tiistai 1. maaliskuuta 2011

Eettisyys ja ekologisuus Pihkan punaisena lankana

Tämän päivän Koillissanomissa sivulla 4 on kirjoitus Sinin ja Nettan yrityksen avaamisesta Rukalle. Kirjoitan jutun blogilleni muistoksi.

Kotimaisille kädentaidoille oma liike Kumpareeseen
Eettisyys ja ekologisuus Pihkan punaisena lankana
* koillismaa yrittää
* Väriä, retroa, muotoilua, taidetta ja sisustusta kuusamolaisille ja matkailijoille. Rukan tuoreimmat yrittäjät, Sini Hautala (miniä) ja Netta Lummela avasivat eilen liikkeensä Rukalla kauppakeskus Kumpareessa. Pihkan myötä kotimaiset käsityöt, vaatteet, korut, käyttöesineet ja taide ovat saaneet kotinsa nuorten yrittäjänaisten yhteistyönä syntyneessä yrityksessä.
Ajatus yhteisestä yrityksestä lähti liikkeelle viime syksynä, naiset kertovat. Kaupan alalla pitkään työskennellyt Hautala ja Helsingistä Kuusamoon pari vuotta sitten muuttanut Lummela olivat tahollaan haaveilleet yrittäjyydestä pitemmän aikaa.
- Tutustuttiin toisiimme Sinin kanssa taannoin kansanopistolla, jossa minä kävin valokuvaus- ja Sini kuvataidelinjaa. Jossakin meillä tuli puheeksi nämä haaveet yrittäjyydestä. Sini kertoi suorittavansa yrittäjän ammattitutkintoa ja minä kerroin omista liikeajatuksistani. Siitä se lähti liikkeelle ja yllättävän nopeasti asiat ovat edenneet liikkeen avaamiseen, Lummela kertoo.
- Yksin ei välttämättä olisi ollut rohkeutta lähteä yrittäjäksi, mutta nyt toisesta saa tukea, Hautala sanoo.

Liikeidea syntyi nopeasti. Eettisyys ja ekologisuus ovat yrittäjille tärkeitä arvoja, jotka luonnollisesti näkyvät liikkeen tuotevalikoimassa.
- Olen käynyt Rukalla paljon viimeisten kymmenen vuoden aikana ja olin huomannut, että tämäntyylinen kauppa täältä puuttuu. Laitettiin sitten sellainen itse pystyyn, Lummela sanoo.
Tuotteet ovat kotimaisia ja erityisesti paikallisia lähialueen käsityöläisiä ja taiteilijoita halutaan tuoda esiin. Liisa Salmivaaran käsityöt, Anne Määtän ja Anu Turusen grafiikat ja maalaukset sekä Tanja Laakkosen sisustustaulut ovat esimerkkejä kuusamolaisista tekijöistä. Taivalkoskelta Pihkan valikoimissa ovat Aamatuotteen tekstiilit.
- Lisää paikallisia tekijöitä etsitään koko ajan ja meihin saa ottaa yhteyttä, jos on tarjota omia töitä myyntiin. Tavoitteena on, että tarjolla on valikoimaa niin naisille, miehille kuin lapsillekin, Hautala sanoo.
Kierrätysteema näkyy Pihkan valikoimissa muun muassa vanhoista retrokankaista tehtyinä vaatteina, takkeina ja mekkoina, joita valmistaa Desing by Mirka. Laukkuvalikoimasta löytyy Globe Hopen tuotteita, jotka niin ikään valmistetaan kierrätysmateriaaleista.
- Koruja on myös moneen lähtöön. Kierrätystuotteiden lisäksi valikoimissa on myös Aarikan tuotteita. Kokonaisuudessaan tuotevalikoima tulee laajentumaan ja lapsille tulee lisää valikoimaa, Hautala kertoo.
Yrittäjyydessä naisia kiinnostaa työn itsenäisyys. Saa tehdä juuri sitä, mistä itse tykkää ja saa tehdä oman näköisensä jutun, Lummela ja Hautala kuvailevat. Yhteistyö on pelannut naisten kesken hyvin ja ideoita kuunnellaan puolin ja toisin.
Vaikka Rukalla ollaankin, toivovat yrittäjät, että myös paikalliset löytävät Pihkan tuotteineen. Suunnitteilla on lisäksi erilaisia teemailtoja, joissa esimerkiksi paikalliset kädentaitajat pääsevät kertomaan tuotteistaan ja työstään.
Helena Matila

Jutun yläosassa on 240x155 suuruinen värikuva, jossa Sini ja Netta esittelevät tuotteitaan. Kuvan alla on teksti: Ekologisesti ja eettisesti tehtyjä tuotteita voi myydä hyvällä omallatunnolla. Tavaroiden tekijät saavat kunnon korvauksen tehdystä työstä, Netta Lummela (oik.) ja Sini Hautala kertovat. Desing by Mirkan tuotteissa käytetään 60- ja 70-luvun kierrätyskankaista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toivotan onnea ja menestystä tuoreille yrittäjille. Olette rohkeita, kun laitoitte hyvän ja ajankohtaisen "putiikin" Rukalle.
Taivaan Isän runsasta siunausta, että jaksatte toteuttaa kutsumustyötänne ja paljon työtänne arvostavia asiakkaita teille tekemään sen mahdolliseksi.
Seuraavan kerran, kun olen Kuusamossa, niin yritän päästä käymään liikkeessänne. Raija

Anonyymi kirjoitti...

Onnea uudelle liikkeelle ja tuoreelle liikekumppanuudellenne!
Toivotaan menestystä liikkeellenne.
T. Katariina

Paavo Hautala kirjoitti...

Kävin tänään Terhon ja Mikaelin kanssa Rukalla katsomassa Sinin ja Nettan liikettä. Olipa valoisa ja siisti liike ja hyvällä paikalla. Käden taito näkyi tuotteissa. Tuotteita oli jo melko laaja valikoima ja asiakkaita näytti liikkuvan ja kauppa kävi hyvin. Ostin puhdistavaa teetä tuliaisiksi. Pitääpä maistella iltateenä, että miltä uusi tee maistuu.

Mikael nautti pulkkamäestä ja Tosca-koira hyppeli vapaana pulkan perässä. Tulistelu ja retkieväiden syönti kuului tietysti ohjelmaan mukaan. Talvilomalaisia näytti riittävän.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos onnitteluista. :)
Kolmas viikko alkaa olla takana päin. Hyvin on alkanut yritystoiminta. Kiitos Paavo- koko ajan kehitämme liikkeen ilmettä. Touko-kesäkuussa teemme enemmän töitä liikkeen sisustamiseen, kun pidämme liikkeen kiinni.

Juuri tänään sain viimeisen tutkintotilaisuutenikin suoritettua, ja saan yrittäjän ammattitutkinnon. :)

Sini