perjantai 5. helmikuuta 2010

Hengen hedelmä on lempeys

Ihminen, joka on samanaikaisesti sekä luja että lempeä, luo ympärilleen järjestystä rakentavalla tavalla. Näitä ominaisuuksia ei ole helppo yhdistää toisiinsa. Olemme usein joko liian lepsuja tai sitten liian ankaria.
Pyhän Hengen kautta vuodatetussa rakkaudessa saamme lujuutta ja lempeyttä. Erityisesti pienten lasten kasvattamisessa tarvitaan lujuutta ja lempeyttä.

"Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä." (Gal. 5:22 URK.)
"Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen." (Gal. 5:22 VRK.)

Pohdiskelen Hengen hedelmän eri ilmenemismuotoja. Olen jakanut Hengen hedelmän ominaisuudet kolmen ryhmiin.
1) Jumalasuhde, vastaanotettua rakkautta jumalasuhteessa ja sen esille tuleminen uskovan sydämestä: Rakkaus, ilo, rauha.
2) Suhde lähimmäisiin, rakkauden aktiivista ilmenemistä ihmissuhteissa: Kärsivällisyys, (pitkämielisyys), ystävällisyys, hyvyys.
3) Suhde itseemme, sydämen tila, rakkauden kypsyttämä hedelmä uskovan sydämessä: Uskollisuus, lempeys, (sävyisyys), itsehillintä, (itsensähillitseminen).

Lempeys tulee esille sanoissamme, äänensävyssämme, katseessamme ja käyttäytymisessämme. Kehon kieltä osaavat lukea kaikki ihmiset. Kehon kieli on kansainvälinen kieli. Emme voi piilottaa tämän kielen kautta tulleita viestejä mihinkään. "Silmät ovat sielun peili." "Silmät ovat ikkunat, joista aivomme katselevat ulos maailmaan."

Jeesus on hyvin lempeä persoona, mutta hän on myös luja ja totuudellinen. Lapset ovat hyvin herkkiä vaistoamaan kuka ihminen on lempeä heitä kohtaan. Jos lapset pitävät sinusta ja tulevat mielellään lähellesi, olet lempeä ihminen. Jeesuksen ympärillä pyöri lapsia. Pyörivätkö lapset sinunkin ympärilläsi, vai juoksevatko he sinut nähdessään karkuun?

Kun olet ystävällinen, kohtelias, hienotunteinen, tahdikas, lempeä jne. toisille ihmisille, niin sinua kohdellaan usein samalla tavalla. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkansa. Jeesuksella oli vihamiehiä, vaikka hän oli täydellinen ihminen. Pahan hengen täyttämä sydän vihaa puhdasta ja oikeaa.

"Jokaisesta kristitystä kodista tulisi loistaa pyhää valoa. Rakkauden tulisi ohjata kaikkea toimintaa -- huomaavaisena ystävällisyytenä ja lempeänä, epäitsekkäänä kohteliaisuutena. On koteja, joissa tätä periaatetta noudatetaan käytännössä, joissa palvellaan Jumalaa ja vaalitaan todellista rakkautta. Näistä kodeista kohoaa aamu- ja iltarukous tuoksuvana suitsukkeena Jumalan luo, ja hänen armonsa lahjat laskeutuvat aamukasteen tavoin siunauksina rukoilevien ylle." (Kl 35, RS s. 47.)
Saakoon näin tapahtua kaikkien meidän kodeissamme!
"Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on jo lähellä." (Fil. 4:5.)

2 kommenttia:

TOTUUS ja RAKKAUS !! kirjoitti...

Niin silmät ovat sielun peili ja valo joka sieltä näkyy tulisi olla Kristuksen kirkastamaa valoa joka loistaa kuin kirkkain valo taivaan valtaistuimelta suoraan Isän sydämmeltä.Valoksi pimeyteen koskettamaan särkyneitä sydämmiä,lohduttamaan murheellista mieltä.Vapauttamaan vangitut.Rakastamaan yksinäistä sielua kuin Äiti lastaan.Monesti sieluni on lentämässä pois Isän luo pelkästä murheesta lähimmäiseni vuoksi.Kuinka paljon kyynelia,tuskaa yksinäisyyttä.Rakkauden kaipuuta ihmisten sydämmeltä löytyykään.Itse Jumalani avulla olen saanut olla lohduttamassa ja kannustamassa murhellisia yksinäisiä miehiä tämäm koneen kautta ja tämän kautta myös löysin rakkaan Jumalan siunaaman puolisoni,Kiitos Herralle.Tahdon olla valona Jumalani kunniaksi ja palv ella Häntä kaikella voimalla ja kaikella ymmärryksellä niin kuin meidän kaikkien tulee tehdä!!On niin virvoittavaa lukea kirjoituksiasi käyn aina kurkkaan oisko jotain uutta josta saamme ravintoa.Kiitos ja silmämme loistakoon taivaallista valoa Herramme kirkkaudeksi!!!! Helena ja Ari

Paavo Hautala kirjoitti...

Hei Helena ja Ari!
Ensirakkaus sekä ajallisessa että hengellisessä mielessä on hienoa aikaa. Jeesus toivoo, että aina saisimme elää ensirakkauden "huumassa". Valitettavasti käy kuitenkin usein niin, että rakkaus viilenee ja lopulta kylmenee. Pahin asia on se, jos rakkaus kuolee kokonaan pois. Ilm. 2:1-7 Jeesus lähettää Efeson seurakunnalle kirjeen, jossa Hän mainitsee ensirakkauden säilyttämisen tärkeyden.
Pyhä Henki vuodattaa rakkautta sydämeemme, kun pyydämme sitä Häneltä.
Uskon, että teidän uskoontulo kokemuksenne olisi rohkaisuksi kaikille lukijoille. 29.1. päivätyn kirjoituksen kommentissa olisi mahdollisuus todistaa henkilökohtaisesta uskoontulostanne. Olisiko teillä mahdollisuus kirjoittaa siihen todistuksenne pääkohdat lyhyesti? Odotan mielenkiinnolla! Siinä on tällä hetkellä yksi hyvin siunattu todistus.
On mukava kun olette, Helena ja Ari, innostuneita viemään sanaa eteenpäin! Herra kylvötyönne siunatkoon ja Hän antakoon aikanaan satoa Jumalan valtakuntaan!