, valo ja musiikki yhdistetään, niin saadaan elävää taidetta, joka koskettaa katsojia. Veistoskilpailut ovat lisänneet tämän taiteenalan harrastusta ja harrastajia. Miten Alavudella?