keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Riemun vai tuskan huuto?!


5. Saarna ristiltä

"Yhdeksännen tunnin vaiheilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Eeli, Eeli, lema sabaktani?" Tämä on seemiläistä aramean kieltä, Jeesuksen äidinkieltä. Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?"  (Matt. 27:46.) Markus kirjoittaa sanan näin: "Yhdeksännellä tunnilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Elohi, Elohi, lema sabaktani!" (Mark. 15:34.)

Tähän kovaan huutoon purkautui kaikki se tuska ja ahdistus, mitä Jeesus koki syntikuorman alla. Jumalan hylkäämisen kokemus ja tunne oli Jeesukselle todellinen. Yhteys Isään oli katkennut. Jeesus kärsi toisen kuoleman eli helvetin kauhut, jotta meidän, jotka uskomme häneen ei tarvitse kuolla toista kuolemaa helvetin tulijärvessä viimeisenä tuomion päivänä. Meidän syntimme, jotka Jeesus kantoi ristillä erottivat hänet Isästä. Tämä mahdollistaa meidän ikuisen yhteytemme Isään. Jeesus tehtiin meidän tähtemme synniksi, jotta meidät voitaisiin tehdä vanhurskaiksi ja pyhiksi.

Hylkäämisen tunne on kauheinta mitä ihminen voi kokea. Jos pieni lapsi kokee lapsena vahvan hylkäämiskokemuksen, niin hän tulee kantamaan siitä johtuvaa traumaa koko elämänsä ajan tavalla tai toisella. Keskustelin tänään rukouspuutarhassa erään henkilön kanssa tästä asiasta. Henkilö kertoi kokeneensa äitinsä hylkäämisen. Hän sanoi, että aika ajoin tästä johtuva ahdistava tunne purkautuu väkisinkin esiin määrätyissä tilanteissa. Jumalan avulla hän on kuitenkin selvinnyt ja päässyt elämässä eteenpäin. Jumalan armo auttaa ja parantaa. Kaikki traumat paranevat lopullisesti vasta taivaassa ja uudessa maassa, kun Jeesus pyyhkii silmistämme joka ainoan kyyneleen. Jeesus ymmärtää ja pystyy auttamaan hyljättyjä, koska hän on ollut itse hyljättynä ja tietää kokemuksestaan mitä hylkääminen merkitsee ja miten se vaikuttaa meihin.

Ennen jumalattomien lopullista hävittämistä helvetin tulella kuullaan maan päällä kauhea ikuisen eron ja hylkäämisen huuto jumalattomien huulilta. Tähän huutoon ei ole lodutusta ennen kuin se päättyy toiseen eli ikuiseen kuolemaan. Se on kauhein huuto, minkä syntiset joutuvat huutamaan. Tähän huutoon päättyy synnin murhenäytelmä. Uskovien puolesta tämä huuto on jo huudettu ja kuultu ristillä.  Heidän ei tarviste huutaa tätä huutoa! Heidän huutonsa tuona päivänä on toisenlaista.
"Riemun ja pelastuksen huuto kuuluu vanhurskaitten majoissa: "Herran oikea käsi tekee väkeviä tekoja. En minä kuole, vaan elän ja julistan Herran tekoja." (Ps. 118:15,16.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo Mark. 15:34 "Elohi" myöskin aramean kieltä?
t. Utelias tietämätön.

Paavo Hautala kirjoitti...

Kyllä se on. Se tulee Elohim-sanasta (Jumalan nimi.)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tiedosta :-)
t. Utelias tietämätön.