perjantai 27. maaliskuuta 2009

Kylläpä kirpaisi!

Terhon kaveri oli tuonut Amerikasta tuliaisiksi pienen pullon voimakasta maustetta. Tämä on kuulemma maailman väkevintä ainetta. Pullon kyljessä oli tulen lieskoja ja pääkallon kuva ja siinä luki: "Jersey death sauce". Nimestä päätellen kastike on väkevää. Etiketissä sanottiinkin, että tämä kastike on 750 kertaa tulisempaa kuin jalopeno chili. Terho kastoi haarukan terävän kärjen tuohon tummanpunaiseen tuliliemeen ja tarjosi sitä minulle. Ajattelin, että kestän kyllä tuonvertaisen "annoksen" tuota "myrkkyä". Terho koski kieleni päätä haarukalla. Ensin en tuntenut mitään, mutta vähän päästä kirpaisi oikein kunnolla. Piti pyytää vettä, että sain kipakan tunteen pois. Sini varoitteli Terhoa, että tämä pullo täytyy pitää kaukana Mikaelista, ettei vain lapsi pääse maistelemaan tätä "myrkkyä".
Ajattelin ääneen, että voiko tuollaista maustetta käyttää mihinkään ruokiin!

Tänä aamuna silmiini osui varoitus voimakkaiden mausteiden käytöstä. Voimakkaat mausteet ovat epäterveellisiä ja ne voivat vahingoittaa herkkiä limakalvoja ja vatsahermoja. Sekä heikentää myös ruuansulatusta.

Mietin, että miksi tällaista voimakasta maustetta on tehty johon sain Terhon luona tutustua?
- Ajattelen, että onko yksi syy siihen, että ihmiset ovat alkaneet käyttää voimakkaita mausteita, koska heidän makuhermonsa ovat turtuneet niin paljon, että "ns. lievemmät" mausteet eivät tunnu enää miltään, eivätkä ne anna enää riittäviä makunautintoja?

Olen sitä mieltä, että makuaisti ei ole "enää" oikea mittari kertomaan meille sitä mikä on terveellistä ja hyvää ravintoa. "Makuaistimittari" on mennyt "rikki" väärien elintapojemme tähden. Kannatan kyllä sitä, että ruoat ovat maukkaita ja hyvin maustettuja, mutta kohtuus kaikessa.

4 kommenttia:

Esa kirjoitti...

Hei!
Olisikohan se voimakas mauste ollut kapsaisiinia?
Siitä Raamattupiiristä voisi laittaa ilmoituksen
kirkon ulkopuolelle tai jopa paikalliseen lehteen.

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei Esa!
Pitää pyytää Terhoa vastaamaan tuohon sinun kysymykseesi mausteen nimestä. En tiedä mitä se oli.
Ajattelin laittaa ilmoituksen Koillismaan Uutisiin piiristämme ja ikkunaan myös. Kiitos kun muistutit tästä tärkeästä asiasta. Nähdään taas pian!

Terho kirjoitti...

Kyllä Esa on oikeassa. Kapsaisiiniahan siinä mausteessa on. Tässä hieman lisätietoa ko. aineesta. http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/capsicum.html#kapsais

"Toukokuussa 2005 julkaistiin Suomen Kuvalehdessä maailmaa kierrellyt uutinen, jonka mukaan amerikkalainen firma Blair's on tuonut markkinoille 'maailman vomakkaimman chilikastikkeen', joka on 8000 kertaa voimakkaampi kuin jo suomalaistenkin hyvin tuntema jalapeño. Netistä löytyikin firma nimeltä Blair's ja heidän nettisivunsa www.hotsauceblog.com. Osoittautui, että kyseessä ei ole kastike lainkaan, vaan valmistajan mukaan puhtaat kapsaisiinikiteet. Firma valmistaa useita erilaisia kastikkeita ja mausteita. Ko. tuote on nimeltään Blair's 16 million, mikä viittaa voimakkuuteen Scoville-asteina mitattuna (ks. taulukkoa alla). Melko sekavasta ja superlatiiveja tihkuvasta esittelystä selviää, että kyseessä on puhdas kapsaisiini, voimakkain mahdollinen mauste, joka on potentiaalisesti tappavaa. Keväällä 2005 on tehdas laskenut markkinoille 999 pullon erän puhtaita kapsaisiinikiteitä, jotka ovat valmistajan mukaan 'kuin kieli jäisi vasaran alle'. Pullon ostajilta vaaditaan kirjallinen sitoumus siitä, että he tietävät tuotteen vaarallisuuden ja käyttävät sitä käsitellessään suojakäsineitä ja silmäsuojaimia. "Testaajat hikoilevat suojauksesta huolimatta ja silmät sokaistuvat kyyneleistä puolen tunnin ajan", sivulla kerrotaan."

Esa kirjoitti...

Huh huh!

Kapsaisiini on jäänyt mieleeni farmakologian kurssilta maailman voimakkaimpana mausteena.